Het aandeel Tesla stal op de eerste handelsdag van dit jaar de show. Een begin van meer spektakel?

TESLA Inc. (TSLA)  in de afgelopen twee jaar (lineaire schaal)

TESLA Inc. (TSLA)  in de afgelopen twee jaar (lineaire schaal)

Een klassieke charttechnische invalshoek in de trendanalyse is de toepassing van twee evenwijdige trendlijnen. Het stijgende trendkanaal in de koersontwikkeling van het aandeel Tesla Inc. (TSLA) geeft een indruk waar trendvolgers de ‘ideale’ trendvolgende koop- en verkoopmomenten kunnen vinden. De 13% koersstijging inclusief ‘break away gap’ uit het ‘bull flag’-patroon maakt de weg vrij voor een stijgingsfase naar ca. $ 1300. Bij een actuele notering onder $ 1200 wijst dit op ruim 8% koerspotentieel. Dit percentage is iets meer dan het jaarlijkse langetermijn gemiddelde van de S&P 500 index in de afgelopen decennia.

TESLA Inc. (TSLA) in de afgelopen jaren (semi-log schaal) + relatieve sterkte t.o.v. duurzame goederen

TESLA Inc. (TSLA) in de afgelopen jaren (semi-log schaal) + relatieve sterkte t.o.v. duurzame goederen

De langetermijn koersprogressie in het aandeel Tesla Inc. (TSLA) kan het meest getrouw worden weergegeven via de koersgrafiek op basis van semi-logaritmische schaalverdeling. Hierdoor wordt de verandering in procentuele wijze op veel natuurlijkere wijze zichtbaar. Het principe van evenwijdige trendlijnen resulteert in een opwaartse langetermijn uitbraak. Een aanvullende bevestiging volgde afgelopen jaar in de maand oktober. In december volgde een succesvolle terugtest van de gepasseerde top van januari 2020. Een vergelijkbare terugtest deed zich in maart 2020 voor. De koersprestaties zijn relatief sterk ten opzichte van de Amerikaanse Consumer Discretionary sector. De opwaartse trend oogt duurzamer dan veel aandelenbeleggers voor mogelijk houden.

iShares MSCI North America UCITS ETF + (relatieve) koerspretaties t.o.v. iShares MSCI Europe ETF

iShares MSCI North America UCITS ETF + (relatieve) koerspretaties t.o.v. iShares MSCI Europe ETF

De AEX-index is een populaire graadmeter onder Nederlandse aandelenbeleggers en dat bleek vorig jaar een prima overweging. Een andere overweging is het idee om Amerikaanse aandelen zwaarder in de beleggingsportefeuille te laten wegen, dan Europese aandelenbelangen. iShares MSCI North-America UCITS ETF (INAA) presteert al jarenlang beter dan iShares MSCI Europe UCITS ETF (IMEU). De (roze) relatieve sterktelijn vertoonde afgelopen jaar een stijgende lijn. De relatieve verzwakking in de afgelopen maand toont aan dat hierin soms verandering komt. Wie in 2022 competitiedrang heeft (lees: beter wil presteren dan marktgemiddelden) zal actief de onderlinge verschillen moeten meten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart