Is beleggen in Zwitserse aandelen veilig nu Europa betrokken lijkt te worden bij een militair conflict?

Swiss Market Index vanaf 2017 (semi-logaritmische schaal)

De Zwitserse aandelenindex (Swiss Market Index) heeft in de afgelopen vijf jaar een vijftal koerstoppen gevormd waarlangs een stijgende weerstandslijn getrokken kon worden. Na de laatste keer eind vorig jaar viel de SMI terug onder de vierde top die in augustus 2021 werd gevormd. Dit is het startsein voor serieuze winstnemingen. Een stijgende steunlijn langs de bodems van oktober 2020 en september 2021 blijkt neerwaarts gepasseerd en deze maand bij een herstelpoging als nieuwe weerstand te fungeren. De terugkerende zwakte maakt attent op een meerjarige stijgende wigformatie. Baissiers interpreteren deze oplopende wig als een ‘ending diagonal’-patroon. Dat wil zeggen, de Zwitserse aandelenbeurs zal niet ongevoelig blijken voor verkoopdruk buiten dit neutrale Alpenland.

Swatch Group vanaf 2018

Gelet op alle onrust vandaag op de Europese aandelenmarkten is de 3% koersstijging in het Zwitserse aandeel ‘The Swatch Group Ltd’ een opvallende positieve uitschieter. De beurskoers van de grootste horlogemaker ter wereld negeert het negatieve beurssentiment elders en dat is natuurlijk gunstig voor hen die op zoek zijn naar aandelen met opwaarts koerspotentieel. De driehoek waarbinnen het aandeel zich nu beweegt (tussen CHF 265 en CHF 295) vertelt echter nog niet precies of de timing gunstig is of niet. Het aandeel is tegelijkertijd de moeite waard om regelmatig de stand van zaken te raadplegen. Een uitbraak boven de weerstandslijn of onder de steunlijn zou immers een koop- of verkoopsignaal opleveren. Echt iets voor ‘market timers’ om in de gaten te houden!

EUR/CHF op maandbasis vanaf 2002

Beleggers in Zwitserse aandelen hebben te maken met de wisselkoers van de Zwitserse frank. Sinds eind 2007 toont het valutapaar EUR/CHF een dalende trend. Met andere woorden, de euro wordt goedkoper en/of de Zwitserse frank wordt duurder. In de afgelopen zeven jaar is er sprake van een zijwaartse beweging, waarbinnen zich een hoofdschoudercontinuatiepatroon aftekent. De neklijn is onder EUR/CHF 1,06 neerwaarts doorbroken. Een kortstondig herstel is gebruikelijk, maar daarna mag een neerwaartse versnelling worden verwachting (richting EUR/CHF 0,86). Het zou niemand mogen verbazen wanneer het valutapaar EUR/CHF plotseling weer groot in het nieuws komt.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart