Commodity channel index
In technische analyse heb je toegang tot honderden indicatoren die elk verschillende signalen opleveren. Één van de indicatoren die veelzijdig is maar die vaak ook onterecht verwaarloosd wordt, is de CCI of de Commodity Channel Index die werd ontwikkeld door Donald Lambert.

In dit artikel zullen we grondig bekijken welke signalen deze indicator kan weergeven en hoe u zelf de Commodity Channel Index kunt gebruiken.

De onderwerpen die we in dit artikel zullen bespreken:

Commodities

Wat is de Commodity Channel Index?

De Commodity Channel Index, ontwikkeld door Donald Lambert en voor het eerst te zien in het tijdschrift ‘Commodities Magazine’ in 1980, is een veelzijdige indicator die kan worden gebruikt om een nieuwe trend te identificeren of te waarschuwen voor extreme omstandigheden. Donald Lambert ontwikkelde oorspronkelijk de Commodity Channel Index om cyclische veranderingen in grondstoffen te identificeren, maar de indicator kan met succes worden toegepast op indices, ETF’s, aandelen en andere effecten. Over het algemeen meet de Commodity Channel Index het huidige prijsniveau ten opzichte van een gemiddeld prijsniveau over een bepaalde periode. CCI is relatief hoog als de prijzen ver boven hun gemiddelde liggen, maar is relatief laag als de prijzen ver onder hun gemiddelde liggen. Op deze manier kan de Commodity Channel Index worden gebruikt om overbought en oversold levels te identificeren.

Wat vertelt de Commodity Channel Index ons?

CCI meet het verschil tussen de prijsverandering en de gemiddelde prijsverandering van een effect. Hoge positieve waarden geven aan dat de prijzen ver boven hun gemiddelde liggen, wat een blijk van kracht is. Lage negatieve waarden geven aan dat de prijzen ver onder hun gemiddelde liggen, wat een teken van zwakte is.

De Commodity Channel Index (CCI) kan ons verschillende signalen weergeven. Als een signaal voor nieuwe trends weerspiegelen stijgingen boven de +100 een sterke prijsactie die het begin van een opwaartse trend kan signaleren. Dalingen onder -100 weerspiegelen een zwakke prijsactie die het begin van een neerwaartse trend kan signaleren. In de onderstaande grafiek van Wheat zien we hoe de Commodity Channel Index indicator eruitziet.

Commodity channel index

De Commodity Channel Index kan ook als leidende indicator gebruikt worden, zo kunnen technische analisten zoeken naar overbought of oversold condities die een trendverandering kunnen voorspellen. Ook kunnen bullish en bearish divergenties worden gebruikt om vroege momentumverschuivingen te detecteren en te anticiperen op trendveranderingen.

Zoals eerder vermeld, vindt de meerderheid van de Commodity Channel Index bewegingen plaats tussen -100 en +100. Een beweging die dit bereik overschrijdt, vertoont ongebruikelijke kracht of zwakte die een verlengde beweging kan voorspellen. Beschouw deze niveaus als bullish of bearish filters. Technisch gezien is de Commodity Channel Index voorstander van de stieren wanneer de indicator positief is en van de beren wanneer de indicator een negatieve waarde weergeeft. Het gebruik van eenvoudige crossovers met de nullijnen kan echter tot veel valse signalen leiden. Om valse signalen te vermijden, moet voor een belegger de Commodity Channel Index boven +100 voor een bullish signaal en onder -100 voor een bearish signaal bewegen. In het onderstaande grafiek zien we hoe een breuk van de +100 lijn een nieuwe opwaartse trend in gang zet.

Commodity channel index opwaartse trend

We kunnen natuurlijk ook zien dat er breuken zijn van de +100 of -100 lijn die geen nieuwe trends signaleren daarom is het aangeraden om de Commodity Channel Index samen te gebruiken met andere technische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld grafiekpatronen om potentiele valse signalen te vermijden. In de onderstaande grafiek zien we hoe we de CCI-indicator perfect kunnen combineren met een hoofd en schouder patroon en pennant/wedge patroon om nog meer nauwkeurige beleggingen uit te voeren en mooie winsten te boeken.

Commodity channel index patronen

Commodity Channel Index en oversold/overbought signalen

Het identificeren van overbought en oversold levels kan lastig zijn met de Commodity Channel Index, of eender welke andere momentumindicator dan ook. Ten eerste is de CCI een ongelimiteerde oscillator. Theoretisch gezien zijn er geen opwaartse of neerwaartse limieten in de CCI. Dit maakt een overbought of oversold beoordeling subjectief. Ten tweede kunnen effecten blijven stijgen nadat een indicator overbought signalen weergeeft. Ook kunnen effecten blijven dalen nadat een indicator oversold signalen weergeeft.

