De AEX-index sluit de maand januari negatief af. Er zijn gelukkig positieve uitzonderingen.

Kon. KPN vanaf 2021 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Bij de opmaak van dit rapport deze namiddag noteert de AEX-index ruim 5% onder de slotstand van eind 2021. Het aandeel Koninklijke KPN behoort op dit moment daarentegen tot de top-5 van best presterende aandelen in het AEX-universum met een koersresultaat van ruim 7%. Sinds medio november vorig jaar presteert de beurskoers relatief gunstiger dan de AEX-index (zie stijgende roze relatieve sterktelijn = ratio KPN/AEX). De koerstop uit 2021 werd op 15 maart 2021 intraday bereikt bij € 2,98 en op slotkoersbasis bij € 2,956 op 12 maart 2021. Vandaag werd intraday een hoogste beursnotering gesignaleerd bij € 2,978. De horizontale weerstand wordt dus getest. Voor actieve beleggers is het aandeel Kon. KPN interessant om in de komende uren/dagen intensief te volgen.

Dow Jones Stoxx 600 Telecom Sector (SXKP) op weekbasis vanaf 2020 + Relatief t.o.v. DJ Stoxx600

Om de opwaartse kansen van het aandeel Kon. KPN op korte termijn goed te beoordelen, kan een blik op de trend in de Europese telecomsector mogelijk aanknopingspunten bieden. Positief is in elk geval de (on)gerealiseerde koerswinst deze maand ten opzichte van eind 2021. Het koersrendement van ruim 3,6% blijkt het spiegelbeeld van de koersresultaten van de breed samengestelde Europese DJ Stoxx 600 index (-3,8%). Ook blijkt de relatieve sterkte van de Europese telecomsector te draaien van underperformance naar outperformance. Deze voorkeur ontstaat overigens wel vaker bij toenemende onzekerheden, waardoor de snelheid van communicatie van groter belang wordt. Kortom, dit is een opsteker voor hen die opwaartse uitbraakkansen in het aandeel Koninklijke KPN positieve kansen toedichten.

Signify vanaf 2021 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Het aandeel Signify noteerde zojuist intraday ruim 15% boven de eindstand van 2021. Deze positieve prestatie is te danken aan de koerssprong afgelopen week. Positief is de hogere notering boven de slotkoers van eind vorige week. Afgelopen vrijdag was er sprake van een ‘doji’-patroon, waarbij de openings- en slotkoers relatief dicht bij elkaar bleken te liggen, na grotere intraday koersuitslagen boven en onder de openings- en slotkoers. Klaarblijkelijk blijkt na een weekendje slapen en overpeinzen de vraag het aanbod te overtreffen. Sceptici zullen misschien aan het einde van de handelsmaand een ‘window dressing’-effect vermoeden. Hoe dan ook, de koersprestaties van Signify deze maand verbeteren ten opzichte van de AEX-index. Optimisten putten moed uit het vergelijkbare relatieve sterkte beeld eind maart 2021. Misschien is de top van juni 2021 wel weer haalbaar?

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart