We leven in een tijdperk van wilde speculaties. Grafieken bieden meestal wel enig houvast.

CureVac NV (CVAC) op uurbasis notering aan de Nasdaq in USD

CureVac NV (CVAC) op uurbasis notering aan de Nasdaq in USD

Wie zich een beetje verdiept in de actuele status van de financiële markten realiseert zich de vele onzekerheden waarvoor beleggers en speculanten zich voor gesteld zien. De grafieken zijn een populair hulpmiddel om houvast te krijgen, maar wees bewust van het feit dat grafieken niets voorspellen. Wat kan helpen zijn de klassieke trendlijnen langs toppen en/of langs bodem. Het geeft o.a. inzicht waar een dalingsfase eindigt en een bodemproces van start gaat, of wanneer een bodemproces plaats maakt voor een stijgende trend. Oude weerstandniveaus vervullen na een uitbraak de rol van nieuwe steun. De chartist weet niets van de ‘fundamentals’ van het aandeel CureVac N.V. (CVAC), maar registreert wel hoe aanbod en vraag elkaar afwisselen. Trendextrapolatie en de ‘gaps should be filled’-theorie duiden op een aanstaande rally naar $ 54.

VBI Vaccines Inc. (VBIV) vanaf 2011 op maandbasis (log-schaal)

VBI Vaccines Inc. (VBIV) vanaf 2011 op maandbasis (log-schaal)

Steun- en weerstandlijnen bewijzen hun nut op uurbasis (handig voor daytraders), maar ook op maandbasis. Het aandeel VBI Vaccines Inc. (VBIV) toont in de grafiek op maandbasis een jarenlang dalend trendkanaal. ‘Market Timers’ kopen graag laag en verkopen het liefst hoog. In de tweede helft van 2019 bleek de herstelbeweging eind oktober na een test van de dalende steunlijn een mooi aankoopmoment. De meerjarige dalende trendkanaal werd medio 2020 opwaarts verlaten en eind 2020 succesvol teruggetest in de rol van nieuwe steun. Het is een eerste langetermijn teken van een verandering van richting. Bij nadere beschouwing blijkt het neerwaarts risico beperkt tot ca. $ 2,00. Een enorm opwaarts koerspotentieel staat hier tegenover. Focus komende tijd op de nieuw getekende weerstandlijn. Die zou ook vroeg of laat opwaarts gepasseerd kunnen worden.

Docusign Inc. (DOCU) vanaf 2020

Docusign Inc. (DOCU) vanaf 2020

Het Amerikaanse DocuSign Inc. (DOCU) is bekend van haar diensten op het gebied van electronische ondertekeningen op verschillende apparaten. Na de uitbraak van corona in februari 2020 schoot de beurskoers begrijpelijkerwijs omhoog als gevolg van het massaal toegenomen thuiswerken. Begin oktober viel de beurskoers terug onder de koerstoppen van 2020, hetgeen een waarschuwing inhield voor de aandelenkoers. De lagere top begin november duidde op haast bij verkopers. De grafiek vertelt de afloop na de neklijnbreuk van een hoofdschoudercontinuatiepatroon. De daling onder de horizontale steun bij $ 190 kwam desondanks voor de meesten als een complete verrassing. Vandaar dat de bestaande aandeelhouders waarschijnlijk even niets doen in de hoop op een terugkeer naar $ 190.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart