Op 24 januari en 24 februari jongstleden waarschuwde de Duitse beursindex voor calamiteiten. Zijn deze nu opgelost?

Duitse Xetra DAX vanaf 17 december 2021 op uurbasis

Duitse Xetra DAX vanaf 17 december 2021 op uurbasis | LYNX Beleggen

Beursindices verdisconteren alle bekend veronderstelde fundamentele factoren en alle aanwezige emoties in de markt omtrent de toekomstverwachtingen. Op 24 januari dit jaar werden op basis van het koersgedrag van de Duitse Xetra Dax in de voorgaande 12 maanden lagere koersniveaus verwacht. In de blog van 24 februari jl. gaven de lagere waarderingen onder 14.800 reden tot het stellen van vragen, zoals: “Na de Oekraine volgt?” Een antwoord wordt o.a. gegeven door twee andere grafieken vandaag te tonen (zie Chinese Shanghai & Shenzhen Composite en Japanse Topix).

De Duitse Xetra Dax heeft nu 50% van de koersdaling vanaf de top ingelopen. Maar pas boven het 61,8% Fibonacci-retracement bij 14.800 zijn de calamiteiten op z’n vroegst misschien voorbij.

Shanghai & Shenzhen Composite vanaf maart 2017 (log-schaal)

Shanghai & Shenzhen Composite vanaf maart 2017 (log-schaal) | LYNX Beleggen

Het ligt wellicht voor de hand om na de uitgebroken oorlog in Oekraïne rekening te gaan houden met het risico van een wereldbrand. Dit risico mag zowel letterlijk als figuurlijk worden opgevat. Wie het wereldnieuws volgt kan vermoeden dat de grote wereldmachten direct of indirect bij de oorlog worden betrokken. Deze blog is geen politiek pamflet, maar constateert nu wel dat de Chinese Shanghai & Shenzhen Composite getroffen is door een forse koersdaling. Deze daling illustreert een val uit een stijgende wigformatie. En stijgende wigformaties worden volgens de technische analyse voor 100% gecorrigeerd vanaf de basis van dit patroon. Dit suggereert dat ook de Chinese aandelenbeurs anticipeert op aankomende calamiteiten in de nabije toekomst.

Japanse TOPIX-index vanaf 2017 op dagbasis

Japanse TOPIX-index vanaf 2017 op dagbasis | LYNX Beleggen

De Japanse Topix blijkt niet immuun voor winstnemingen in de afgelopen maanden. De daling onder de koerstop van 2018 geeft aanleiding om koersherstel met argusogen te volgen. Dat wil zeggen, herstelbewegingen resulteren tot nu toe in een reeks van opeenvolgende lagere toppen. Het is dan ook niet uit te sluiten dat herstelbewegingen bij blijvende spanningen op het wereldtoneel worden gebruikt om hausseposities verder af te bouwen. Omdat niemand in de toekomst kan kijken is dit vanuit een trendvolgende blik een voorzichtige, maar wel realistische aanname. Aandelenbeleggers zijn wereldwijd in een situatie beland waar elk uur even gekeken moet worden wat de trendrichting is.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart