Aandeel Aalberts: negen fantastische jaren

Het aandeel Aalberts heeft negen fantastische jaren achter de rug. Toch is het geen enorm populair aandeel onder Nederlandse particuliere beleggers.

Uiteraard werd negen jaar geleden het dieptepunt in de markt gezet, maar sindsdien is het aandeel Aalberts ruim verzevenvoudigd. Een stijging die maar weinig aandelen na kunnen doen.

Wat zijn de belangrijkste redenen van deze enorme stijging? En waarom wordt er nauwelijks over dit aandeel geschreven ondanks dit grootse koersverloop?

aandeel aalberts koers grafiek

Grafiek aandeel Aalberts 2016 – 2017

Vergroten

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Korte geschiedenis van Aalberts
  • Dagelijkse bezigheden van Aalberts
  • De reden achter de enorme stijging van het aandeel Aalberts

aalberts industries nederland

Korte geschiedenis van Aalberts

Het ontstaan van het huidige bedrijf Aalberts gaat terug naar 1975. In dit jaar richtte Jan Aalberts in Venlo het bedrijf MIFA Aluminium B.V. op. Destijds had de BV nog slechts een omzet van 250.000 gulden.

Zes jaar later in 1981 werd het bedrijf omgezet in een holding. De naam werd daarnaast veranderd naar de huidige naam, Aalberts Industries. Aalberts groeide als kool en om een verdere groei in te kunnen financieren werd in 1987 een beursnotering aangevraagd. De omzet lag 12 jaar na de omzet al op € 22 miljoen.

Sindsdien was het voor Aalberts financieel mogelijk om een actieve acquisitiestrategie te hanteren. Nagenoeg elk jaar werd een bedrijf overgenomen. Ook vandaag de dag doet Aalberts nog jaarlijks acquisities, al is de slagkracht uitgebreid naar vaak meerdere ondernemingen per jaar die worden opgeslokt.

Met de vele overnames heeft Aalberts in de afgelopen 20 jaar een enorme groei kunnen realiseren. Inmiddels ligt de omzet rond de € 2,5 miljard per jaar.

Dagelijkse bezigheden

Het huidige Aalberts bestaat uit twee grote onderdelen, Industrial Services en de afdeling Flow Control. Middels het onderdeel Industrial Services worden onder andere onderdelen voor auto’s, vliegtuigen elektrische consumentengoederen en militaire voertuigen gemaakt.

Flow control ontwikkelt voornamelijk systemen voor het leveren van beer en frisdranken, maar ook distributiesystemen voor water en gas. De producten die Aalberts onder de vlag van deze afdeling levert lopen dus van een bier tap tot een ventilatiesysteem in een groot gebouw.

Elk onderdeel binnen Aalberts heeft een hoge mate van autonomie. Dit betekent dat vele dagelijkse beslissingen, maar ook meer belangrijke beslissingen door de afdeling zelf wordt genomen. Tot nog toe is deze manier van managen een succes gebleken, bedrijven die zijn overgenomen integreren naadloos binnen Aalberts Industries.

De reden achter de enorme stijging van het aandeel Aalberts

Beleggers kunnen rendement over het algemeen op twee manieren realiseren; met koerswinst en dividend. Qua dividendrendement worden beleggers in het aandeel Aalberts niet enorm verwend. Op de huidige koers ligt het dividendrendement op 1,6%.

Zoals gezegd, was de koerswinst van de afgelopen 8 jaar ruim voldoende om beleggers tevreden te houden. Deze koersstijging is volledig te danken aan de gestage winst- en omzetstijging die Aalberts Industries heeft doorgemaakt.

In onderstaande tabel is deze groei van de afgelopen jaren duidelijk terug te zien. Ook voor de komende jaren wordt een verdere omzetgroei verwacht. Wat dat betreft lijkt de stijging in het aandeel Aalberts voorlopig nog niet voorbij te zijn.

2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2020*
Omzet (in miljarden euro’s) 1,4 1,7 1,9 2,0 2,2 2,5 2,5 2,5 3,0
Winst (in miljoenen euro’s) 39 91 128 131 131 134 173 188

*Jaar 2020 is een verwachting van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

De reden dat ik positief ben over het aandeel Aalberts, is het feit dat de totale schuld van het bedrijf in de afgelopen jaren nauwelijks is toegenomen, ondanks de vele overnames sinds 2009.

De groei is dus grotendeels zelf gefinancierd. Het aandeel Aalberts heeft hierdoor een sterke balans en kan wel tegen een stootje. Wij zien een groot verschil met bijvoorbeeld een aandeel als Altice, dat ook enorm is gegroeid maar veel vreemd vermogen is aangegaan.

2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Totale schuld (in miljoenen euro’s) 631 594 606 542 481 725 763 754

Kortom, het aandeel Aalberts is een prachtig en relatief stabiel aandeel dat onder Nederlandse particuliere beleggers niet de aandacht geniet die het eigenlijk verdient. Wellicht dat juist die stabiliteit (in combinatie met een lage Beta) de reden is dat in beleggingsfora liever over aandelen als ArcelorMittal of TomTom wordt gesproken.

Het aandeel Aalberts is wat mij betreft een pareltje dat beleggers ook in de komende jaren nog kan gaan verwennen.

De actieve acquisitiestrategie en de naadloze integratie van nieuwe onderdelen binnen Aalberts, moeten ook voor de komende jaren zorgen voor een verdere groei en dus verdere koersstijgingen.

Het aandeel Aalberts kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27