Op 24 januari dit jaar kleurden de koersenborden al rood. Is er nu een ‘bear’markt ingezet?

Euro Stoxx 50 vanaf 2020 + Fibonacci-retracements

Euro Stoxx 50 vanaf 2020 + Fibonacci-retracements | LYNX Beleggen

In de technische analyse blog van 22 november vorig jaar werden procentuele koersveranderingen in de Euro Stoxx 50 gemeld die deden herinneren aan november 1999 en april 2007. Destijds was dat het startsein van een omvangrijke dalingsfase. Op 24 januari dit jaar kwam het moment naderbij om de vraag te gaan stellen wat te doen bij doorzettende verkoopdruk onder de bodemniveaus van het vierde kwartaal 2021. De herstelpoging in december (golf 2) oogde als gevolg van de zigzagstructuur correctief, terwijl de daling erna ‘impuls’trekken (golf 3) laat zien tot onder de bodems van Q4 2021.

Het scenario van een omvangrijke ‘bear’markt begint nu toch echt wel serieus aandacht te verdienen.

Amazon.com (AMZN) vanaf oktober 2021 op uurbasis

Amazon.com (AMZN) vanaf oktober 2021 op uurbasis | LYNX Beleggen

Op 10 januari dit jaar begon de achterblijvende koersprestatie van het aandeel Amazon.com aandacht te trekken. Op 24 januari jongstleden deden zich mogelijkheden voor om de ‘buy the dip’-tactiek toe te passen, maar deze tactiek zou alleen boven $ 2900 geldig blijven. Bij een notering onder $ 2900 werd echter een ‘sell the rally’-beleid bij koersherstel aangemoedigd. Zojuist noteert de beurskoers weer boven $ 2900. De grafiek toont vanaf de top in november vorig jaar een dalende trendlijn, terwijl de kenmerken van een hoofdschoudercontinuatiepatroon duidelijk zichtbaar zijn geworden. Onder $ 3.050 zou de actuele opleving wel eens de laatste herstelpoging kunnen blijken.

Nvidia Corp. (NVDA) vanaf mei 2021

Nvidia Corp. (NVDA) vanaf mei 2021 | LYNX Beleggen

Hoofdschouderpatronen zijn een populaire gedragsformatie tijdens een topvormingsproces. Op 24 januari dit jaar werd na de neerwaartse trendbreuk een koersherstel verwacht. Deze zou in de beurskoers van het aandeel Nvidia Corp. (NVDA) bij ca. $ 250 terugkerende verkoopdruk moeten uitlokken. De grafiek toont hoe de verwachte spreekwoordelijke terugkeer naar de ‘plek van de misdaad’ daadwerkelijk is verlopen. De nieuwe dalingsfase in de afgelopen paar weken toont nu duidelijk een hoofdschoudertop. Dat is een uitzonderlijk slechte technische waarneming, want in theorie mag het SHS-patroon volledig omklappen naar $ 80. Nu bedraagt de waardering nog $ 222.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart