Niets is meer zeker in de (beleggings)wereld, zelfs niet voor de olieprijzen en grondstoffenprijzen.

West Texas Intermediate Crude Oil (WTI) op maandbasis vanaf 1983

West Texas Intermediate Crude Oil (WTI) op maandbasis vanaf 1983 | TA Loef

De (beleggings)wereld was altijd al in beweging en lastig te voorspellen, maar de onzekerheden worden onderhand wel heel groot. Ondanks alle onzekerheden staat vast dat het stellen van grenzen meestal duidelijkheid geeft. Het hanteren van protocollen biedt als het goed is sowieso meer houvast dan te gokken op aannames. En enig afstand nemen van de waan van de dag zou ook beter inzicht kunnen bieden. De prijs van ruwe olie (in deze het WTI-contract) bevindt zich nu tussen $ 110 en $ 120 in een voormalige weerstandzone. Aanbod is in deze prijszone te verwachten, totdat de $ 120 grens wordt overschreden. Boven $ 120 ontstaan scenario’s richting $ 140 tot $ 150.

Lyxor Commodities Refinitiv/Core Commodity CRB TR UCITS ETF (CRB) op maandbasis vanaf 2006

Lyxor Commodities Refinitiv/Core Commodity CRB TR UCITS ETF (CRB) op maandbasis vanaf 2006 | TA Loef

Na de verstoring in de productie- en transportsector als gevolg van de coronapandemie, dienen zich nu nieuwe levensbedreigende problemen aan. De oorlog in Oekraïne bedreigt vele mensenlevens en wie niet sneuvelt krijgt waarschijnlijk te maken met een tekort aan alles. De mensheid kan niet leven zonder grondstoffen en bij dreigende schaarste heeft dit volgens de wetten van vraag en aanbod prijsstijgingen tot gevolg. De effecten hiervan zien we o.a. terug in de koersstijging van Lyxor Commodities Refinitiv/Core Commodity CRB TR UCITS ETF (CRB). De koershistorie registreert rond € 25 een mogelijke top, maar zonder vrede in zicht zal deze grondstoffentracker met gemak naar € 30 kunnen doorstijgen.

Advanced Micro Devices (AMD) vanaf 2018

Advanced Micro Devices (AMD) vanaf 2018 | TA Loef

In het kader van tekorten aan alles is in het afgelopen jaar ook de chipindustrie geraakt. Het Amerikaanse Advanced Micro Devices (AMD) produceert microprocessoren en videokaarten voor computers, maar haar aandeelhouders verliezen in de afgelopen maanden in rap tempo het vertrouwen in een winstgevende toekomst. Een tweetal relatief steil stijgende trendlijnen zijn na de top al neerwaarts gebroken en de kenmerken van een hoofdschoudertop beginnen zichtbaar te worden. Een nieuwe steunlijn wordt in de beurskoers van AMD nabij $ 100 gesignaleerd. Deze steunlijn is cruciaal, want ander wordt het koersdoel $ 70 respectievelijk $ 35.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart