Oekraïne en Rusland onderhandelen. Europese aandelenkoersen veren op. Is er hoop?

Europese DJ Stoxx 600 index op kwartaalbasis vanaf eind 1986

Europese DJ Stoxx 600 index op kwartaalbasis vanaf eind 1986 | LYNX Beleggen

Vandaag is er tussen Oekraïne en Rusland overleg geweest. Er wordt onderhandeld om een positieve oplossing te vinden voor alle betrokken mensen en hun belangen. Europese aandelenbeleggers hebben belang bij een akkoord dat de oorlog doet eindigen. De besprekingen worden dinsdag voortgezet. Dat is hoopgevend voor de korte- en langetermijn. De langetermijn grafiek van de Europese DJ Stoxx 600 index op kwartaalbasis toont deze maand een terugtest van de koerstoppen uit de beursjaren 2000, 2007, 2015 en begin 2020. De Europese beursgraadmeter is boven de 400-puntengrens gebleven. Dat is vooralsnog een positief houvast voor hen die optimistisch willen zijn.

Europese DJ Stoxx 600 index op weekbasis vanaf begin 2020

Europese DJ Stoxx 600 index op weekbasis vanaf begin 2020 | LYNX Beleggen

De Europese DJ Stoxx 600 index is vanaf begin dit jaar teruggevallen vanaf een piekniveau bij 495,46 naar een laagste stand vorige week bij 405,61. In het zicht van het psychologisch belangrijke ronde getal 500 begonnen aandelenbeleggers te verkopen. In het zicht van het ronde getal 400 keert de koopinteresse terug. Belangrijke piekniveaus kwamen in de afgelopen twee decennia iets boven de 400-puntengrens tot stand. Nadat deze weerstandgrens opwaarts werd gepasseerd, beweert de technische analyse dat deze oude grenswaarde de nieuwe rol van steun moet gaan vervullen. De positieve weekafsluiting vorige week is een eerste aanwijzing voor deze technische gedragsfilosofie. In 2020 werd een hoogste niveau bereikt bij 433,90. Boven dit niveau is hoop op stijgende aandelenkoersen een aanmoediging om moed te houden.

Europese DJ Stoxx 600 index op weekbasis vanaf begin 2020

Europese DJ Stoxx 600 index op weekbasis vanaf begin 2020 | TA Loef

De koersgrafiek van de Europese DJ Stoxx 600 index toont dit jaar een reeks opeenvolgende lagere toppen. Dit proces is onder een indexniveau 455 intact. In de afgelopen drie weken is sprake van een neerwaartse versnellingsfase in de reeks opeenvolgende lagere bodems. Dit getuigt van weinig animo om op zwakte te kopen en een neiging om bij herstel aandelenposities af te bouwen (lees: verkopen). De uurgrafiek toont in de afgelopen week een koersherstel. Wanneer de verkopers klaar zijn met verkopen dan blijven alleen de speculanten over die nog hoop en vertrouwen hebben. Het is te hopen dat deze hoop niet alleen maar voor een paar uur geldt, maar ook voor de komende dagen, weken, maanden en jaren.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart