Artikel laten voorlezen

DSM wordt overgenomen en Unilever krijgt een activistische investeerder aan boord. Verkopen op sterkte?

Kon.DSM vanaf 2020 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Kon.DSM vanaf 2020 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index | TA Loef

DSM wordt overgenomen door het Zwitserse Firmenich. De nieuwe Zwitserse vennootschap krijgt een aandelennotering in Amsterdam. Beleggers reageren positief. De beurskoers opende hedenochtend hoger op € 160 (tegenover een slotkoers gisteren op € 145,65. Deze ‘gap up’-beweging veroorzaakt een opwaartse uitbraak boven de dalende weerstandslijn van dit jaar. Deze ‘break away’-poging is in hoge mate onbetrouwbaar, omdat er geen sprake is van een uitbraak boven een horizontale trendlijn. De koersprestaties van DSM zijn tegenover de AEX-index dit jaar gaandeweg verslechterd. De opleving vandaag lijkt een kwestie van ‘shortcovering’. Verwacht de komende weken/maanden wispelturig handelsgedrag tussen € 135 en ca. € 165.

Unilever vanaf 2018 + relatieve sterkte ten opzichte van AEX-index

Unilever vanaf 2018 + relatieve sterkte ten opzichte van AEX-index | TA Loef

Ook het aandeel Unilever opende hedenochtend beduidend boven de hoogste koers van gisteren. Ook hier is sprake van een ‘gap up’ binnen een zijwaartse tradingrange. Op 19 mei jl. was er sprake van een ‘gap down’ bij ca. € 42. De handelssessies zijn t/m gisteren dankzij de ‘gap up’ vandaag als het ware op een ‘eiland’ achtergelaten (= in vakjargon een ‘island reversal’). De ‘island reversal’ is doorgaans een trendomkeerpatroon. Idealiter volgt de ‘gap down’ onderaan een dalende trendmatige beweging. Dat is nu niet het geval. De relatieve sterkte tegenover de AEX-index is al twee jaar gaandeweg aan het verslechteren. Onder € 45 dreigt opnieuw aanbod. Momenten van sterkte – zoals vandaag – bieden feitelijk mooie verkoopkansen.

Air France-KLM vanaf 2000 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Air France-KLM vanaf 2000 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index | TA Loef

De Nederlandse Staat zal haar aandelenbelang in Air France-KLM naar verluid op peil houden via een nieuwe investering. Doel van de Nederlandse overheid is om invloed te kunnen blijven uitoefenen door het stemrecht niet te laten verwateren. De koersontwikkeling toont een zieltogend verloop. De condities blijven voor aandeelhouders verslechteren sinds de top in 2007. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de relatieve prestaties (zie roze RS-lijn) dramatisch dalen. Bestaande en nieuwe aandeelhouders investeren wellicht vanuit nationale trots, maar beleggingstechnisch bekeken mogen er grote vraagtekens geplaatst worden bij de toekomstige verwachte resultaten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart