De Amerikaanse financiële organisaties krijgen om diverse redenen te maken met tegenwind.

SPDR S&P 500 Financials ETF (XLF) + relatieve sterkte t.o.v. SPDR S&P 500 Trust ETF (SPY)

SPDR S&P 500 Financials ETF (XLF) + relatieve sterkte t.o.v. SPDR S&P 500 Trust ETF (SPY) | TA Loef

De koersgrafiek van de hierboven getoonde tracker met betrekking tot Amerikaanse beursgenoteerde financiële waarden heeft in deze blog uitsluitend tot doel inzicht te bieden in de richting van de trend en de relatieve aantrekkelijkheid ten opzichte van het marktgemiddelde. In de afgelopen weken is sprake van een proces van lagere toppen. De lagere bodem vorige maand onder de correctiebodem in januari toont een middellange dalende trend. Sinds de invasie door Russische militairen in Oekraïne op 24 februari jl. is de negatieve impact duidelijk zichtbaar. Financiële waarden verliezen relatief meer dan het marktgemiddelde. Dit komt door de gestegen olieprijs en de 2-jaars rente in de V.S., die sterker is gestegen dan de 10-jaars rente. Banken zien hun winstmarges in rook opgaan.

Citigroup (C) op weekbasis vanaf eind 2019

Citigroup (C) op weekbasis vanaf eind 2019 | TA Loef

De technische condities in de koersontwikkeling van het aandeel Citigroup verslechteren al bijna een jaar. De meest recente lagere koerstop kwam tot stand vlak voor de oorlogsescalatie in Oekraïne. Afgelopen maand duikelde de beurswaardering onder de correctiebodem van januari 2021. Tussen de bodem in januari 2021 bij $ 57,40 en de correctiebodem in oktober 2020 bij $ 40,49 liggen er in de weekdata geen technische draaipunten die in de huidige dalingsfase tijdelijk houvast zouden kunnen bieden. Bij een actuele notering rond $ 50 moet dan ook gevreesd worden voor een 20% koersdaling. Aandelenbeleggers weten nu wat het directe koersrisico betekent en offensieve speculanten kunnen met behulp van hefboominstrumenten maatregelen nemen om de 20% prijsmarge actief te bespelen.

Goldman Sachs Group (GS) vanaf oktober 2020

Goldman Sachs Group (GS) vanaf oktober 2020 | TA Loef

De koersontwikkeling van zakenbank Goldman Sachs geldt als voorbeeld uit het technisch handboek. Tot in augustus vorig jaar bleek de trend stijgend en ook duidelijk herkenbaar aan de reeks hogere bodems en hogere toppen. De dubbele eind top augustus illustreerde gebrek aan voldoende vraag en de her-test begin november maakte duidelijk dat de vraag plaats maakte voor toenemend aanbod. Sindsdien is een reeks opeenvolgende lagere toppen zichtbaar en bij de opmaak van deze blog wordt aanstalten gemaakt om onder de voorgaande bodems weg te zakken. Dit suggereert een dalingsrisico naar ca. $ 275. Bij een actuele koersnotering rond $ 318 betekent dit een potentieel koersverlies van ca. 13,5%. Baissiers die shortposities in Amerikaanse bankaandelen overwegen hebben dus kans op een hoger rendement met hefboominstrumenten in het aandeel Citigroup.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart