Artikel laten voorlezen

Een koersverlies van 10% vraagt 22% koerswinst om 10% koerswinst te realiseren. Deze gedachte geeft te denken.

Occidental Petroleum (OXY) vanaf september 2021

Occidental Petroleum (OXY) vanaf september 2021

Op 12 maart dit jaar werd bekend dat Warren Buffett een aandelenbelang had genomen in het aandeel Occidental Petroleum tegen een gemiddelde aankoopprijs rond $ 56,60. In de technische analyse blog van 28 juni 2022 rezen er ‘Twijfels over de olieprijs’ en werd gekeken naar de afweging tussen rendement en risico in het aandeel Occidental Petroleum bij een beurskoers rond $ 62. Ruim een week geleden werd bekend dat Warren Buffett blijft bijkopen. Een goed voorbeeld doet goed volgen, beweert een bekend gezegde, maar de koersgrafiek nodigt uit tot het stellen van kritische vragen. De reden? Er is een dubbele top in het aandeel Occidental Petroleum zichtbaar nabij $ 73. Het vermoeden bestaat nu dat Warren Buffett niet snel de handdoek in de ring zal gooien en zich bij $ 57 weer opnieuw als koper meldt.

ATOS vanaf begin 1992 op maandbasis (log-schaal)

ATOS vanaf begin 1992 op maandbasis (log-schaal)

ATOS is een bekend beursgenoteerd Frans informatietechnologiebedrijf. De koersontwikkeling kent hoge toppen en diepe dalen. Punt van aandacht vandaag is de dramatische koersdaling dit jaar. Mochten er beleggers begin dit jaar zijn ingestapt, dan wordt aangekeken tegen bijna 80% koersverlies. Om dit koersverlies goed te maken moet er 400% koersstijging worden gerealiseerd om ‘break even’ te komen. Sinds de top eind 2018 is er ruim 92% aan beurswaarde verdampt. De moraal van dit verhaal is simpel. Kap koersverliezen tijdig af. Bijkopen in een dalende trend staat technisch gelijk aan het boren van een tweede gat aan de andere kant van de sloep om het bootje weer in balans te brengen. Met het risico dat goed geld naar kwaad geld stroomt en de roeier verzuipt.

S&P 500 index vanaf eind 2008 (log-schaal)

S&P 500 index vanaf eind 2008 (log-schaal)

Begin 2009 werd na krediet- en bankencrisis een bodem in de Amerikaanse aandelenindex gevonden als basis voor een meerjarige ‘bull’-markt. De koersgrafiek van de S&P 500 index (logaritmische schaal) toont een stijgend trendkanaal, waarbij de weerstandslijn langs de toppen dient als referentie voor (te) hoge beursnoteringen. Gebruikelijk fenomeen in de technische analyse is de terugkeer naar het gemiddelde (zie 12-maands gemiddelde). Bij een stijgende hellingshoek van dit gemiddelde geldt een daling naar het gemiddelde als lange termijn koopkans. Maar bij oplevingen naar een 12-maands dalend koersgemiddelde geldt deze herstelbeweging als verkoopkans. Vorige maand deed deze verkoopkans zich voor bij een S&P 500 notering boven 4.300. Nu de S&P 500 index wordt het verhaal hierboven over verliesbeperking een belangrijke thema.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart