De voorgenomen boycot van Russische olie kan de brandstofprijzen langer hoog houden. Beleggers kunnen zich indekken.

WisdomTree Gasoline ETF (UGAS) op maandbasis vanaf 2007

WisdomTree Gasoline ETF (UGAS) op maandbasis vanaf 2007 | LYNX Beleggen

De voorgenomen boycot op Russische olie kan op termijn de brandstofprijzen nog veel harder laten stijgen. Dit is samengevat wat de experts in olie- en gasprijzen vermoeden. Dat gaan automobilisten en wegtransporteurs natuurlijk merken in de portemonnee. Er wordt nu al gespeculeerd over een benzineprijs boven drie euro per liter. Tijdens de oliecrisis in 1973 werd door het kabinet-Den Uyl de autoloze zondag ingevoerd om de lasten draaglijk te houden. Beleggers kunnen zich indekken via positionering in de WisdomTree Gasoline ETF (UGAS). De opwaartse uitbraak vorige maand boven de koerstoppen van 2008 en 2013 is een lange termijn koopsignaal en voorspelt veel hogere beursnoteringen.

Shell op uurbasis in 2022 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Shell op uurbasis in 2022 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index | LYNX Beleggen

Het aandeel Shell profiteert vanzelfsprekend van de aanhoudend stijgende energieprijzen. Met een boycot van Russische olie en gas ziet het er niet direct naar uit dat de winstmachine van Shell in gevaar komt. Een technisch gezegde beweert dat een trend intact is en blijft, totdat het tegendeel wordt aangetoond. De koersgrafiek van Shell toont op uurbasis een proces van opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen. De koersprestaties blijken ten opzichte van het koersresultaat van de AEX-index bij de opmaak van deze blog nog steeds verder te verbeteren (zie roze RS-lijn). Trendextrapolatie levert een korte termijn koersdoel op rond € 28,50. Dat is eigenlijk een bescheiden voorspelling gelet op de langetermijntrend in de hiervoor getoonde WisdomTree Gasoline ETF.

Exxon Mobil (XOM) op uurbasis in 2022

Exxon Mobil (XOM) op uurbasis in 2022 | LYNX Beleggen

De koersontwikkeling van het aandeel Exxon Mobil (XOM) is wellicht interessant voor hen die heil zoeken in beleggingstitels in de olie- en gassector genoteerd in US dollars. De Amerikaanse dollar stijgt immers al enige tijd ten opzichte van de euro. Ook hier lijkt op korte termijn niet veel verandering te komen. Hoe dan ook, de opwaartse uitbraak uit een symmetrische driehoek is typisch een aanzet om nieuwe koerstoppen te mogen verwachten. Het korte termijn koersdoel bevindt zich bij $ 96. Loopt de oliecrisis uit de hand, dan komt boven $ 96 de koerstop uit 2014 (niet getoond) richting $ 105 in zicht. Pas onder $ 87 komen deze positieve doelkoersen op losse schroeven. 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart