Dagelijkse analyseert Edward Loef drie aandelen, indices of andere effecten op basis van technische analyse

Het is tegenwoordig een lastige klus om de fase in de economische cyclus goed te duiden. Vandaag doen we een poging daartoe.

WisdomTree Industrial Metals ETF (AIGI) op maandbasis + relatieve sterkte index (RSI)

WisdomTree Industrial Metals ETF (AIGI) op maandbasis + relatieve sterkte index (RSI)

De cyclische bedrijfssectoren zijn traditioneel het meest gevoelig voor veranderingen in de economie. De staalindustrie weet daar alles van. Een blik op de koersontwikkeling van WisdomTree Industrial Metals ETF (AIGI) toont op het eerste gezicht een zeer gunstige trend. Het koersniveau is in absolute zin nog niet terug op het niveau van de top tijdens de vorige hoogconjunctuur in 2007. Het momentum gemeten met behulp van de relatieve sterkte index (RSI) toont ook nog geen zwakte, maar gek genoeg is dat nu een zorgelijke situatie. Tijdens het dieptepunt van de crisis eind 2008 noteerde de RSI extreem laag. De waardering is nu extreem hoog. Market Timers weten dat het ijzer gesmeed moet worden wanneer het heet genoeg is.

ArcelorMittal vanaf september 2021 op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI)

ArcelorMittal vanaf september 2021 op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI)

Het staalconcern ArcelorMittal toont een intrigerend koersverloop. Aandelenbeleggers hebben klaarblijkelijk een goede neus voor hoogtepunten en dieptepunten. Begin 2018 werd een top gevormd iets boven € 30. Eind 2013/begin 2014 was er ook sprake van een weerstand bij € 30. En de bodem vorig jaar kwam tot stand bij het bodemniveau van begin 2016. Beleggers kijken dus naar de koershistorie voor belangrijke draaimomenten. Nu lijkt er opnieuw sprake van winstnemingen bij € 30. De lagere top in de RSI vorige maand wijst op een afnemend momentum. Meestal koelt de belangstelling in aanloop naar een belangrijke top af.

Rio Tinto Plc.

Rio Tinto Plc.

Rio Tinto Group is een bekend mijnbouwconcern met belangrijke producties in ijzererts, aluminium en andere industriële metalen. Aandelenkoersen worden beschouwd als goede voorspellers van de economie. Het koersverloop toont vanaf het dieptepunt in maart een stijgende trend, maar in aanloop naar de koerstop begin mei blijkt de relatieve sterkte niet meer in staat om hogere toppen te bereiken. Dit momentumverlies voorspelde een afkoeling in de vraag naar aandelen Rio Tinto Plc. Het logische gevolg is dat er geen hogere koersen meer tot stand komen en het aanbod vrij spel krijgt. De daling deze week toont een neerwaartse trendomslag. Wie de wereldeconomie wil voorspellen heeft aan drie grafieken genoeg informatie om zich een beeld te vormen.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart