De LYNX TA BLOG d.d. 3 november 2021 duidde op risico’s in de euro. Nu ontstaan er weer kansen.

EUR/USD vanaf 24 oktober jl. op uurbasis

EUR/USD vanaf 24 oktober jl. op uurbasis | LYNX Beleggen

Een maand geleden was er veel aandacht voor de uitkomsten van het overleg tussen de Amerikaanse centrale bankiers. Nog voordat een persconferentie werd gehouden, ging de focus van de chartist naar het valutapaar EUR/USD. De conclusie op basis van wekelijkse koersdata was helder: “de euro verzwakt, de US dollar sterkt aan”. In de hieropvolgende drie weken ging het hard bergafwaarts. De euro daalde van ca. $ 1,1580 op 3 november naar $ 1,1184 op 24 november jl. (zie grafiek). Sindsdien toont de uurgrafiek hogere bodems en een waaier van opwaarts gebroken weerstandslijnen. Dit geeft aanleiding om de kansen op een technisch herstel positief te beoordelen.

U.S. Dollar index (DXY) op weekbasis vanaf december 2018 + relatieve sterkte index (RSI)

U.S. Dollar index (DXY) op weekbasis vanaf december 2018 + relatieve sterkte index (RSI) | LYNX Beleggen

Een maand geleden werd vastgesteld dat de notering op uurbasis alle kanten uit kan. Om met iets meer vertrouwen een indicatie te krijgen over de te vervolgen richting van de trend is uitzoomen naar de dag- of weekgrafiek handig. Zo blijkt de weekgrafiek in de U.S. Dollar Index (DXY) te zijn opgebouwd uit de volgende koersdata: opening 96,066 / hoog 96,938 / laag 95,753 en slot 96,089. Het verschil tussen de openings- en slotkoers van de U.S. Dollar index is relatief klein in vergelijking met de afstand tussen de laagste en hoogste notering. In de twee voorafgaande weken toont de weekgrafiek duidelijk een grotere marge, hetgeen wijst op een trendmatige beweging. De relatieve sterkte index (RSI) wijst nu op weekbasis boven 70 op een technische overwaardering. De kans op een positief draaimoment (ten gunste van de euro) komt zo dichterbij.

WisdomTree Physical Gold ETF (PHAU) op weekbasis van eind 2020

WisdomTree Physical Gold ETF (PHAU) op weekbasis van eind 2020 | LYNX Beleggen

De gangbare redenering in de financiële markten bij het voorspellen van de goudprijs is het bestaan van een verband met de hoogte van de Amerikaanse munt. Stijgt de US dollar, dan zou de goudprijs dalen en vice versa. Deze correlatie is soms sterk, maar niet altijd aanwezig. Voorzichtigheid blijft geboden en een focus op de afzonderlijke koersgrafieken is een aanrader. De goudtracker WisdomTree Phyiscal Gold ETF (PHAU) toonde recent een opwaartse uitbraak uit een symmetrische driehoek. In de afgelopen twee weken is sprake van een koerscorrectie. Nu de U.S. Dollar index in technische zin overgewaardeerd is, ontstaan er opwaartse kansen in de goudtracker. Zet wel even een ondergrens bij ca. € 144 om deze denkrichting enige validiteit toe te kennen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart