aandeel Tessenderlo Group - Aandeel Tessenderlo advies - Aandeel Tessenderlo koers
Aandeel Tessenderlo (BUY, 22% opwaarts potentieel) is een Belgische wereldleider in chemische oplossingen. Het bedrijf had een omzet van € 1,7 miljard in 2019 en biedt werk aan 4.742 mensen.

In dit artikel over aandeel Tessenderlo Group wordt besproken:

aandeel Tessenderlo Group - Aandeel Tessenderlo advies - Aandeel Tessenderlo koers

Aandeel Tessenderlo Group

“Welke pandemie?”

De Groep heeft uitstekend weerstand kunnen bieden aan de pandemie. De omzet klokte zowat op hetzelfde niveau af als het jaar ervoor met € 935m (H1 19: € 925m). Het was echter vooral de groei in winstgevendheid die indruk maakte en veelbelovend is voor het aandeel Tessenderlo.

Agro (35% van de omzet) groeide met +2,7% tot € 362m (H1 19: € 353m) dankzij gunstige weersomstandigheden en een beter product mix. Dit toont aan dat de investeringen van het bedrijf van de voorbije vijf jaar in andere, meer waarde-creërende producten vruchten begint af te werpen. Merk op dat het nieuwe contract met het Zweedse Kemira Oyj naar verwachting Tessenderlo’s leidende positie in SOP-meststoffen zal versterken.

Dezelfde vruchten voor het Bio-valorisatie segment (31% van de omzet) dat groeide met +8,4% tot € 288m (H1 19: € 265m). De vraag in het algemeen was sterk en dan vooral naar gelatine.

koers aandeel tessenderlo chemie - aandelen tessenderlo chemie

Een interessante joint venture (50-50) met het Chinese Zhejiang Shengda Ocean Co., Ltd werd aangekondigd. De JV zal been- en viscollageenproducten produceren op basis van de technologie van PB Leiner (= Tessenderlo) in een nieuwe (Chinese) fabriek die operationeel zou moeten zijn vanaf 2022. Dit kan een interessante wending geven aan het aandeel Tessenderlo.

Industrial Solutions (30% van de omzet) werd ook getroffen door de pandemie als gevolg van lagere volumes bij DYKA Group. Het segment zag zijn omzet dalen met -8% tot € 251m (H1 19: € 272m).

De gascentrale ‘T-Power’ (4% van de omzet) geniet met zijn ene contract met RWE tot 2026 van een vast inkomen en deed dus wat het moest doen, wat resulteerde in een gelijke omzet als dat van verleden halfjaar.

Interessant is dat het bedrijf bij de overheid een aanvraag zal indienen om nog een gascentrale te bouwen naast de centrale die het al bezit (in de gemeente Tessenderlo). Deze aanvraag bevindt zich nog in de beginfase en, afgezien van de aanbesteding, moet men nog berekenen of het zelfs financieel interessant is. Niets concreet met andere woorden. Maar ook dit element kan in de toekomst een element zijn die het aandeel Tessenderlo interessant kan maken. Opvolgen is de boodschap.

Agro en Bio-Valorisatie krikken de winstgevendheid op

De aangepaste bedrijfscashflow of EBITDA eindigde ondanks de gelijkaardige omzet versus vorig halfjaar maar liefst +25% hoger tot € 182m (H1 19: € 145m) door een gunstig prijs/mix effect.

Op segmentniveau bracht Agro € 85m (H1 19: € 71m) bij tot de aangepaste EBITDA, Bio-Valorisatie € 45m (H1 19: € 25m), Industrial Solutions tot € 25m (H1 19: € 25m) en T-Power tot € 27m (H1 19: € 24m).

De vrije kasstroom van de Groep steeg dankzij de groei in EBITDA tot € 129m (H1 19: € 89m) of € 3,0 per aandeel Tessenderlo. Er werd niet gesneden in de investeringen om dit te bekomen, noch was er inderdaad de noodzaak.

aandeel Tessenderlo koers - Grafiek aandeel Tessenderlo - aandelen Tessenderlo

Zware investeringen over de laatste vijf jaar achter de rug maar geen intentie om af te bouwen

Het resultaat van de hoge investeringen van de laatste vijf jaar wordt nu zichtbaar en zal dat nog meer zijn in de komende jaren. Desondanks denkt het bedrijf niet aan afremmen en plant het de hoge investeringen à rato van € 95m per jaar aan te houden.

Zo is er de nieuwe geplande fabriek in China en het plan om eventueel een nieuwe gascentrale te bouwen. Veelbelovend en je mag er zeker van zijn dat eigenaar en CEO Luc Tack, West-Vlaams in hart en nieren, elke euro twee keer omdraait vooral hij ze spendeert. Zijn ambitie en geloof is aanstekelijk en we zien geen redenen om hem er niet in te volgen.

De EBITDA voor 2020 zou +10% tot +20% hoger moeten liggen dan vorig jaar

Dat is voor zover er geen tweede grote lockdown komt. Immers, bepaalde regio’s waar Tessenderlo grote klanten en fabrieken heeft, lijden nog hevig onder het virus, denk met name aan Noord- en Zuid-Amerika.

Conclusie aandeel Tessenderlo: een ijzersterk resultaat en gezien het goed gevuld orderboek ziet de rest van het jaar er ook voldoende belovend uit. We verhogen dan ook ons koersdoel van € 30,4 naar € 36,5 en zo gaat onze aanbeveling van Hold naar BUY.

Het aandeel Tessenderlo is tijdens het schrijven van dit artikel met +5,99% gestegen tot € 30,1 sinds de publicatie op Bonconsul van de resultaten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart