Door stroeve en vastgelopen geopolitieke problemen lopen de Europese olie- en gassector gesmeerd.

DJ Stoxx 600 Europe Oil & Gas sector (SXEP) + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 Europe (SXXP)

DJ Stoxx 600 Europe Oil & Gas sector (SXEP) + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 Europe (SXXP) | LYNX Beleggen

Lange tijd heeft door de opwarming van de aarde de sterk vervuilende olie- en gasindustrie last gehad van discussies over de dreiging van veranderingen in het klimaat. De realiteit wordt nu snel ingehaald door veranderingen in het geopolitieke klimaat. De spanningen tussen Rusland en de westerse mogendheden leiden tot distributieproblemen in de energiesector. Alternatieve energie is ontoereikend om in de toenemende vraag naar olie en gas te voorzien. De Europese DJ Stoxx 600 Olie- en gassector (SXEP) maakt aanstalten tot een opwaartse versnellingsfase. Dat betekent bij verkoopdruk in de algemene Europese beursgraadmeter (lees: DJ Stoxx 600 Europe index, SXXP) dat er sprake is van outperformance. Beleggers kunnen op zoek naar olie- en gasgerelateerde beleggingsobjecten.

AEX-index lijngrafiek afgelopen vijf jaar

AEX-index lijngrafiek afgelopen vijf jaar | LYNX Beleggen

Het hoofdschouderpatroon is het meest beruchte en daardoor ook meest bekende trendomslagpatroon in de beleggingsfilosofie van de technische analyse. Sinds de top in de AEX-index in november vorig jaar duidt de reeks lagere koerstoppen op een trendomkeer. Gebruikelijk is een dalingsfase in versneld tempo zodra de neklijn neerwaarts wordt doorbroken met een prijsmarge groter dan 3%. Het SHS-patroon in de AEX wijst op een dalingsfase richting 670 in de loop van dit jaar. Bij AEX 670 zal de koersschade een 38,2% Fibonacci-reactie opleveren, hetgeen heel normaal is in een proces van acties en reacties.

Russische RTS index op maandbasis

Russische RTS index op maandbasis | LYNX Beleggen

De Russische RTS-aandelenindex staat vanzelfsprekend onder druk als gevolg van de Oekraïnecrisis. Het grote probleem van deze crisis is de onvoorspelbaar geachte afloop. De maanddata van de RTS-index wezen in het vierde kwartaal van 2021 volgens de gangbare maatstaven van de relatieve sterkte index (RSI) op een overwaardering boven de RSI-grenswaarde 70. Eind 2019 waarschuwde deze technische indicator ook al voor een te verwachten neerwaartse reactie. Voordat de Oekraïne-crisis er in de optiek van de financiële wereld geen bedreiging meer vormt, zal de RSI-waardering in de maanddata waarschijnlijk eerst onder 30 moeten wegzakken. Wordt vervolgd…

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart