Artikel laten voorlezen

Philips schrijft nog een 1,3 miljard euro af op de slaapapneu-apparatuur. Wanneer stopt de koersdaling?

Kon.Philips op maandbasis vanaf 1990 + relatieve sterkte index (RSI)

De wakkere aandelenbelegger die in het aandeel Kon. Philips heeft geïnvesteerd heeft kunnen zien wat alle open ogen hebben kunnen volgen. De beurskoers zakte weg vanaf een top op € 50,98 in april 2021 naar een beurskoers zojuist rond € 13,55. Alle herstelpogingen op basis van maandelijkse koersdata bleven beperkt tot onder de hoogste noteringen van de eerder verstreken handelsmaand. De markt heeft na april 2021 dus geen enkele keer een serieuze herstelpoging ondernomen om de verkoopdruk te stoppen. De hoogste notering deze maand bevindt zich bij € 16,546. Onder deze koersnotering liggen de koersrisico’s dus aan de onderzijde ondanks een historische ‘oversold’-conditie in de relatieve sterkte index (RSI). Pas bij een beursnotering rond € 16 kunnen langetermijn beleggers wakker worden gemaakt voor mogelijk interessante herstelbewegingen.

WisdomTree Natural Gas ETF (NGAS) + relatieve sterkte index (RSI) op dagbasis

Beleggers hebben in verband met de energiecrisis natuurlijk oog voor de kansen en de risico’s verbonden aan de gas- en olieprijzen. Het beleggingsinstrument WisdomTree Natural Gas ETF (NGAS) biedt mogelijkheden om van prijsontwikkelingen in gasmarkt te profiteren. Het is in praktijk erg moeilijk om op basis van de fundamenteel getinte verslaglegging de aan- en verkoopmomenten te bepalen. Twee praktische technische invalshoeken kunnen houvast geven. Op dit moment tekent zich een stijgende steunlijn af langs de correctiebodems in de NGAS-ETF, hetgeen veronderstelt dat vanaf deze lijn de prijs weer opveert. Een tweede indicatie geeft de relatieve sterkte index (RSI) bij een waardering op/onder 30. Onder 30 is er sprake van een technische onderwaardering. Indien beide invalshoeken elkaar bevestigen om een prijsherstel te verwachten, dan mag dat best even onder de aandacht worden gebracht.

Moderna Inc. (MRNA) vanaf december 2018

Het koersverloop van Moderna Inc. (MRNA) heeft als gevolg van de uitbraak van de Covid-pandemie in 2020 een ongekende stijgingsfase laten zien van ca. $ 20 begin 2020 naar bijna $ 500 in de zomer van vorig jaar. Het gezegde ‘the steeper the top, how deeper the drop’ is nadien van toepassing, want de beursnotering toont nu het spiegelbeeld van de koersverloop naar de koerstop. Er tekent zich ook een klassiek hoofdschouderpatroon af, waardoor de indruk bestaat dat herstelpogingen gedoemd zijn te mislukken. Sterker nog, een terugval naar $ 20 wordt in de komende 12 maanden een scenario, zodra de beurskoers terugval onder de bodems van de afgelopen 12 maanden (lees: onder $ 115).

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart