Afgelopen vrijdag schreef ik in mijn artikel “Hoe wordt de stijging in de AEX-index getemperd?” dat de stijging in onze Amsterdamse index iets te snel was gegaan en dat een consolidatiefase of lichte correctie in het verschiet lag.

 

Grafiek van de AEX-index - Verdienen aan een te snelle stijging van AEX

Deze gedachte werd ondersteund door onder andere de weerstand in de olieprijs rond de $ 50 en de euro die niet langer verzwakt, maar begint te stabiliseren. Dit waren juist de twee factoren die het beurssentiment afgelopen week flink steunden.

Schrijven van callopties

De combinatie van bovengenoemde factoren plus de naderende weerstandsniveaus in verschillende belangrijke Europese indices, verklaarde mijn gedachte dat de stijging in de AEX-index ten einde liep. Omdat ik niet per se verwachtte dat de AEX flink ging dalen, verkoos ik het schrijven van callopties boven het kopen van putopties. De geschreven call spread en mijn overwegingen zijn volledig beschreven in mijn vorige artikel.

De olieprijs vond weerstand rond de $ 50 en de euro-dollar wist de afgelopen drie dagen te stabiliseren. Mede hierdoor is de AEX-index afgeketst op het weerstandsniveau rond de 452 punten. De daling die hierop volgde is zelfs sneller gegaan dan ik verwachtte. Mijn voorkeur ging uit naar een consolidatie, maar ook een daling speelt mijn strategie in de kaart.

Afgelopen vrijdag heb ik ten tijde van mijn artikel een call spread 452 – 465 op de AEX-index geschreven voor € 2,50. Gisterenochtend schreef ik de combinatie nogmaals voor de prijs van € 3,05. Mijn gemiddelde prijs voor beide combinaties is dus ongeveer € 2,75, waardoor ik € 550 aan premie heb ontvangen.

Ik sluit één van de twee geschreven callopties

De huidige daling zorgt ervoor dat ik mijn positie deels sluit met winst. Gezien de events van de komende twee dagen (morgen het ECB rentebesluit en op vrijdag de Amerikaanse payroll cijfers) sluit ik één van de twee geschreven callopties om mijn risico deels af te dekken. Dit heb ik zojuist gedaan tegen een prijs van € 0,50.

Geschreven calloptie opde AEX - Verdienen aan een te snelle stijging van AEX

In bovenstaande screenshot is te zien dat ik nog maar één geschreven calloptie heb en nog twee gekochte callopties. Aangezien transactiekosten van de gekochte opties niet opwegen tegen de nog te ontvangen premie, laat ik deze waardeloos aflopen.

Gezien de gemiddelde ontvangen premie van € 2,75 per call spread, heb ik met de teruggekochte 452 calloptie € 275 – € 50 = € 225 euro winst gemaakt. Hierbij zijn gemakshalve de transactiekosten buiten beschouwing gelaten. Met de tweede geschreven optie neem ik het risico om deze aan te houden tot expiratie van aankomende vrijdag.

Mocht de AEX onder de 452 noteren tijdens expiratie, dan verdien ik met deze optie nog eens € 275. In totaal komt dit dus neer op € 225 + € 275 = € 500. In het uitzonderlijke geval dat de AEX-index komende vrijdag boven de 465 punten noteerde, was mijn potentiële maximale verlies voor beide combinaties € 2.050.

Ook aan een zijwaartse beweging kunt u geld verdienen

Uit bovenstaand voorbeeld wordt duidelijk dat u niet alleen met het kopen van putopties kunt verdienen aan een daling op de beurs. Vaak is het schrijven van callopties zelfs nog aantrekkelijker, aangezien het verlies aan tijdswaarde in uw voordeel is. Op deze manier is het zelfs mogelijk om te verdienen aan een zijwaartse beweging op de beurs.

Via het TWS Handelsplatform kunt u ontzettend makkelijk handelen in optiecombinaties, aangezien u de combinatie in zijn geheel kunt toevoegen in het handelsplatform. Zo heeft u een duidelijk overzicht van de waarde van de hele call spread en kunt u met één druk op de knop de combinatie aanschaffen of verkopen. Hier vindt u een duidelijke uitleg over de combotrader.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

 

 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart