Berkshire Hathaway behoort tot de grootste conglomeraten ter wereld. Zit er nog rek in de beurskoers?

Berkshire Hathaway Inc. Class B (BRK.b) vanaf 2009 op maandbasis

Berkshire Hathaway Inc. Class B (BRK.b) vanaf 2009 op maandbasis | TA Loef

Menig aandelenbelegger kan leren van de inzichten van superbelegger Warren Buffet. In de rol van CEO van het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijvenconglomeraat Bershire Hathaway weet Buffett als geen ander meerwaarde te realiseren. Ter illustratie: de beurskoers van Berkshire Hathaway is sinds begin 2009 met ruim 417% in waarde gestegen, terwijl de S&P 500 index ca. 291% koerswinst boekt. In technische zin is er geen aanleiding om te twijfelen aan de creatie van toekomstige meerwaarde. Wel kan op basis van het stijgende trendkanaal vanaf begin 2009 de vraag gesteld worden of de beurswaardering eind vorige maand het maximaal haalbare heeft bereikt.

Nasdaq Emini 100 future (NQ) + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 Index

Nasdaq Emini 100 future (NQ) + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 Index | TA Loef

Na de grote financiële crisis in 2008 presteert de Nasdaq-100 index sterker dan de S&P 500 index. Dat wil zeggen, de outperformance hield aan tot eind vorig jaar (zie roze relatieve sterktelijn). Op dit moment blijkt de relatieve sterkte te verzwakken na een periode van bijna twee jaar zijwaarts stuivertje wisselen. De magie van de Nasdaq-100 index lijkt uitgewerkt, hetgeen ongetwijfeld te maken heeft met het verwachte Amerikaanse rentebeleid. U leest in de financiële media over de invloed van de lange rente op de fundamentele waarderingsmaatstaven van ‘groei’-bedrijven. Een hoofdschoudertop wordt gaandeweg duidelijker zichtbaar. De markt anticipeert nu op een krimp.

BlackRock Inc. (BLK) vanaf 2020

Een hoofdschoudertop is ook in de grafiek van het aandeel BlackRock Inc. (BLK) zichtbaar. Het heeft er alle schijn van dat de (gele) neklijn van het topvormingspatroon elk moment kan sneuvelen. BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld en beheert de vermogens van grote institutionele marktpartijen en is een bekend aanbieder van ‘exchange-traded funds’ met de merknaam ‘ishares’. De getoonde drie koersgrafieken vandaag in deze technische blog zou de ‘buy & hold’-type beleggers wakker moeten schudden. Indien een marktomslag is ingezet en ook doorzet, dan kan het wel eens (heel) lang duren om de recente koerstoppen weer te passeren.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart