Beleggen in de S&P 500: slim beleggen met ETF’s 

Door Sven van Gasse


Geschatte leestijd: 8 minutes

Investeren in de S&P 500: slim beleggen met ETF's
Beleggen in ETF’s wordt steeds populairder. Het is dan ook een uitstekende manier om een mandje aandelen te bezitten zonder hier veel tijd en kennis aan te moeten spenderen.  

De Verenigde Staten hebben de grootste en belangrijkste economie ter wereld. Ook heeft het land enkele van de belangrijkste beursindexen ter wereld zoals de NASDAQ, Dow Jones en S&P 500. Van deze drie indexen vertegenwoordigt de S&P 500 vanwege zijn spreiding de Amerikaanse economie het beste. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel beleggers ervoor kiezen om via een S&P 500 ETF te investeren in deze index. 

In dit artikel bespreken we drie belangrijke ETF’s die de S&P 500 volgen. We houden hierbij rekening met verschillende criteria. Bent u op zoek naar een online broker om ETF’s te handelen? Klik dan hier.

Wat is de S&P 500? 

De S&P 500, voluit Standard & Poor’s 500, is één van de belangrijkste en meest gevolgde aandelenindices in de Verenigde Staten en wereldwijd. De aandelenindex volgt de prestaties van de 500 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten en is opgericht in het jaar 1957. 

De S&P 500 omvat bedrijven uit diverse sectoren waaronder technologie, gezondheidszorg, financiële dienstverlening en consumptiegoederen. Bekende bedrijven in de index zijn onder andere Apple, Microsoft, Amazon en Johnson & Johnson.  

De selectie van de bedrijven is gebaseerd op marktkapitalisatie, wat betekent dat grotere bedrijven meer gewicht hebben in de index dan kleinere. Dit zorgt ervoor dat veranderingen in de aandelenkoersen van grote bedrijven een grotere invloed hebben op de algehele prestaties van de index. 

Een van de belangrijkste kenmerken van de S&P 500 is dat het een ‘float-adjusted’ marktkapitalisatie gewogen index is. Dit betekent dat alleen de aandelen die vrij verhandelbaar zijn, worden meegeteld. Dit geeft een nauwkeuriger beeld van de daadwerkelijke marktwaarde van de opgenomen bedrijven.  

De S&P 500 wordt vaak gezien als een betrouwbare barometer voor de Amerikaanse economie vanwege de brede spreiding over verschillende sectoren en de opname van zowel gevestigde als groeiende bedrijven. Beleggers gebruiken de S&P 500 vaak als benchmark om de prestaties van hun eigen portefeuilles te vergelijken. 

Criteria om tot S&P 500 te behoren 

Er zijn strikte criteria die bepalen of een bedrijf kan opgenomen worden in de S&P 500. Verder bespreken we enkele van de belangrijkste criteria.  

  • Allereerst moet een bedrijf groot genoeg zijn. De kleinste bedrijven in de index hebben een marktwaarde van meer dan $5 miljard. Om echter toegelaten te worden tot de S&P 500 zou de marktwaarde eerder een waarde van $15 miljard bereikt moeten hebben.  
     
  • Ook moet het aandeel voldoende liquide zijn. Het moet met andere woorden makkelijk zijn voor beleggers om snel aandelen te kopen of te verkopen.  
     
  • Vervolgens moet het bedrijf financieel goed presteren. Het bedrijf moet in het laatste kwartaal en over de laatste twaalf maanden winstgevend zijn geweest, gemeten aan de hand van de Generally Accepted Accounting Principles. Dit was de reden waarom Tesla lang niet tot de S&P 500 toegelaten werd. Het bedrijf was met voorsprong de grootste autobouwer ter wereld maar het slaagde er in het verleden lang niet in om winstgevend te worden. 
     
  • Tot slot moet het een Amerikaans bedrijf zijn en genoteerd zijn aan de New York Stock Exchange of de NASDAQ.  

Wat is een ETF? 

Een ETF (Exchange-Traded Fund) is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt, vergelijkbaar met een aandeel. Het combineert de voordelen van beleggingsfondsen en aandelen.  

Net als een beleggingsfonds biedt een ETF een gespreide belegging in een mandje van verschillende activa zoals aandelen, obligaties, of grondstoffen. Hierdoor krijgen beleggers met één enkele aankoop toegang tot een brede markt of sector, waardoor de risico’s meteen gespreid worden.  

Het unieke aan ETF’s is dat ze gedurende de handelsdag continu verhandeld worden op de beurs, net zoals individuele aandelen. Dit betekent dat hun prijzen de hele dag fluctueren, afhankelijk van vraag en aanbod, wat flexibiliteit biedt aan beleggers om in te spelen op marktbewegingen. 

ETF’s worden meestal beheerd om een specifieke index of sector te volgen, zoals de S&P 500 of technologiebedrijven. Ze worden geprezen om hun lage kosten omdat ze vaak passief beheerd worden. Dit betekent dat ze gewoon de prestaties van een index nabootsen in plaats van actief proberen beter te presteren dan de markt. 

ETF’s
handel in ETF’s via lynx

LYNX is dé broker voor ETF handelaren. Beleg in ETF’s van alle grote aanbieders, zoals iShares, Vanguard, Amundi en ETF Securities.

Voor- en nadelen van beleggen in ETF’s 

Beleggen in ETF’s is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het beleggen in ETF’s biedt dan ook verschillende voordelen. 

Allereerst bieden ETF’s blootstelling aan een heel aantal bedrijven met slechts 1 belegging. Een belegging in een ETF van de S&P 500 biedt meteen blootstelling aan alle 500 bedrijven in de index. Dit zou een belegger nooit zelf kunnen nabootsen door de hoge kosten en het uitgebreide opvolgingswerk dat hiermee gepaard zou gaan. 

Vervolgens worden veel ETF’s passief beheerd. Dit wil zeggen dat er minder transacties gedaan worden, wat ervoor zorgt dat de kosten laag blijven.  

ETF’s worden de hele dag op beurzen verhandeld, net als aandelen. Dit geeft beleggers de flexibiliteit om in en uit posities te stappen tijdens handelsuren, in tegenstelling tot beleggingsfondsen die aan het einde van de handelsdag worden afgerekend. 

Risico’s van ETF’s 

Niet elke ETF wordt immers even goed beheerd. De zogenaamde tracking error kan bij sommige ETF’s hoog oplopen. Een tracking error betekent dat de prestatie van de ETF afwijkt van de onderliggende index die ze volgt. Een belangrijke oorzaak van deze tracking error kunnen de beheerkosten zijn, die de beheerders van een ETF aanrekenen.  

Ook is het met een ETF nooit mogelijk om beter dan de markt te presteren. Voor veel beleggers is een rendement dat even hoog ligt als de markt voldoende maar sommige beleggers hopen op meer.  

Beste S&P 500 ETF’s 

Er is geen ETF die afgetekend “de beste” is. Dit hangt af van verschillende zaken alsook van persoonlijke voorkeur. De ETF’s die in dit artikel besproken worden, worden dan ook besproken volgens een willekeurige volgorde.   

Bij het samenstellen van de lijst is er rekening gehouden met verschillende criteria. Zo werd er gekeken naar de omvang, liquiditeit, afwijking van de benchmark en de jaarlijkse kosten.  

Ook hebben we enkel accumulerende ETF’s opgenomen in de lijst. Vanuit fiscaal oogpunt zijn deze immers interessanter dan de distribuerende. Bij distribuerende ETF’s worden de dividenden steeds uitbetaald, wat ervoor zorgt dat de belegger hier belastingen op moet betalen. Een accumulerende ETF daarentegen herinvesteert de dividenden waardoor ook deze meteen weer aan het werk gezet worden. 

Vanzelfsprekend worden enkel ETF’s besproken die voor Europese beleggers beschikbaar zijn.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De voorbeelden in dit artikel zijn informatief van aard en niet bedoeld als beleggingsadvies. Raadpleeg een financieel adviseur voordat u beslissingen neemt.

iShares Core S&P 500 (CSPX) 

De iShares Core S&P 500 is een ETF die uitgeven wordt door de fondsenreus BlackRock. BlackRock is een belangrijke speler op de ETF-markt via het iShares-merk. Wereldwijd beheert het bedrijf meer dan $ 9 biljoen en in 2021 ging het zelfs boven de symbolische grens van $ 10 biljoen. 

De iShares Core S&P 500 noteert op de beurs van Amsterdam. Het heeft een grootte van $ 93 miljard en is hiermee de grootste ETF in de lijst. Grotere ETF’s hebben doorgaans een hoger dagelijks handelsvolume en een grotere marktliquiditeit.  

Het jaarlijkse kostenpercentage van deze ETF bedraagt 0,07%. 

Vanguard S&P 500 (VUSA)  

De Vanguard S&P 500 wordt uitgegeven door het in 1975 door John Bogle opgerichte bedrijf Vanguard Group. Vanguard is bekend om zijn pioniersrol in de ontwikkeling van indexfondsen en ETF’s en hanteert een kostenbewuste benadering van beleggen. 

Met een grootte van $55 miljard is de Vanguard S&P 500 een stuk kleiner dan de iShares Core S&P500. Klein kunnen we de ETF echter ook allesbehalve noemen. Ook deze ETF noteert op de beurs van Amsterdam. 

Met een kostenpercentage van 0,07% scoort de ETF op dit criterium even goed als de iShares Core S&P 500 van BlackRock. 

Invesco S&P 500 (P500) 

De laatste ETF wordt uitgegeven door Invesco. Invesco beheert meer dan $1,5 biljoen aan activa en staat bekend om zijn innovatieve beleggingsstrategieën en klantgerichte benadering. 

In tegenstelling tot de 2 vorige ETF’s noteert de Invesco S&P 500 niet in Amsterdam maar wel op de beurs van Frankfurt. Deze ETF is met een grootte van zo’n $ 29 miljard de kleinste van de drie.  

We hebben Invesco S&P 500 toegevoegd omdat de kosten van deze ETF meteen in het oog springen. Met een kostenratio van slechts 0,05% scoort deze hier veel beter dan de iShares Core S&P 500 en de Vanguard S&P 500 die met 0,07% reeds erg scherp geprijsd waren.  

De beste S&P 500 ETF’s kopen via LYNX 

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in ETF’s. Bij LYNX zijn veel verschillende financiële producten verhandelbaar, u handelt altijd tegen de beste prijs en de kleinste spreads. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: 

Bekijk KID InformatieiShares Core S&P 500 (CSPX) 
Bekijk KID InformatieVanguard S&P 500 (VUSA)  
Bekijk KID InformatieInvesco S&P 500 (P500)