Nassim Taleb, een vreemde eend in de bijt tussen alle beleggingsgoeroes die tot nu toe besproken zijn.

Kunnen we Taleb wel een beleggingsgoeroe noemen?

Waar ik bij voorgaande sprekers strooide met resultaten en selectiecriteria, zou dat bij Taleb niet de strekking van zijn verhaal dekken.

Hij is dan wel een voormalig derivatenhandelaar, maar is vooral bekend geworden door zijn boek ‘The Black Swan, the Impact of the Highly Improbable’. In dit boek vertelt Taleb over de fouten van de mensheid in extreme situaties. Wat dat betreft kunnen we hem beter een filosoof dan een beleggingsgoeroe noemen.

In dit artikel leest u wat zijn waarden en focuspunten zijn.

Mediocristan en ExtremistanBlack Swan

Waarom dan toch Taleb bespreken in deze rubriek? Een aantal jaren terug bezocht Taleb Amsterdam om een seminar te geven (klik hier voor een videoverslag van de bijeenkomst). In deze bijeenkomst bespreekt hij de strekking van zijn boek (The Black Swan).

Hij maakt een onderscheid tussen het land Mediocristan, waarin geen grote uitzonderingen bestaan en alles meetbaar is, en Extremistan, de wereld waar wij in leven.

Ook in Extremistan is een groot gedeelte voorspelbaar, maar er zullen altijd situaties ontstaan die zo extreem zijn dat niemand deze weet te voorspellen. Wel kunnen we van deze situaties leren, onze fouten (of om in beleggingsjargon te spreken: verliezen) zo klein mogelijk te houden en onze kansen (winsten) grijpen.

De recente koersdalingen in augustus, de steeds weer uitgestelde renteverhoging en de onzekere situatie in China zouden zo maar een nieuwe extreme situatie in gang kunnen zetten.

Een mooi moment om wat van Taleb te leren.

Talebs beleggingssucces is bijna volledig te danken aan de crises van 1987, 2000 en 2008. Hij geeft tegenwoordig alleen nog advies voor Universal Investments. Universal baseert zijn transacties vooral op de Black Swan principes van Taleb.

De resultaten van de investeerders van Universal varieerden tijdens de crisis in 2008 van 65 tot 115 procent. Geen slechte score in een markt met vooral verliezers. Taleb en zijn volgelingen komen dus niet slecht uit de crisis, maar toch pakt hij het probleem liever fundamenteel aan, dan maar elke keer te profiteren van de misère van anderen.

Trial and Error

Volgens Taleb gaat het fout in het leerproces van voorgaande crises en vooral de rol die de overheid hier in speelt. Eén van de doelstellingen van de overheid is het voorkomen van stress. Dit probeert zij te bereiken door bijvoorbeeld kapitaalinjecties, belastingverlagingen en andere subsidies de economie in te pompen…

Daarnaast hebben de grootste financiële instellingen het voordeel dat ze ‘too big to fail’ worden.

Wanneer een bank als ING zou omvallen, zou het, naast het verlies van tienduizenden medewerkers, andere banken met zich mee kunnen trekken en zouden (zonder depositogarantiestelsels) meer dan 8 miljoen particulieren hun geld kwijt zijn.

Nassim Taleb quote

Taleb stelt niet dat hier helemaal geen bescherming geboden moet worden, maar door het ingrijpen of de maatregelen van de overheid leert het financiële systeem nooit van de fouten die zij in het verleden hebben gemaakt.

Er wordt geen lering uit de fouten getrokken en zo ontstaat er geen verbeterde versie. De bank brandt zijn kont en de belastingbetaler mag op de blaren zitten.

Waar bijvoorbeeld vliegtuigen steeds verbeteren door het aanpassen van technische mankementen, blijft het financiële systeem achter door de beschermingen van de overheid.

In de kern wil Taleb dus dat ook de financiële markt robuust gemaakt wordt door te leren van gemaakte fouten en met een versie 2.0 te komen.

Trial and error brengt de mensheid niet alleen in de wetenschap het verst, maar ook in de financiële wereld. Hij realiseert zich echter heel goed dat dit een verandering van de wereldvisie met zich mee moet brengen.

De hele kern van financiële opleidingen moet veranderen van theoretisch naar vooral zelf spelen met de financiële data en, net als met uitvindingen, nieuwe principes ontdekken.

Tot slot toch nog een kleine beleggingstip van Taleb; houd in periodes van onrust de kosten zo laag mogelijk. Ga dus niet te veel handelen en wacht rustig duidelijke kansen af.

Daarnaast raadt Taleb aan om op zoek te gaan naar de fondsen die het goed doen in een volatiele omgeving. Daar wil ik zelf nog aan toevoegen dat een stoploss geen overbodige luxe is in tijden van een crisis. Zoals Taleb zou zeggen: “Maak fouten, maar houd ze zo klein mogelijk.

Geschreven door Mark Tijms. Mark was tussen 2011 en 2016 account manager bij LYNX Beleggen

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.