Artikel laten voorlezen

Het vertrouwen is op het Damrak weer een beetje teruggekeerd. Welke aandelen bewegen langs de lat vandaag?

Flow Traders op weekbasis vanaf introductie in 2015 + relatieve sterkte index op weekbasis

Flow Traders op weekbasis vanaf introductie in 2015 + relatieve sterkte index op weekbasis | TA Loef

In de afgelopen week werd een onderzoek door Bank of America Research gepubliceerd, waaruit zou blijken dat het pessimisme onder fondsbeheerders extreme vormen had aangenomen. Vanuit het oogpunt van ‘market timing’ wordt het dan tijd om voorbereid te zijn op aanstaande verbeteringen. In de technische analyse is de relatieve sterkte index (RSI) een populaire indicator om te ver doorgeschoten optimisme of pessimisme te signaleren. De RSI afgeleid van het aandeel Flow Traders blijkt op weekbasis niet eerder zo laag gewaardeerd als nu. Echter, RSI-waarderingen lager dan 30 kunnen langer aanhouden dan verwacht (zie tweede helft 2017). De koersdaling op dit moment gaat de achtste opeenvolgende handelsweek van koersverliezen in. ‘Buy the dip’-aanhangers wachten liever op een slotkoers boven de openingskoers van deze week.

Kon.Philips op uurbasis vanaf eind 2021

Kon.Philips op uurbasis vanaf eind 2021 | TA Loef

Ruim een jaar geleden (14 juni 2021) werd in de technische analyse blog met zorg gekeken naar een hoofdschoudertop in het aandeel Kon.Philips. Inmiddels is de beurskoers ruimschoots gehalveerd. In de eerste helft van dit jaar tekent zich een dalend trendkanaal af. Gisteren kreeg de beurskoers opnieuw een forse tik, maar gelukkig werd het dieptepunt vorige maand (= € 19,16) succesvol getest bij een intraday laagste notering op € 19,226. Dat wil zeggen, zojuist noteerde het aandeel weer boven de € 20,90. Het actuele marktgedrag lijk veel op dat van maart t/m medio april dit jaar. Een beursnotering boven op € 23 is nodig om het dalende trendkanaal te verlaten. Onder € 23 is echter elke opleving een variant op het happen naar adem voor de noodzakelijke opluchting.

Unilever op weekbasis vanaf 2016 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Unilever op weekbasis vanaf 2016 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index | TA Loef

Het is heel verleidelijk om na één week of een paar weken van koersherstel enthousiast te worden over de koersperspectieven in dit prille begin van het tweede halfjaar. Toch blijft het wenselijk om bij elke koop- of verkoopbeslissing de langetermijntrends en afgeleide steun- en weerstandslijnen in acht te nemen. Neem als voorbeeld de koersontwikkeling van het aandeel Unilever. Sinds het begin van het tweede kwartaal blijkt de koersstijging relatief sterker dan die van de AEX-index, hetgeen zonder discussie een positief feit is. Als gevolg van de recente koersstijgingen is nu een meerjarige dalende weerstandslijn een reden om voorzichtiger te worden. Deze weerstandslijn kent drie raakvlakken, waardoor de betekenis ervan niet onderschat mag worden. Daarentegen zou een opwaartse uitbraak juist een teken van kracht zijn. Een reden voor zowel de pessimisten als de optimisten om het koersverloop in de komende dagen/weken extra goed te volgen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart