Artikel laten voorlezen
Beste uranium aandelen
Beleggen in uranium aandelen wordt steeds populairder. Deze toegenomen populariteit is een combinatie van de sterk gestegen uraniumprijs en de energietransitie.

In dit artikel bespreken we interessante uranium aandelen om in te beleggen, maar eerst geven we wat achtergrondinformatie. Wat is uranium nou eigenlijk? En waarom zou u eigenlijk in deze ‘gevaarlijke’ grondstof beleggen?

Beleggen in uranium aandelen

Uranium aandelen zijn geen onderdeel van de portefeuille van de gemiddelde belegger. Via LYNX handelen echter veel beleggers die op zoek zijn naar unieke kansen. Doordat u via het TWS Handelsplatform kunt handelen op 150 beurzen over de gehele wereld bent u voor specifieke aandelen via LYNX aan het juiste adres.

Wat is uranium?

Uranium is een grondstof die in ertsen zit, waarvan de lagen zich in open groeven of ondergrondse tunnels bevinden. Het is een zwaar metaal dat voornamelijk gebruikt wordt voor de opwekking van kernenergie. Het is een metallisch grijs actinide en het element met de hoogste atoommassa dat van nature op aarde voorkomt. De grondstof wordt vaak als bijproduct gevonden wanneer men op zoek is naar bijvoorbeeld goud of koper.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijk, verrijkt en verarmd uranium. Verrijkt uranium wordt geclassificeerd als een radioactief element en wordt gebruikt in kernreactoren en nucleaire wapens. Bekende voorbeelden daarvan zijn natuurlijk de uraniumbommen die in de volksmond beter bekend staan als atoombommen.

Verarmd uranium is minder gevaarlijk en komt vrij als bijproduct bij het verrijken van uranium. Verarmd uranium kent toepassingen als afschermingsmateriaal tegen ioniserende straling, maar ook als legering van bijvoorbeeld tanks, omdat het door zijn hoge dichtheid moeilijk te doorboren is met kogels.

Redenen om te beleggen in uranium aandelen

Waarom investeren in uranium? Uranium is een unieke grondstof met verschillende toepasbaarheden. Uiteraard is het niet fijn dat men kernwapens kan maken met dit metaal, maar vanwege de noodzakelijke energietransitie kan uranium nog wel eens onmisbaar blijken. Overigens is slechts 0,7% van het gevonden uranium geschikt voor nucleaire wapens.

Enorm veel landen hebben ambitieuze plannen gemaakt om voor 2050 volledig CO2-neutraal te worden. Dit kan nog wel eens een lastige opgave blijken en de vrees bestaat dat er voor die tijd niet voldoende energie kan worden opgewekt uit schone energiebronnen. Niet iedereen staat direct te springen als men het heeft over kerncentrales, zeker met kernrampen als Tsjernobyl en Fukushima in het achterhoofd. Het grote voordeel van kernenergie is echter dat het geen CO2 opwekt en dus niet bijdraagt aan de stijging van het aantal broeikasgassen.

Daarom gaan steeds meer geluiden op voor het bouwen van nieuwe kerncentrales als oplossing voor schone energie. In China worden momenteel 20 kerncentrales gebouwd en ook landen als India, Rusland, Polen en het VK breiden hun capaciteit voor kernenergie uit. Duitsland en België hebben juist besloten alle kerncentrales te sluiten. Politiek gezien zijn de opvattingen over het gebruik van kernenergie dus verschillend.

De vraag neemt toe

Kernenergie is momenteel goed voor ongeveer 11% van de wereldwijde elektriciteitsproductie en wereldwijd zijn er ongeveer 439 kerncentrales. In Europa is Frankrijk de koploper met 56 reactoren, deze kunnen Frankrijk voor 70% van zijn energie voorzien. Volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap staat de bouw van meer dan 100 nieuwe kerncentrales op de planning en over meer dan 300 centrales wordt nog onderhandeld. Het merendeel van de nieuwe kerncentrales wordt gebouwd in China en India. Alleen al in deze twee landen moeten meer dan 200 nieuwe centrales worden gebouwd – voornamelijk voor de bestrijding van de luchtverontreiniging. Daarmee zal het aandeel kernenergie in China in 2030 stijgen van de huidige 4% naar meer dan 20%. Kazachstan is momenteel de grootste producent van Uranium. Maar ook Canada, Australië, Rusland en Namibië behoren tot het rijtje met grootste producerende landen. Na de Fukushima ramp bouwt ook Japan opnieuw vertrouwen op in kernenergie. Het land start nu de ontwikkeling van nieuwe centrales en herstart de activiteit van 17 stilgelegde reactoren.

De nieuwe kerncentrales moeten de reactoren die de komende jaren bijvoorbeeld in Europa worden stilgelegd, ruimschoots goedmaken. Experts verwachten hierdoor de komende jaren een forse toename van de vraag naar de grondstof uranium. De IAEA schat bijvoorbeeld dat het huidige verbruik van uranium naar verwachting zal verdubbelen van ongeveer 70.000 ton tot 140.000 ton per jaar in 2030. De IAEA verwacht dat de vraag tot 2040 met ongeveer + 3,1% per jaar zal groeien.

Tegelijkertijd wordt er volop onderzoek gedaan naar het gebruikt van kleinere kerncentrales. Steeds meer bedrijven richten zich daarbij op kleinere modulaire kerncentrales, of SMR-reactoren. Zeker 70 bedrijven in de wereld zouden bezig zijn met deze technologie. Een bekend voorbeeld is het bedrijf Terrapower uit de VS dat wordt medegefinancierd door Microsoft-oprichter Bill Gates.

Het aanbod is beperkt

Anderzijds is het aanbod de laatste jaren schaarser geworden door de constante sluiting van diverse mijnen. Vanwege de dalende uranium koers en de fors afgenomen vraag nam het aantal investeringen in uraniummijnen het afgelopen decennia enorm af. Terwijl er ruim tien jaar geleden nog ongeveer 500 mijnen in bedrijf waren, ligt het aantal momenteel onder de 50. Ongeveer 80% van de wereldvoorraad uranium komt bovendien uit slechts tien mijnen.

De gemiddelde productiekosten van mijnexploitanten liggen rond de $ 40 per ounce. Volgens deskundigen zullen er pas veel meer uraniummijnen in productie gaan bij koersen boven de 60 tot 70 dollar per ounce, waardoor er waarschijnlijk voorlopig ook geen nieuwe mijnen zullen worden geopend.

Het conflict Rusland-Oekraïne heeft ook een zware impact op het aanbod van uranium. Oekraïne was de negende grootste producent van de grondstof, de verstoring hiervan heeft een belangrijke invloed op de prijs en kan het aanbod nog nauwer maken. Ook Rusland is goed voor bijna de helft van het wereldaanbod op het gebied van uranium verrijkers. Verdere sancties tegen Russische uranium zijn nog steeds mogelijk.

Uraniumprijs stijgt hard

Voor beleggers is er één ding dat telt en dat is een stijging van de koersen. De uraniumprijs is de afgelopen 2 jaar ongeveer verdubbeld en heeft inmiddels de hoogste koers in negen jaar tijd bereikt. Zo’n stijgende uraniumkoers is overigens vrij uniek zoals u kunt zien op de grafiek hieronder. Want na de piek in 2007 is de prijs van de grondstof voornamelijk gedaald, maar daar is nu dus verandering in gekomen. Deze stijging lijkt gedreven te zijn door de energietransitie en als we naar de piek uit 2007 op $140 kijken lijkt er nog genoeg potentieel te zijn.

Grafiek Uranium (USD/Lbs) - beste uranium aandelen 2023
Bron: https://tradingeconomics.com/commodity/uranium

De beste uranium aandelen 2023

Hoe investeren in uranium? Direct inspelen op de uraniumkoers heeft niet onze voorkeur. Uranium futures en de Europese ETF’s zijn namelijk erg illiquide en dat brengt een liquiditeitsrisico met zich mee. Gezien de trend naar duurzame energie denken we dat de opwaartse trend zich in 2023 zal voortzetten. Wanneer u toch wilt inspelen op een ETF kan u opties kopen of schrijven op de Amerikaanse ETF Global X Uranium ETF (URA), deze wordt verder in dit artikel besproken.

Door te beleggen in uranium speelt u in op een trend naar schonere energie met behulp van kerncentrales. Uranium aandelen zouden in dat geval interessant kunnen zijn voor beleggers. Hieronder bespreken we dan ook een aantal interessante uranium aandelen. Eerst geven we u een lijst met 10 uranium aandelen.

AandeelSymboolValuta
Berkely EnergiaBKYAUD
CamecoCCJUSD
Denison MinesDNNUSD
Energy FuelsEFR / UUUUCAD / USD
Forsy MetalsFSYCAD
Kazatomprom0ZQEUR
NexGen EnergyNXEUSD
Paladin EnergyPDNAUD
Sprott Physical UraniumU.UNCAD
Uranium Energy Corp.UECUSD

Veel uraniumaandelen worden gezien als small-caps of zelfs micro-caps. U dient er dus rekening mee te houden dat een zeer lage marktkapitalisatie meer risico met zich meebrengt

Cameco (CCJ)

Wie voor ‘veiligheid’ kiest komt al snel uit bij het Canadese Cameco. Het bedrijf is goed voor circa 20% van de totale uraniumproductie en heeft een beurswaarde van $12,64 miljard. Het is daarmee het grootste uraniumbedrijf ter wereld. In de VS bezit Cameco de Smith Ranch-Highland mijn in Wyoming en de Crow Butte mijn in Nebraska. Tot de opmerkelijke Canadese mijnen van het bedrijf behoort Cigar Lake, dat wordt beschouwd als de meest productieve uraniummijn ter wereld, dit jaar nam het bedrijf hier ook een groter belang in. Cameco heeft daarnaast een belangrijk aandeel van 60% in een mijn in Kazachstan.

Naast de winning van uranium biedt het bedrijf diensten aan voor bedrijven in de kernenergie- en nucleaire industrie. Door een samenwerking met een exploitant van een kerncentrale is Cameco ook betrokken bij de verwerking van uranium en de productie van kernenergie in Canada. Cameco heeft vanwege de lage uraniumprijs de afgelopen jaren besloten minder lucratieve mijnen te sluiten. Hierdoor heeft Cameco een relatief defensief karakter in een risicovolle industrie. In oktober 2022 kondigde het bedrijf een mogelijke overname aan van Westinghouse, een leverancier van gespecialiseerde technologieën in de meeste fasen van kernenergie. Het bedrijf zou een belang innemen van 49% in een strategische samenwerking met Brookfield Renewable. Het aandeel keert ook als één van de weinige bedrijven binnen deze sector dividend uit. Op de huidige koers ligt het dividendrendement van het aandeel overigens slechts op 0,30%.

De recente opmars van de uraniumkoers heeft Cameco echter doen besluiten enkele mijnen weer te heropenen. Het bedrijf produceert gemiddeld tegen een prijs van $31 per ounce. Indien de uraniumprijs langer boven de $40 noteert, zal Cameco nog meer mijnen heropenen. Dit is echter wel een speculatieve en kapitaalintensieve investering. Het kan tot wel een jaar duren voordat een gesloten mijn daadwerkelijk weer uranium op volle capaciteit produceert. Door langlopende leveringscontracten met vaste klanten kon het bedrijf echter zelfs de afgelopen jaren (met lage prijzen) het hoofd goed boven water houden. In 2020 verkocht Cameco uranium voor gemiddeld $ 37 dollar per ounce, ondanks een gemiddelde spotprijs van ongeveer $ 29. Om ondanks de sterk verminderde productie aan zijn leveringsverplichtingen te kunnen voldoen, kocht Cameco grote hoeveelheden uranium op de markt tegen lage prijzen en gaf deze conform het contract tegen een premie door aan haar klanten.

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M
Cameco Corp. CA13321L1085 CCJ 48,39 -2,42 % 17,71 %

Financiële cijfers

U kunt begrijpen dat Cameco jarenlang met dalende omzetcijfers te maken heeft gehad, vanwege de dalende uranium koers. Voor 2022 maakt de omzet een sterke sprong van 26,6% en sprint het van $ 1,475 miljard naar $ 1,868 miljard. Het netto-inkomen wordt daarbij ook positief, in 2021 realiseerde het bedrijf een negatief netto inkomen van $ 103 miljoen, voor 2022 werd dit een positieve $ 89 miljoen. Omwille van het goede management kan het bedrijf steeds sterke kasstromen genereren. In 2022 nam de FCF duik vooral door de toegenomen Capex en veranderingen in werkkapitaal.

De komende jaren zou de omzet zich verder kunnen gaan herstellen. In 2023 voorziet Cameco uranium een prijs van gemiddeld $ 58,9 dollar per ounce, de spotprijs is momenteel $ 50,5. De kosten van de verkoop zullen tussen de 46 en 47 dollar liggen.

Analisten verwachten voor het lopende boekjaar 2023 dat de omzet verder zal stijgen naar $ 1.69 miljard en een winst van $ 0,71 per aandeel. Het bedrijf zelf is veel optimistischer met een verwachting tussen de $ 2,12 miljard en $ 2,27 miljard omzet. Schattingen voor het bedrijf lopen echter sterk uiteen en zijn enorm afhankelijk van de ontwikkeling van de uranium koers, de winst per aandeel verwachtingen liggen tussen de $ 0,33 en $ 1,12. Met een belegging in Cameco speelt u eigenlijk indirect in op de uranium koers. Met het aandeel Cameco heeft u dan wel een sterke speler in handen. Cameco profiteert namelijk van het feit dat het bedrijf kan produceren tegen kosten die onder het sectorgemiddelde liggen. 

Grafiek Cameco (CCJ) | LYNX Beleggen - Grafiek Uranium (USD/Lbs) - beste uranium aandelen 2023

Uranium Energy (UEC)

Het Amerikaanse bedrijf Uranium Energy is een van de weinige kleinere uraniumproducenten die ondanks de lage uraniumprijzen in bedrijf is gebleven. Door de lage prijzen stond de uraniumproductie de afgelopen jaren op een laag pitje, maar dit betekent niet dat er geen proefboringen en data-analyse zullen plaatsvinden. De uraniumprojecten van dit bedrijf zijn te vinden in de Amerikaanse staten Texas, Wyoming, New Mexico, Arizona en Colorado. Het bedrijf heeft ook een uraniumverwerkingsfaciliteit in Hobson, Texas. Het bedrijf is ook actief in Canada, waar het samenwerkt met Cameco via een joint-venture.

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M
Uranium Energy Corp. US9168961038 UEC 7,10 -2,20 % 13,06 %

Aangezien Uranium Energy doorgaans niet werkt met langlopende contracten, profiteert het bedrijf zeer snel van de recente stijging van de uraniumprijzen. Het bedrijf bezit een portefeuille van fysiek uranium van 2.63 miljoen kg gekocht op de spotmarket voor onder de productiekosten van veel producten.

Ervaren management profiteerde van kansen die de lage uraniumprijs bood

Uranium Energy wordt geleid door een ervaren managementteam onder leiding van oprichter en CEO Adnani. Hij positioneerde zijn bedrijf slim tijdens de uraniumcrisis en verwierf voor weinig geld andere hoogwaardige uraniumprojecten, zoals in het Powder River Basin in Wyoming, VS. Hierdoor kan Uranium Energy de productie snel opvoeren zodra de uraniumprijs voldoende stijgt. Het bedrijf opereert bovendien behoedzaam en is schuldenvrij.

Het bedrijf verwacht nieuwe mijnen operationeel te maken en verwacht bovendien weinig vertraging voor vergunningen van nieuwe mijnen in de VS. Zeker aangezien de Amerikaanse regering heeft aangegeven de komende 10 jaar voor $150 miljoen aan uranium te kopen, dat in de VS wordt gewonnen. Daarvan zal 300 000 lbs worden geleverd voor $59.5/lbs in het eerste kwartaal van 2023. Momenteel wordt 99% van het benodigde uranium nog geïmporteerd uit het buitenland, waardoor het Amerikaanse leger ook afhankelijk is van buitenlandse leveringen. Ze willen nu zo snel mogelijk een einde maken aan deze situatie, omdat de VS nog steeds de grootste consument van uranium is. Om het plan werkelijkheid te laten worden, moeten nieuwe of stopgezette projecten in de VS (weer) in productie gaan, aangezien de huidige productie in de VS nihil is.

Financiële cijfers

Met een beurswaarde van slechts $1.47 miljard is dit een relatief kleine speler in de uraniumwereld. Hierdoor hebben we te maken met een speculatief aandeel dat enorm grote koersuitslagen kan laten zien. In 2020 steeg de koers al van circa $1 tot bijna $4 per aandeel. In 2011 werden echter koersen van ruim boven de $6 waargenomen om vervolgens terug te vallen naar $1. Intussen is de koers stabieler geworden. De voorgaande investeringen werpen zijn vruchten af en zorgen ook voor een winstgevend 2022, wat ook minder volatiliteit met zich meebrengt.

In 2023 verwachten analisten een omzet van $ 84,77, maar een verlies per aandeel van $ 0,02. De ontwikkeling van de omzet is uiteraard sterk afhankelijk van de uranium koers. Het bedrijf beschikt in ieder geval over interessante uraniummijnen in de VS die op elk moment in gebruik kunnen worden genomen alsook fysieke uranium aan zeer voordelige prijzen. Uiteraard is dit afhankelijk van de uraniumprijzen of van eventuele lucratieve leveringscontracten met de Amerikaanse overheid die een duurzame, winstgevende productie garanderen. 

Het is echter niet onwaarschijnlijk dat het bedrijf in de tussentijd kapitaal moet ophalen om verdere investeringen te financieren. Voor speculatieve beleggers zou het aandeel interessant kunnen zijn, maar men moet rekening houden met enorme koersschommelingen zoals de enorme stijging en koersval begin dit jaar.

Grafiek Uranium Energie - beste uranium aandelen 2023

Sprott Physical Uranium Trust (U.UN)

De Sprott Physical Uranium Trust is een Canadees investeringsvehikel dat ontworpen is om beleggers in staat te stellen te investeren in uranium. Het fonds wordt beheerd door investeringsmaatschappij Sprott Asset Management, maar is vrij verhandelbaar op de beurs als een aandeel.

De prestaties van het aandeel komen grotendeels overeen met de bewegingen van de uranium spotprijs. Dit heeft te maken met het feit dat het fonds investeert in fysiek uranium. Momenteel bezit de Uranium Trust meer dan 60 miljoen pond uranium ter waarde van $ 3,09 miljard dollar. De waarde van alle activa (uranium en cash) bedraagt ​​nu bijna 3,14 miljard dollar.

De trust wordt beheerd door een ervaren team van management en adviseurs. Daarom toont het aandeel beperkte volatiliteit en dichte correlatie met de prijs van uranium. Wanneer u momenteel 1 aandeel in het fonds koopt, belegt u in 0,25 pond uranium, met 9 stuks bezit u dus ongeveer 1kg uranium.

Doelstelling: gestage stijging van de intrinsieke waarde

Het bedrijf zamelt geld van investeerders in, koopt er continu uranium van en slaat het vervolgens op in Canada, de VS en Europa. De trust speculeert dus niet specifiek op korte termijn prijsschommelingen. Het doel is slechts om beleggers de mogelijkheid te bieden om direct in uranium te beleggen. 

Het aandeel van ‘s werelds grootste fysieke uraniumfonds is ideaal voor beleggers die verwachten dat de uraniumprijs op de lange termijn zal stijgen, omdat de prijsontwikkeling bijna 1:1 is op de uraniumprijs. Bovendien is het aandeel veel meer liquide dan de uranium future en garandeert het aandeel dat beleggers op elk moment in en uit kunnen stappen. Echter, afhankelijk van vraag en aanbod kunnen prijzen tijdelijk sterk afwijken van de intrinsieke waarde, bijvoorbeeld in turbulente marktfasen.

Momenteel bevindt de prijs zich rond de intrinsieke waarde met soms een kleine premium. Het kan dus lonen om te wachten op een diepere korting alvorens in te stappen.

Uraniumprijs 2023 | LYNX Beleggen - Beste uranium aandelen 2023
Bron: https://sprott.com/investment-strategies/physical-commodity-funds/uranium/
Grafiek Sprott Physical Uranium Trust (U.UN) | LYNX Beleggen - Beste uranium aandelen 2023

Global X Uranium ETF (URA)

Deze ETF kan u niet rechtstreeks kopen en bezitten. Echter kan u wel via opties inspelen op de prijsschommeling van deze ETF. Indien de uraniummarkt zeer volatiel of onzeker is kan u opteren voor optiestrategieën om zo in te spelen op prijsveranderingen in de uraniumprijs.

De top 5 posities zijn de volgende:

  • Cameco (23,42%)
  • Kazatomprom (22,81%)
  • NexGen Energy (5,36%)
  • Denison Mines Corp (3,5%)
  • Energy Fuels (3,19%)

Lees hier meer over het handelen in opties.

Conclusie aandelen uranium

De uraniumprijs is na jarenlange slaap ontwaakt. De grote vraag is nu of de duurzame ontwikkelingen de stijging kunnen doorzetten en of uranium aandelen daarvan kunnen profiteren. Met bovengenoemde uraniumaandelen dient u in ieder geval rekening te houden met aanhoudend hoge koersschommelingen en wij raden dan ook aan om met slechts een klein deel van uw portefeuille te beleggen in bovengenoemde aandelen. Bovendien dient u zelf onderzoek te doen naar uw beleggingen en zelf te bepalen of de hierboven besproken aandelen passen binnen uw risicoprofiel.

Beleggen in de beste uranium aandelen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om de beste uranium aandelen te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:


Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.