De definitie van overbought of oversold varieert voor de Commodity Channel Index. ± 100 kan werken in een accumulatie of distributie fase, maar voor andere situaties zijn extremere niveaus nodig. ± 200 is een veel moeilijker niveau om te bereiken en representatiever voor een echt extreem. Selectie van overbought/oversold-niveaus hangt ook af van de volatiliteit van het onderliggende product.

In het onderstaande voorbeeld kunnen we zien hoe, in een neerwaartse trend, bij een lezing van de CCI van -200 het telkens weer een pauze in de neerwaartse trend signaleert. Bij het gebruiken van de -100 waarde zou u heel vaak valse oversold signalen te zien krijgen. Het is dus aan te raden dat er bij trends gekeken wordt naar waardes van ± 200 bij het gebruik maken van de Commodity Channel Index.

Commodity channel index neerwaartse trend

In het onderstaande voorbeeld zien we hoe overbought levels ons signaleert dat de opwaartse trend hoogstwaarschijnlijk een pauze zal ondervinden. Deze signalen kunnen ervoor zorgen dat we voorbereid zijn op potentiele correcties in de opwaartse trend. We hebben dan de mogelijkheid om onze posities te verkopen en dan de maximaal mogelijke winst te boeken.

Commodity channel index overbought

Commodity Channel Index en Bullish/Bearish divergenties

Divergenties signaleren een potentieel omkeerpunt omdat het momentum de prijs niet bevestigt. Een bullish divergentie treedt op wanneer de onderliggende waarde een lagere bodem maakt en de Commodity Channel Index een hogere bodem vormt, wat minder neerwaarts momentum laat zien. In de onderstaande grafiek zien we twee bearish divergenties en hoe die divergenties ons signaleren dat de opwaartse trend zal omkeren. We kunnen hier dus gebruik van maken om onze long posities te verkopen of om nieuwe short posities uit te voeren.

Commodity channel index bearish divertentie

Een bearish divergentie ontstaat wanneer een beleggingsproduct een hogere top registreert en de Commodity Channel Index een lagere top vormt, wat een zwak opwaarts momentum laat zien. In de onderstaande grafiek zien we twee bullish divergenties en hoe die divergenties ons signaleren dat de neerwaartse trend zal omkeren. We kunnen hier dus gebruik van maken om onze short posities te sluiten of om nieuwe long posities uit te voeren.

Commodity channel index bullish divertentie

Voordat u te enthousiast wordt over divergenties als geweldige trendveranderingsindicatoren, moet u er rekening mee houden dat divergenties in een sterke trend misleidend kunnen zijn. Een sterke opwaartse trend kan tal van bearish divergenties vertonen voordat een top werkelijkheid wordt. Omgekeerd treden bullish divergenties ook vaak op bij neerwaartse trends.

Bevestiging is de sleutel tot succes als u beleggingen wilt uitvoeren op basis van divergenties van de Commodity Channel Index. Hoewel divergenties een verandering in momentum weerspiegelen dat een trendverandering kan voorspellen, moeten technische analisten een bevestigingspunt voor de Commodity Channel Index of de grafiek instellen. Een bearish divergentie kan worden bevestigd met bijvoorbeeld een breuk onder de nullijn van de Commodity Channel Index of een breuk van een steun op de grafiek. Omgekeerd kan een bullish divergentie worden bevestigd met een breuk boven de nullijn of een breuk van een patroon op de grafiek. In het onderstaande voorbeeld zien we hoe we de breuk van een wedge patroon kunnen combineren met een divergentie van de Commodity Channel Index. Zoals u ziet kan het combineren van enkele technische hulpmiddelen de nauwkeurigheid van een strategie enorm verbeteren.

Commodity channel index wedge

De Commodity Channel Index bij LYNX

LYNX biedt u een tal van indicatoren aan via het handelsplatform. Ook de Commodity Channel Index indicator die we net besproken hebben hoort daar zeker en vast bij. Bij het openen van een grafiek kunt u met een rechtermuisklik een menu openen, vervolgens kunt u aanduiden dat u een indicator wilt toevoegen. Zoals eerder vermeld in dit artikel is de Commodity Channel Index een momentum indicator dus zal u moeten navigeren naar de momentum studies om vervolgens de Commodity Channel indicator aan te duiden en in te stellen.

Commodity channel index instellen

Wenst u naast de Commodity Channel Index meer te weten over specifieke topics van technische analyse? Neem dan zeker een kijkje in de sectie ‘Technische Analyse uitleg’ op het Kennisportaal van LYNX.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Beleggen bij LYNX


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart