Artikel laten voorlezen

Beursindices verdisconteren marktverwachtingen. Duitsland, Taiwan en zelfs Spanje wordt onrustig.

Xetra DAX index o.b.v. 10 minuten koersdata

Xetra DAX index o.b.v. 10 minuten koersdata | LYNX Beleggen

Afgelopen maandag – 24 januari 2022 – dwongen de geopolitieke spanningen tot de ‘urgente noodzaak’ om de beurskoersen actief te volgen. Sterker nog, de steunzone in de Duitse Xetra Dax werd onder 14.800 gebroken. De conclusie luidde: “dat wordt minstens elk uur even kijken naar de laatste stand van zaken”. Vandaag wordt die redenering nog eens extra benadrukt als gevolg van de militaire acties van Rusland in Oekraïne. De afstand tussen de hoogste waardering in de Duitse aandelenindex en het gesneuvelde bodemniveau bij 14.800 bedraagt ca. 1.500 indexpunten. Voordat er serieuze hoop op koersherstel ontstaat zal de Xetra Dax richting 13.300 moeten wegzakken. Gelet op de snelheid van geopolitieke escalaties geldt het advies voorlopig ‘elk uur even kijken’.

MSCI Taiwan op maandbasis vanaf 1987 + relatieve sterkte index (RSI)

MSCI Taiwan op maandbasis vanaf 1987 + relatieve sterkte index (RSI) | LYNX Beleggen

De aanhangers van de technische analyse accepteren dat de trends in beurskoersen een praktische gids zijn voor het toekomstige spraakmakende nieuws in de media. De beursindices zijn immers een reflectie van bekende feiten en onbewuste collectieve intuïties. Voor aandelenbeleggers is de sector technologie afgelopen tijd heel belangrijk gebleken. Taiwan staat bekend als belangrijke natie op het gebied van het maken en exporteren van chips. Zal China nu even aankijken wat de VS concreet gaat doen om tegen Rusland op te treden? Vanwaar deze gedachte? De chartist signaleert een negatieve divergentie via een lagere top in de overgewaardeerde RSI en raakt zich opeens bewust van de zeer kwetsbare technische waardering in de MSCI Taiwan index.

SPAANSE IBEX-index vanaf 2017

SPAANSE IBEX-index vanaf 2017 | LYNX Beleggen

Als het gromt als een beer, ruikt als een beer en eruit ziet als een beer, dan is het wellicht een beer. Deze gedachte wordt gevoed door de actuele escalerende oorlogssituatie in Oekraïne. Indien we het gangbare nieuws mogen geloven is het ongeloof groot over wat er zich nu afspeelt ten zuiden van Belarus, ten oosten van Europa en ten noorden van Turkije. Toch is het verontrustend om een bearish hoofdschoudertop zelfs in de Spaanse aandelenindex IBEX-35 te signaleren. Klaarblijkelijk krijgen beleggers op de beurs van Madrid het nu ook Spaans benauwd van negatieve ontwikkelingen. Een 12-maands dieptepunt dreigt. Per saldo is dit een teken van de beer.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart