Beste Chinese aandelen 2018
De handelsoorlog hangt dit jaar als een donkere wolk boven de aandelenmarkten. Hierdoor hebben de aandelenmarkten in Europa en de VS wel enige koersdruk ervaren, maar de indices zijn eigenlijk per saldo prima blijven liggen.

China lijkt echter de grote verliezer in het handelsconflict en enkele indices in China zijn zelfs al in een bear market belandt. Dit betekent dat deze indices meer dan 20% zijn gedaald sinds de top eerder dit jaar.

Natuurlijk dalen niet alle aandelen in China. Het blijft een innovatief land waar veel kansen liggen en bedrijven enorme groeispurten doormaken. In dit artikel zal ik de beste Chinese aandelen van dit jaar bespreken. Tevens zal ik van de besproken aandelen een technische analyse maken.

Voor dit artikel kijk ik naar de aandelen die genoteerd zijn op de Hong Kong Stock Exchange (HSI). Deze beurs is vrij toegankelijk voor buitenlandse beleggers en behoort tevens tot de grootste beurzen wereldwijd gemeten naar handelsvolume.

Beste Chinese aandelen van dit moment

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Waarom beleggen in China?
  • TA van de HSI
  • Top 5 beste Chinese aandelen van dit moment (YTD)
  • Hoe kunt u beleggen in China?

Waarom beleggen in China?

Het is bekend dat de Nederlandse belegger graag dichtbij huis blijft. Bij veel beleggers pronken bekende namen als Ahold, Shell en Unilever in de portefeuille. Uiteraard zijn dit schitterende bedrijven, maar toch is het zonde. Aan de andere kant van de oceaan zijn ook talloze aandelen beschikbaar van prachtige bedrijven. Gelukkig weten steeds meer beleggers ook de aandelen in de Verenigde Staten te vinden.

De laatste jaren is tevens de Chinese aandelenmarkt langzaam aan het uitgroeien tot een volwassen aandelenmarkt. De westerse wereld weet de markt in het oosten steeds beter te vinden. Dat de vraag naar Chinese aandelen toeneemt blijkt ook wel uit het feit dat fondsmanagers deze bedrijven steeds vaker opnemen in Emerging Markets ETF’s. Eerder schreef ik een artikel hierover genaamd: Beleggen in BAT-aandelen.

Chinese bedrijven zijn een zeer interessante belegging en kunnen een mooie toevoeging zijn voor in uw portefeuille. Door de grote bevolkingsaantallen in Azië konden deze bedrijven de afgelopen jaren hard groeien. Ook de restricties door de Chinese overheid hebben meegeholpen aan de snelle groei van deze bedrijven. Ik kijk dan ook uit naar de Chinese techbedrijven die lonken naar een beursgang later dit jaar.

Hoe ligt de Hong Kong Stock Exchange erbij?

De HSI index is dit jaar circa 15% gedaald vanaf de top eind januari. In de onderstaande weekgrafiek zien we dat de index uit Hongkong de laatste weken stabiliseert rond de koerstoppen die in mei 2015 werden gevormd. Rond dit niveau lijken koopjesjagers dus weer actief te worden.

Technisch kan de recente terugval dus worden beschouwd als een potentiële pullback (terugval naar uitbraakniveau). Vaak gaat een pullback vooraf aan een nieuwe (duurzame) stijging. Het kan dus interessant zijn om nu te kijken welke Chinese aandelen de beste zijn om aan de portefeuille toe te voegen.

Beste Chinese aandelen: Hang Seng Index

Top 5 beste Chinese aandelen van dit moment

5. Swire Pacific (+15,15%) (Ticker: 19)

De het eerste bedrijf uit het rijtje beste Chinese aandelen is Swire Pacific.

Swire Pacific is een conglomeraat uit Engeland dat hoofdzakelijk actief is in Azië in de vastgoed-, frisdrank- en luchtvaartsector. Het bedrijf is een officiële bottelaar voor Coca-Cola en heeft een belang van 45% in de vliegmaatschappij Cathay Pacific Group. Hoewel het hoofdkantoor zich in Londen bevindt, heeft het aandeel een notering aan de Hang Seng Index in Hongkong. De vastgoeddivisie, Swire Properties, heeft een eigen notering aan de beurs van Hongkong.

Met een koers-winstverhouding van 4,74 over de afgelopen 12 maanden lijkt het aandeel erg goedkoop. Dit wordt echter veroorzaakt doordat het bedrijf vorig jaar haar vastgoed herwaardeerde, waardoor de winst eenmalig hoger uitviel. Voor de komende jaren wordt weer een flinke groei verwacht, wat de verwachte K/W voor de komende 12 maanden op 17,95 brengt. Analisten bij banken zijn erg positief over het aandeel met een gemiddeld koersdoel van 92,20 HKD.

Op de onderstaande weekgrafiek van Swire Pacific zien we dat het aandeel de afgelopen weken is teruggevallen richting de voormalige koerstoppen rond de 81 HKD. Dit voormalige uitbraakniveau moet nu als steun fungeren voor de koers van Swire Pacific. Deze pullback kan mooi worden benut door beleggers die begin juni de uitbraak gemist hebben. Zoals eerder gezegd gaat een pullback vaak vooraf aan een nieuwe (duurzame) stijging.

Beste Chinese aandelen: Swire Pacific

4. Hong Kong & China GAS (+18,04%) (Ticker: 3)

Hong Kong & China GAS is de belangrijkste gasleverancier van Hongkong. Het bedrijf levert gas aan 85% van de huishoudens in Hongkong. In het binnenland van China is het bedrijf ook actief als energie- en waterleverancier en in de telecommunicatie. Met een koers-winstverhouding van ruim 30 is het aandeel erg duur. De winstgroei is beperkt en analisten geven het aandeel dan ook een gemiddeld koersdoel mee van 13,55 HKD.

Het aandeel bevindt zich in een sterk stijgende trend gekenmerkt door hogere toppen en bodems. De felle en steile stijging van de afgelopen weken zou wel eens kunnen betekenen dat het aandeel de laatste fase van de stijging ingaat. Zolang de koers echter de laatste uitbraak boven de 15,80 HKD weet vast te houden, oogt het technische plaatje positief.

Beste Chinese aandelen: Hong Kong & China GAS

3. China Resources Land (+19,66%) (Ticker: 1109)

China Resources Land Limited ontwikkelt en investeert via haar dochterondernemingen in onroerend goed. Het bedrijf biedt ook bedrijfsfinanciering aan en levert elektrotechnische diensten. Met een koers-winstverhouding van 8 is het aandeel goedkoop gewaardeerd. Voor de komende jaren wordt een flinke groei verwacht van de winst. Analisten bij banken zijn erg positief over het aandeel met een gemiddeld koersdoel van 35 HKD. Het aandeel geeft dit jaar een dividend van 0,967 HKD wat op deze koers een dividendpercentage betekent van 3,62%

Technisch bevindt dit aandeel zich de afgelopen jaren in een rising wedge. Dit stijgende driehoekspatroon kan naar beide kanten uitbreken, maar breekt in 69% van de gevallen neerwaarts uit volgens Thomas Bulkowksi. Bulkowski onderzocht duizenden koerspatronen en vatte dit samen in zijn boek encyclopedia of Chart Patterns. Hij benadrukt echter dat een neerwaartse uitbraak in 24% van de gevallen niet doorzet. Het koersdoel van 35 HKD dat analisten verwachten, kan prima worden bereikt zonder de rising wedge te verlaten.

Beste Chinese aandelen: China Resources Land

2. China Petroleum & Chemical (+32,98%) (Ticker: 386)

China Petroleum & Chemical is een Chinees olie- en gasbedrijf gevestigd in Beijing. Het aandeel heeft een notering in Hongkong, maar is ook te vinden op de beurs van New York. China Petroleum & Chemical is het dochterbedrijf van Sinopec Limited. Sinopec, is ’s werelds grootste olieraffinage, gas- en petrochemische conglomeraat ter wereld en is qua omzet het op twee na grootste bedrijf ter wereld.

Met een koers-winstverhouding van 14 is het aandeel redelijk goedkoop geprijsd. De komende jaren wordt een flinke winstgroei verwacht, waardoor de verwachte K/W voor de komende 12 maanden op 9,81 uitkomt. Analisten zijn vrij positief over het aandeel met een gemiddeld koersdoel van 9,02 HKD. Het aandeel gaf vorig jaar een erg aantrekkelijk dividend van 0,571 HKD, wat op deze koers een dividendpercentage betekent van 8,40%.

Het aandeel beweegt de afgelopen jaren in een stijgende trend. In de recente terugval naar 6,60 HKD is de koers opgevangen door de voorgaande koerstop uit 2017. Zolang het aandeel hierboven weet te blijven, mag een opwaarts vervolg worden verwacht. Er ligt weerstand rond 8,26 HKD gevormd door de top uit 2014 en de top van mei dit jaar.

Beste Chinese aandelen: China Petroleum & Chemical

1. Sunny Optical Technology Group (+33,51%) (Ticker: 2382)

Tot slot de winnaar van het rijtje beste Chinese aandelen: Sunny Optical Technology Group.

Sunny Optical Technology Group ontwerpt en produceert optische en optisch gerelateerde producten. Het bedrijf maak onder andere glazen/plastic lenzen, mobiele telefoon camera’s, microscopen en andere analytische instrumenten. Met een koers-winstverhouding van 45 is het bedrijf vrij hoog gewaardeerd. Het bedrijf is wel een enorme groeier en weet keer op keer de analistenverwachtingen te verslaan. Voor 2019 wordt een K/W van 32 verwacht. Banken geven het aandeel een gemiddeld koersdoel mee van 181,63 HKD.

Sunny Optical Technology laat een mooie stijgende trend zien. De laatste maanden doet het aandeel het wel wat rustiger aan. De consolidatie binnen de stijgende trend is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking. Na een doorbraak boven de laatste koerstoppen, kan het aandeel de weg omhoog vervolgen. De eerste steun ligt rond 115 HKD. Wanneer de koers daaronder zakt, verzwakt het technische plaatje.

Beste Chinese aandelen: Sunny Optical Technology

Hoe kunt u beleggen in China?

Chinese aandelen zijn opgedeeld in twee groepen: H-shares en A-shares. De H-shares zijn aandelen van Chinese bedrijven genoteerd aan de beurs van Hongkong. Deze H-aandelen zijn genoteerd in Hong Kong dollars. De tickercode van deze aandelen bestaat veelal uit een reeks getallen, zoals u ook kunt zien bij de bovenstaande beste Chinese aandelen. De H-aandelen zijn vrij toegankelijk voor alle beleggers.

De A-aandelen staan genoteerd op de Chinese beurzen in het vasteland, bijvoorbeeld de Shanghai index. Deze aandelen staan genoteerd in Chinese Renminbi. De A-aandelen worden voornamelijk verhandeld door Chinese beleggers en zijn beperkt toegankelijk voor buitenlanders. De handel wordt gereguleerd door het Qualified Foreign Institutional Investor system.

Overzicht van de besproken aandelen in het LYNX Handelsplatform:

Meer weten over beleggen in de beste Chinese aandelen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. Ook de beste Chinese aandelen zijn verhandelbaar bij LYNX. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen, waaronder China. Bekijk het aanbod:


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.