Stijgende energie- en grondstoffenprijzen met een oorlog als grote katalysator. Grote rentestijging dus?

Europese 10-jaars rente op maandbasis vanaf 1999

Europese 10-jaars rente op maandbasis vanaf 1999 | TA Loef

De prijzen van ruwe olie, benzine en gas, timmerhout, industriële metalen, granen, koffie, suiker en meer zijn in de afgelopen twee jaar fors gestegen. In de distributieketen zijn door de coronacrisis ernstige vertragingen ontstaan. De oorlog in Oekraïne leidt tot importsancties gericht tegen Rusland. De wereldeconomie stagneert zo goed als zeker, terwijl in de afgelopen twee jaar in versneld tempo het recordbedrag aan schulden is opgelopen. Geld lenen was gratis, maar die tijd ligt achter ons. De Europese 10 jaars rente heeft in de afgelopen drie jaar een bodemproces voltooid en is nu omhoog gedraaid. Wanneer het collectieve besef indaalt, dan kan de rente loodrecht de lucht in.

VanEck iBoxx EUR Sovereign Diversified 1-10 UCITS ETF (TGBT) vanaf 2011

VanEck iBoxx EUR Sovereign Diversified 1-10 UCITS ETF (TGBT) vanaf 2011 | TA Loef

In de wereld van vermogensbeheer is spreiding van kapitaal over verschillende ‘asset classes’ een standaard excuus om beleggers gerust te stellen bij oplopende spanningen. Het idee leeft dat er altijd wel ergens een beleggingscategorie is waar geld een veilige(re) schuilplaats vindt. Die gedachte heeft in de afgelopen 40 jaar bij een dalende financieringsrente prima gewerkt. Obligaties hadden de traditionele reputatie van een ‘defensieve’ beleggingscategorie. Maar het begint nogal te donderen in Europa, zo realiseren zich steeds meer beleggers. VanEck iBoxx EUR Sovereign Diversified 1-10 UCITS ETF (TGBT) toont echter een meerjarige trendbreuk. Kortom, wat meerdere jaren een geruststellende schuilplaats is gebleken, is geen vanzelfsprekendheid meer in de toekomst.

iShares EUR Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF (IBCI) op maandbasis vanaf eind 2005

iShares EUR Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF (IBCI) op maandbasis vanaf eind 2005 | TA Loef

Beleggers in vastrentende waarden kunnen een goed heenkomen zoeken door te beleggen in fondsen die zich indekken tegen een oplopende inflatie en dito rentetarieven. De grafiek van de IBCI ETF toont in de afgelopen jaren een stijgend trendkanaal met ambities opwaarts uit te breken. De maanddata vorige maand toonde een hamerpatroon (openings- en slotkoers dicht bij elkaar na een forse neerwaartse beweging). De krachtige stijging in deze nog prille maand maart is een bevestiging van de bodemkarakteristiek vorige maand. Het 12-maands gemiddelde toont een stijgende hellingshoek. De toekomst is onzeker, maar de opwaartse trend in deze ETF toont hoe er gedacht wordt.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart