Na wekenlange oplopende politieke spanningen komt het conflict tussen Rusland en Oekraïne in de nacht van woensdag op donderdag tot een dieptepunt. Drie dagen na Poetin zijn toespraak, waarin hij de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Volksrepublieken Loehansk en Donetsk erkende, heeft Rusland de aanval ingezet. Wat heeft de inval van Rusland in Oekraïne tot gevolg voor de beurzen? We bespreken zes grafieken die de gevolgen van de inval op de beurs weergeven.

Inval Rusland in Oekraïne: stand van zaken

Verrassend genoeg bleef de aanval van Rusland echter niet bij de regio’s Loehansk en Donetsk, maar lijkt het een gerichte inval van heel Oekraïne te zijn. Door het hele land zijn meldingen gemaakt van explosies, onder andere in de hoofdstad Kiev. In een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie kondigde Poetin een militaire operatie aan in de regio’s Loehansk en Donetsk. Hij verklaarde dat het Russische leger Oekraïne moet ‘demilitariseren’, omdat de bedreigingen vanuit Oekraïne niet langer acceptabel zouden zijn. Hoewel hij hierbij zei dat het land niet volledig zal worden bezet, zijn er toch op meerdere plekken in Oekraïne militaire aanvallen waargenomen. Daarnaast is er op beelden van CNN te zien dat er tanks vanuit Wit-Rusland het land inrijden. Dit is de snelste route naar de hoofdstad Kiev en laat tevens zien dat de Russische invasie zich niet beperkt tot luchtaanvallen.

In Oekraïne zelf lijkt de paniek toe te slaan. Mensen slaan op de vlucht, hamsteren in de supermarkt en trekken massaal naar benzinestations. Daarnaast heeft president Volodimir Zelenski aangekondigd dat alle inwoners die willen vechten een wapen kunnen krijgen. Over de hele wereld reageren leiders geschokt. De Nederlandse minister-president Mark Rutte stelt dat de reactie van de EU en de rest van de wereld ‘heel stevig’ zal zijn. Daarnaast legt hij de volledige verantwoordelijkheid bij Rusland en Poetin. De Amerikaanse president Joe Biden spreekt van een voorgekookte oorlog die rampzalige verliezen met zich mee zal brengen. Verdere consequenties voor Rusland worden later bekendgemaakt.

De beurs na de inval van Rusland in Oekraïne

De reacties van de beurzen op de Russische invasie laten niet lang op zich wachten. De Amerikaanse futures staan in de ochtend van donderdag 24 februari vuurrood. Ook de Europese beurzen kennen een zeer sterke daling, met verliezen die oplopen tot bijna 5%. De Russische RTS-index ging zelfs met 50% onderuit. Uiteraard zijn er meer indices, valuta en grondstoffen die sterke schommelingen laten zien door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel beursindices wereldwijd voornamelijk dalen, zijn er meerdere grondstoffen die een flinke stijging laten zien. In de onderstaande grafieken kijken we naar de Euro Stoxx 50, Russische roebel, goudprijs, olieprijs, palladiumprijs en tarweprijs.

1. Euro Stoxx 50: grote gevolgen voor Europa

Zoals bij veel wereldwijde indices valt ook de koers van de Europese Euro Stoxx 50 onder zijn steunniveau. De index is met ruim 4,5% gedaald. Nu de Europese Unie de toegang van Russische banken tot de Europese financiële markten heeft stopgezet, zal ook de spanning tussen Europa en Rusland verder oplopen. Daarnaast is de kans zeer groot dat er zowel vanuit Europa als de VS de komende periode meer zware sancties bekend worden gemaakt. Dit kan een verdere negatieve impact op de beurzen hebben. Het is in ieder geval duidelijk dat de Europese markt sterk op de onrust tussen Rusland en Oekraïne reageert

Euro Stoxx 50 koers | De invloed op de beurs van de inval Rusland in Oekraïne

2. Russische roebel: zakt naar de laagste koers ooit

Wanneer we kijken naar de prijsbeweging van de EUR/RUB, zien we dat de roebel intraday meer dan 11% waarde verloor ten opzichte van de euro. Wie interesse heeft in de Russische roebel, baseert zich waarschijnlijk op het feit dat Rusland een lage schuldgraad en een aantrekkelijke interestvoet heeft ten opzichte van de inflatie. De reële interest is dus aanlokkelijk indien we dit vergelijken met de reële interest uit andere landen. Verder is het mogelijk dat een sterke olie- en aardgasprijs op een bepaald moment een soort bodem legt onder de waardering van de roebel. Het spreekt echter voor zich dat een gewapend conflict niet bevorderlijk is voor de waardering. Rusland ziet ongetwijfeld de buitenlandse investeringen volledig opdrogen, wat verkoopdruk meebrengt voor de roebel.

EUR/RUB koers | De invloed op de beurs van de inval Rusland in Oekraïne

3. Olie: Rusland één van de grootste leveranciers

Beleggers lijken te vrezen dat de Russische olieleveringen zullen worden geraakt. Als gevolg daarvan steeg de olieprijs voor Amerikaanse olie (Light Sweet Crude oil) met 7% na de inval van Rusland in Oekraïne. Aangezien Rusland één van de grootste leveranciers ter wereld is, zorgt dit logischerwijs voor spanning. Wanneer het Westen zware sancties oplegt kunnen de olieleveringen zwaar verstoord worden. Dit kan vervolgens de olieprijs flink omhoog drijven. Op de koersgrafiek van Light Sweet Crude oil is daarnaast een uitbraak te zien boven het stijgende trendkanaal. Samen met de zojuist besproken fundamentele beweegredenen kan dit resulteren in een mogelijk verdere prijsstijging.

Olieprijs | De invloed op de beurs van de inval Rusland in Oekraïne

4. Goud: de traditionele veilige haven

Goud is voor beleggers vaak een veilige haven in tijden van onrust en economische angst. Dit is na de inval van Rusland in Oekraïne niet anders. Goud liet onlangs al een uitbraak uit een grote zijwaartse range zien, mede door de steeds hoger oplopende geopolitieke spanningen van afgelopen weken. De goudprijs op de termijnmarkt schoot ook deze ochtend weer ongeveer 2% omhoog en lijkt uit te breken naar nieuwe hoogtes. De onrust in Oost-Europa kan voor synergie zorgen met de lagere economische groei en hogere inflatie. Dit kan als gevolg weer een verdere hausse van de goudprijs betekenen. Een artikel over de volledige goudprijs verwachting voor 2022 vindt u hier terug. 

Goudprijs | De invloed op de beurs van de inval Rusland in Oekraïne

5. Palladium: Rusland dominant in de productie

Een cruciale grondstof voor katalysators in de auto-industrie is palladium. Het wordt ook vaak gebruikt in de juwelen- en medische sector. Rusland is veruit de grootste producent van palladium en het is tevens een grondstof waar veel vraag naar is. De palladiumprijs staat nu 5,5% hoger in vergelijking met januari 2022. Op de dag van de invasie staat palladium voorlopig 6,51% hoger. Dit heeft te maken met de grote vraag naar palladium. Naast het feit dat Rusland de grootste producent is met 40% van de wereldwijde productie, zullen sancties uit het Westen met een glimlach onthaald worden in China. Zij zullen staan te springen om een groot deel van de Russische productie, die normaal bestemd is voor het Westen, voor hun rekening te nemen. U kunt de palladiumprijs terugvinden onder het symbool PA.

Palladium koers | De invloed op de beurs van de inval Rusland in Oekraïne

6. Tarwe: explosie in de tarweprijs

Sinds de pandemie is de prijs van tarwe sterk opgelopen. De tarweprijs staat nu 45% hoger ten opzichte van begin 2021. Een belangrijke top uit 2012 wordt bijna doorbroken, wat de waardering van de tarweprijs in een nóg hogere versnelling kan laten gaan. Vandaag alleen al staat de tarweprijs op de termijnmarkt 5,65% hoger. Dit heeft te maken met de tarweproductie. Rusland en Oekraïne waren in 2021 goed voor ongeveer 23% van de mondiale tarweproductie. Het is duidelijk dat daar een verstoring van de toeleveringsketen speelt, nu er sprake is van een gewapend conflict tussen beide landen. Turkije, een andere grote tarweproducent, heeft laten weten geen braakliggend land te hebben om extra tarwe te produceren. Er zit dus niks anders op dan de tarweprijs te verhogen, aldus Semsi Bayraktar, hoofd van de Unie van Landbouw uit Turkije. U kunt de tarweprijs terugvinden onder het symbool ZW.

Tarweprijs | De invloed op de beurs van de inval Rusland in Oekraïne

Beleggen op de beurs via LYNX?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in de besproken indices, valuta en grondstoffen. U kunt inspelen op de besproken ontwikkelingen door middel van o.a. aandelen, opties, futures, ETF’s en gestructureerde producten. Lees meer over de beleggingsmogelijkheden via LYNX.

Gerelateerde artikelen:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart