euro dollar verwachting
De euro/dollar koers heeft voor het eerst sinds 2002 pariteit bereikt, waarbij één dollar gelijk staat aan één euro.

In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen en de verwachtingen voor de euro/dollar koers voor 2023.

Dit artikel over de euro/dollar verwachting wordt regelmatig geüpdatet met de laatste stand van zaken.

Valutapaar Euro/dollar

Het meest populaire valutapaar ter wereld is natuurlijk de EUR/USD. Bijna een kwart van alle valutatransacties vindt plaats in dit valutapaar. Met een omzet van ruim $ 5 biljoen per dag (inclusief derivaten), is de valutamarkt de grootste en meest liquide markt ter wereld. Hiermee is deze markt bijvoorbeeld een stuk groter dan de aandelenmarkt. In een ander artikel hebben we de top 10 meest verhandelde valutaparen op een rij gezet.

Bovenaan staan de meest recente ontwikkelingen en de actuele verwachtingen voor de euro/dollar. Daaronder bespreken we hoe u het dollar risico kunt afdekken via LYNX.

Koers EUR/USD | Verwachting Euro Dollar | Euro Dollar Verwachting

Euro/dollar nieuws

28 november 2022

Voor een stijging van de euro/dollar koers is het belangrijk dat de vraag naar dollars sterk afneemt. Voornamelijk de renteverschillen tussen de VS en Europa moeten daarvoor kleiner worden. Dit proces is al in gang gezet, nadat de ECB twee historisch grote renteverhogingen heeft doorgevoerd. Tegelijkertijd lijkt de Fed juist een stapje terug te gaan nemen. Uit de notulen van de laatste Fed-vergadering bleek dat de centrale bankiers vooruitgang zien in de strijd tegen de hoge inflatie en het tempo van de renteverhogingen mogelijk willen vertragen. Dit zorgde direct voor een herstel van de euro/dollar afgelopen week.

De stevige daling van de olieprijs lijkt ook positief uit te pakken voor de euro/dollar koers. Enerzijds nemen de inflatieverwachtingen hierdoor snel af en anderzijds komt dit doordat grondstoffen doorgaans afgerekend worden in dollars. Bij lagere prijzen hoeven landen minder van hun valuta in te wisselen voor dollars. Hierdoor neemt de vraag naar dollars dus ook af.

Euro/Dollar verwachting 2022

Eind oktober deelden we op deze plek een technische analyse. Daarin werd gesteld dat de euro/dollar uit zijn dalende trend was gebroken. Snel volgde nog een laatste dip en die liet wederom een hogere bodem achter op de grafiek. Een kleine maand later is het eerste koersdoel rond 1,04 bereikt. Daarom updaten we direct dit artikel met een nieuwe technische analyse.

Technische analyse EUR/USD (EUR.USD) | korte termijn

Rond de 1,036 heeft de euro/dollar koers een belangrijke weerstand. Op maandag 21 november zagen we een terugval, die rond de 1,0222 een hogere bodem heeft achtergelaten op de grafiek. Momenteel onderneemt het valutapaar een nieuwe poging om opwaarts uit te breken. Met de sterke candle van vandaag lijkt het erop dat de euro/dollar zijn opwaartse trend voortzet. Er ligt ruimte voor een herstel richting de 1,08, waar de euro/dollar in mei en juni een belangrijke top vormde.

Na een eventuele doorbraak boven de 1,08 kan de euro/dollar zelfs verder omhoog richting de 1,12. Enkel bij een terugval onder de 1,0222 moet men rekening houden met een technische verzwakking. Dan kan de euro/dollar koers weer richting de 1,01 of zelfs 0,975 zakken.

Technische analyse EUR/USD (EUR.USD) | korte termijn

Euro/dollar verwachting 2023

Langetermijngrafiek euro/dollar (EUR.USD)

De terugkeer van de euro/dollar koers boven de 1,04 mag als zeer positief worden beschouwd. Eind 2016 en begin 2017 werd vlak onder de 1,04 een belangrijke bodem gevormd. De eerdere val daaronder zorgde voor een zeer zwakke periode. Nu de koers daar weer boven terugkeert mag dit technisch als sterk worden gezien. Een stijging richting de 1,08 ligt nu voor de hand.

Bovenstaande koersontwikkelingen zijn veelbelovend voor 2023, waarin de euro een terugkeer lijkt te gaan maken. Een herstel richting de 1,15, waar de volgende belangrijke weerstand is te zien, lijkt mogelijk. Daarvoor moet de euro/dollar bij een eventuele terugval wel een hogere bodem zien te vormen. Bij voorkeur keert de euro/dollar echter niet meer terug onder de 1,0222.

Langetermijngrafiek euro/dollar (EUR.USD)

Multivalutarekening bij LYNX

Bij LYNX heeft u een zogenaamde multivalutarekening. Dit houdt in dat er meerdere valuta’s op één rekening kunnen worden aangehouden en voor de handel kunnen worden gebruikt. Een effect wordt altijd verhandeld in de valuta waarin het genoteerd staat. Europese effecten worden verhandeld in euro’s en Amerikaanse effecten in dollars.

Indien er enkel euro’s op de rekening staan en de transactie is in een Amerikaans effect, dan wordt het effect in dollars aangekocht. U leent dan automatisch dollars terwijl uw eurosaldo ongewijzigd blijft. Over het geleende saldo betaalt u een debetrente. Op het moment dat u uw positie in het Amerikaanse effect sluit, ontvangt u dollars en zullen deze op uw rekening worden bijgeschreven. Informatie over de huidige rentecondities vindt u hier: LYNX rentetarieven

Dollar risico afdekken via LYNX

Het TWS Handelsplatform is zeer flexibel met valuta’s. Stel u stort 10.000 euro en u koopt voor 5.000 dollars Amerikaanse effecten, dan blijft u 10.000 euro positief staan. U komt echter ook 5.000 dollars in de min te staan. Dit betekent dat u automatisch verzekerd bent tegen het valutarisico. Als de dollar namelijk daalt, worden uw Amerikaanse effecten minder waard. Echter hoeft u later ook minder euro’s om te wisselen om uw negatieve dollarstand gelijk te trekken. Deze manier van hedging is interessant indien u denkt dat de euro gaat stijgen (stijgende euro/dollar koers).

Denkt u daarentegen dat de euro gaat dalen of gelijk blijft (en de dollar dus stijgt of gelijk blijft), dan kunt u beter direct het negatieve dollarbedrag salderen door in het handelsplatform eenvoudig euro’s te verkopen en dollars aan te kopen. In het TWS Handelsplatform is deze handeling vrij eenvoudig uit te voeren. Voor een volledige uitleg verwijs ik u door naar onze informatiepagina over valutatransacties.

Handelen in de euro/dollar future

De euro/dollar future (EUR) is een van de meest verhandelde futures ter wereld. Zowel kleine als grote beleggers kunnen eenvoudig handelen in valuta via futures. Meer informatie leest u hier: Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures.

Zelf inspelen op de verwachting van de euro/dollar koers?

Via LYNX kunt u vijf dagen per week en 24 uur per dag valuta handelen in 100 verschillende valutaparen met gratis realtime koersdata, waaronder ook de euro/dollar. Bekijk het aanbod:


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.