Short gaan

Short selling via de LYNX iPad Trading App

Speel in op stijgende én dalende koersen.

Via LYNX kunt u short gaan in aandelen en andere effecten, op alle grote beurzen. Van Nederland en Duitsland tot de Verenigde Staten, Australië, Hongkong en Japan.

Open een beleggingsrekening

Short gaan in aandelen en andere effecten

Short gaan - Short selling - short aandelen

Short selling is in de volgende landen mogelijk:

Europa

  • Nederland
  • Duitsland
  • België
  • Frankrijk
  • Groot-Brittannië
  • Italië
  • Oostenrijk
  • Zweden
  • Zwitserland
  • Spanje

Amerika

  • Verenigde Staten
  • Canada
  • Mexico

Azië

  • Hongkong
  • Japan

Oceanië

  • Australië
Veel tevreden beleggers

Onze klant staat centraal

Elke dag zetten wij ons in voor onze klanten. Daarom zijn wij ook erg blij met de positieve feedback die wij van de beleggers ontvangen.

Onze klantenservice is van maandag tot en met vrijdag van 8:00 uur tot 22:00 uur gratis te bereiken. Volgens onze laatste klantenenquête gaf 91% van onze Nederlandse klanten aan dat ze LYNX zouden aanraden aan andere beleggers. Ze gaven aan dat ze onder andere het professionele handelsplatform, goede service en uitgebreide educatie waarderen. En daar zijn we trots op.

Short gaan: dit moet u weten

Wat is short gaan?

Short gaan, ook wel ‘shorten’ of ‘short selling’ genoemd, is een beleggingsstrategie die wordt gebruikt om winst te behalen met dalende koersen. Als een belegger besluit short te gaan op een aandeel, dan verkoopt hij deze aandelen zonder dat hij ze daadwerkelijk in bezit heeft. De belegger anticipeert op een koersdaling en verwacht het aandeel tegen een lagere prijs weer terug te kopen. Als de belegger de aandelen op een later tijdstip weer besluit terug te kopen, dan bepaalt het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs de winst of het verlies.

Een shortpositie wordt vaak gebruikt voor speculatieve doeleinden, namelijk om winst te maken bij dalende koersen. Short selling kan ook strategisch worden ingezet, bijvoorbeeld om een portefeuille af te dekken (hedging).

Een belegger kan zowel aandelen, ETF’s en obligaties shorten. Het is ook mogelijk om short te gaan door middel van afgeleide producten (derivaten) zoals opties en futures. Derivaten zijn complexe producten die alleen geschikt zijn voor gevorderde beleggers en waarvan het essentieel is dat u de werking en de bijbehorende risico’s goed begrijpt voordat u hiermee gaat handelen.

Hoe werkt short gaan bij aandelen?

Wanneer u short gaat, verkoopt u aandelen die u niet in bezit heeft. Hiervoor leent u het gewenste aantal aandelen van een andere belegger of uw online broker en verkoopt deze op de beurs. Als de prijs van het aandeel daarna daalt, kunt u het aandeel tegen een lagere prijs terugkopen en de geleende aandelen aan de eigenaar teruggeven. Voor de duur van de lening moet u een rentevergoeding betalen aan de uitlener.

Als u aandelen short via LYNX, gaat het lenen van de aandelen automatisch. Om een short positie te openen, selecteert u bij het plaatsen van uw order simpelweg “verkopen” in plaats van “kopen”.


Aandelen shorten in de praktijk

Rekenvoorbeeld: short gaan in aandelen

Benieuwd naar wat voor effect het shorten van aandelen kan hebben? In de volgende rekenvoorbeeld hebben we de mogelijkheden uiteengezet.

Uitgangspositie: een willekeurig aandeel staat momenteel genoteerd op EUR 100 per aandeel. U gaat uit van dalende koersen en besluit 100 aandelen short te gaan.

Scenario 1: short gaan met winst

U short 100 aandelen op EUR 100 per stuk. U ontvangt door uw verkoop EUR 10.000. Indien het aandeel met 10% daalt naar EUR 90,00 en u besluit de aandelen terug te kopen, dan betaalt u slechts EUR 9.000 voor de geleende aandelen. Uw winst is in dit voorbeeld EUR 1.000. Uw kunt immers 100 aandelen terugkopen voor EUR 9.000 terwijl u de aandelen voor EUR 10.000 heeft verkocht.

Short gaan met winst

Scenario 2: short gaan met verlies

U short 100 aandelen op EUR 100 per stuk. U ontvangt door uw verkoop EUR 10.000. Indien het aandeel met 10% stijgt naar EUR 110,00 en u besluit de aandelen terug te kopen, dan betaalt u EUR 11.000 voor de geleende aandelen. Uw verlies is in dit voorbeeld EUR 1000. Uw moet immers 100 aandelen terugkopen voor EUR 11.000 terwijl u de aandelen voor EUR 10.000 hebt verkocht.

Short gaan met verlies

Let op: op het moment dat u short gaat, ontvangt u cash als onderpand van deze short positie, ook wel cash collateral genoemd. Dit betekent dat uw cashsaldo dus toeneemt. Toch wordt deze cash collateral niet meegerekend om te bepalen of u rente dient te betalen over negatieve cashsaldi. U mag deze opbrengsten wél aanwenden voor de koop van andere aandelen. Of u dit kapitaal kunt gebruiken voor nieuwe aankopen, is echter afhankelijk van de marginvereisten. De bestedingsruimte voor het aankopen van aandelen wordt namelijk bepaald door de marginverplichting van de shortpositie en niet door de cash collateral.


Voor- en nadelen van short gaan

Short selling: voor- en nadelen

Overweegt u om short te gaan? Dan is het goed om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Voordelen

  • Het grootste voordeel van short gaan is de flexibiliteit. U kunt hierdoor namelijk ook rendement behalen bij dalende koersen.
  • Door middel van short gaan kunt u uw portefeuille hedgen. Hedging is het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten, dekt u het marktrisico (deels) af.

Nadelen

  • Het potentiële verlies is onbeperkt. Wanneer u long zit, kunt u namelijk alleen uw inleg verliezen (indien niet gekocht op margin). De koers kan niet lager zakken dan EUR 0. Terwijl bij een shortpositie uw verlies theoretisch gezien oneindig is. Een aandeel kan in theorie ongelimiteerd blijven stijgen.
  • U betaalt rente om aandelen te shorten. De kostprijs die u betaalt voor het lenen van aandelen is terug te vinden in het handelsplatform onder de SLB (Stock Loan Borrow) rates. Deze interestvoet verschilt per aandeel en kan van dag tot dag verschillen, omdat dit afhankelijk is van vraag en aanbod.
  • U moet mogelijk dividend betalen. Een dividend is een (periodieke) uitbetaling aan de aandeelhouders van de winst. Indien u een shortpositie heeft in een bedrijf en dit bedrijf keert dividend uit in de periode dat u short zit, dan dient u het bruto dividend te betalen. Uiteraard gaat het dividend van de koers af en verandert er op korte termijn per saldo weinig voor u.
  • Soms ontstaat door short selling een zogeheten short squeeze. Shorters sluiten hun positie af door het terugkopen van de aandelen. Als zij dit allemaal tegelijk doen doordat er bijvoorbeeld positief nieuws is uitgekomen of doordat de stoplosses worden geraakt, dan kan de koers plotseling hard stijgen. Alles over dit fenomeen leest u in dit artikel: Wat is een short squeeze?.

Voor welke belegger is short gaan geschikt?

Aandelen verkopen (short gaan) is precies het omgekeerde van aandelen kopen (long gaan), de risico’s zijn echter groter. U kunt tenslotte meer verliezen dan uw inleg. Daarom wijzen wij u op het volgende:

Het short gaan in aandelen bevat risico’s en vereist kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Om deze redenen dient u zich goed te laten informeren over de werking en risico’s van short selling en bijbehorende financiële instrumenten.