Zoals de meeste aandelen bleef ook het aandeel Ageas niet gespaard in maart 2020, met een daling van maar liefst 53 procent. Ageas herstelde de schade echter en noteerde een jaar later weer boven de koers van voor de pandemie. Het aandeel Ageas beweegt zich nu al meer dan een jaar in een zeer duidelijke opwaartse langetermijntrend. De laatste tijd is het aandeel echter wat gedaald en staat het sinds het begin van het jaar een procent lager.

 

Technisch ziet het aandeel er vrij solide uit en ook al waren de meest recente financiële resultaten een beetje teleurstellend, de vooruitzichten op lange termijn zien er hoe dan ook goed uit.

 

Aandeel Ageas

Het aandeel Ageas handelt nu al meer dan een jaar in een gestage opwaartse trend. Na een moeilijke periode in de eerste maanden na de crash in maart 2020, was het aandeel Ageas in staat om zijn herstel te starten. Het aandeel presteerde extreem goed tot juni, toen het aandeel lager begon te handelen. Sindsdien is de koers met 17 procent gedaald, waardoor het aandeel sinds het begin van het jaar een procent lager staat.

Ageas is al sinds 2013 een geweldig aandeel om te bezitten, sindsdien is het aandeel meer dan 200 procent in waarde gestegen, maar in het proces heeft het aandeel Ageas een aantal hevige koersdalingen gekend die zelfs het geduld van de beste beleggers op de proef zouden hebben gesteld. Het is duidelijk dat Ageas deze neigingen heeft, om het geduld van hun beleggers op de proef te stellen. Dus, met dit in het achterhoofd; ook al is het aandeel Ageas in de laatste drie maanden met 17 procent gedaald, toch moeten beleggers nog niet meteen naar de uitgang rennen.

Aandeel Ageas koers

Het bedrijf Ageas

Ageas is een Belgische verzekeraar die wereldwijd handelt en een geschiedenis heeft van meer dan 190 jaar. Het is ook de legataris van de grootbank Fortis die over de kop is gegaan in 2008. Het aandeel Fortis werd in die tijd verkocht als een “goede huisvader”-aandeel dat dringend geld nodig had voor de overname van ABN Amro. Achteraf bleek dat die overname een serieuze misstap was waaruit een onvermijdelijk faillissement volgde. Ten gevolge hiervan kwam er een groepsschikking in 2016, een financiële kater voor Ageas.

Wegens de immense imagoschade die Fortis leed besloten de aandeelhouders in 2010 de naam te veranderen in Ageas. Momenteel omvat Ageas AG Insurance met een belang van 75 procent, Ageas Insurance International en een minderheidsbelang in Royal Park Investments.

AG Insurance, in ons land de marktleider, biedt zowel levens- als niet-levensverzekeringen en aanvullende pensioenen aan. Het verkoopt zijn producten niet direct aan klanten maar via makelaars, agenten, postkantoren of rechtstreeks aan grote ondernemingen. In totaal heeft AG Insurance 22,7 procent van de verzekeringsmarkt in België in handen.

Het nieuwe strategische driejarenplan van Ageas: Impact24

Ageas heeft op 1 juni haar nieuwe strategische driejarenplan – Impact24 – bekendgemaakt. Het driejarenplan loopt van 2022 tot 2024. Het nieuwe plan bouwt voort op duurzame groeistrategieën voor de lange termijn in Europa en Azië.

De afgelopen drie jaar concentreerde Ageas zich op het strategisch plan Connect21. Dat plan had een paar doelstellingen. Ten eerste had het bedrijf een paar aandelen specifieke doelstellingen. Ageas had als doel een groei van de winst per aandeel van ongeveer vijf tot zeven procent over een periode van vijf jaar. Daarnaast wilde het bedrijf jaarlijkse inkoopprogramma’s implementeren van ten minste 150 miljoen euro.

De onderneming heeft de strategische, waarde- en financiële doelstellingen van Connect21 zeer goed verwezenlijkt. Het succes van de voorbije strategische plannen Vision 2015 en Ambition 2018 en nu Connect21 geven Ageas de kans om nieuwe doelstellingen te overwegen om te groeien. Dit keer is het nieuwe plan, Impact24, een beetje specialer omdat het een nieuw hoofdstuk inluidt voor Ageas met een nieuwe kapitein aan het roer. CEO Hans De Cuyper.

Het eerste doel van Ageas voor Impact24 is om de kernactiviteiten te versterken en te laten groeien. Het bedrijf gelooft dat er nog een enorm onbenut potentieel is in de sector en dat er meer groeimogelijkheden zijn, dan de meesten zich realiseren. De belangrijkste focus is echter dat Impact24 draait om duurzaamheid. Duurzaamheid zal centraal staan in hun besluitvorming, zo stelt Ageas. Tot de financiële doelstellingen behoren een groei van de winst per aandeel met 6 tot 8 procent en een solvabiliteitsratio van 175 procent.

Nieuws over het aandeel Ageas

11 augustus 2021: Ageas kondigt nieuw aandeleninkoopprogramma aan

Ageas kondigde op 11 augustus aan dat de Raad van Bestuur een nieuw inkoopprogramma van uitstaande gewone aandelen heeft geïnitieerd. Het bedrag van de terugkoop is 150 miljoen euro. Het programma start op 1 september en loopt tot 29 juli 2022.

De reden voor de start van dit inkoopprogramma is de Connect21-strategie die zo’n drie jaar geleden werd ingevoerd. De aandeleninkoop zal geen invloed hebben op de solvabiliteitspositie van de verzekeringsactiviteiten stelt Ageas.

6 juli 2021: Ageas lanceert AgeSA, een nieuwe naam in de Turkse levensverzekeringsbranche

Begin 2021 kondigde Ageas aan dat het de overname van een belang van 40 procent in de Turkse levensverzekeringsmaatschappij AvivaSA had afgerond. Op 5 juli verklaarden Ageas en houdstermaatschappij Sabanci Holding dat de levensverzekeringen onder een nieuwe merknaam, AgeSA genaamd, zouden worden voortgezet.

AvivaSA is de op vier na grootste levensverzekeringsmaatschappij en de belangrijkste particuliere pensioenverstrekker in Turkije. De onderneming telt meer dan 2 miljoen klanten via bancassurance. De onderneming werd opgericht in 2007 en is genoteerd aan de Borsa Istanbul.

Ageas’ financiële resultaten

Ageas heeft op 11 augustus de financiële resultaten over het eerste halfjaar en het tweede kwartaal van 2021 bekend gemaakt. Het bedrijf heeft over de hele linie sterk gepresteerd. Het nettoresultaat kwam uit op 407 miljoen euro. Het nettoresultaat Verzekeringen steeg van 491 miljoen euro naar 521 miljoen euro op jaarbasis.

Het aandeel daalde echter 3 procent als gevolg van de bekendmaking van de financiële resultaten. Het tweede kwartaal kwam lager uit dan verwacht en Ageas verklaarde dat de winst voor 2021 lager zou kunnen uitvallen. Het bedrijf zag een nettowinst van 111 miljoen euro over het tweede kwartaal, een daling van 67 procent ten opzichte van een jaar geleden en een behoorlijke marge onder de consensus die op 151 miljoen euro stond. Ageas presteerde eigenlijk best goed, het bedrijf zette solide resultaten neer voor schadeverzekeringen in Europa en Azië, maar rentewijzigingen leidden tot een misser ten opzichte van de consensus in Azië, wat de prestaties ondermijnde.

Ageas verklaarde dat in de resultaten geen rekening is gehouden met de gevolgen van de overstromingen die zich in juli in België hebben voorgedaan. In juli werd België getroffen door zware overstromingen, met name in Luik, Namen en Limburg. De schikkingen van gerelateerde claims die de overstromingen met zich meebrengen zullen naar schatting een impact hebben van ongeveer 55 miljoen euro op het netto resultaat van Ageas.

Als gevolg van de overstromingen is Ageas teruggekomen op haar oorspronkelijke verwachtingen voor 2021. Voor dit jaar wordt een nettowinst verwacht van ongeveer 850 tot 950 miljoen euro. In mei verhoogde het bedrijf de verwachtingen nog door te stellen dat een nettoresultaat van 900 tot 950 miljoen euro waarschijnlijker zou zijn.

Resultatenrekening van Ageas

Resultatenrekening van Ageas

Balans van Ageas

Balans van Ageas

Combined ratio van Ageas

Bij de evaluatie van een verzekeraar is de combined ratio of loss ratio een simpele maar belangrijke indicator, want het geeft het verzekeringstechnisch resultaat weer.  De combined ratio voor het aandeel Ageas wordt berekend door de geleden schade (claims) en bedrijfskosten te delen door te ontvangen premie.

Indien het percentage minder dan 100 procent bedraagt, dan geeft het aan dat de verzekeraar winstgevend is. Andersom, als het percentage meer dan 100 procent bedraagt, dan waren kosten hoger dan de ontvangen premie, en is de verzekeraar bijgevolg verlieslijdend. Voor Ageas bedroeg de combined ratio over de eerste helft van 2021, 93 procent.

Winstmarge

De winstmarge is eveneens een belangrijke indicator, want die geeft aan in hoeverre er winst overblijft van de omzet. Bij de operationele marge wordt er ook rekening gehouden met de belastingen, rentelasten en dividenden voor preferente aandelen. Het is daarmee een betere indicator, want het geeft aan hoeveel er overblijft voor de gewone aandeelhouders. De ‘Fundamental Explorer’ op het TWS handelsplatform geeft u de mogelijkheid om een heel aantal financiële gegevens te raadplegen van eender welk aandeel en u krijgt ook een geweldig overzicht van de belangrijkste ratio’s zoals de winstmarge.

Winstmarge Ageas

Aandeel Ageas: Technische analyse

Het aandeel Ageas ziet er technisch vrij aantrekkelijk uit. Het aandeel Ageas beweegt al een jaar lang in een opwaartse trend en heeft een duidelijk stijgende trendlijn gevormd die het als een sterke diagonale steun kan gebruiken. Momenteel wordt het aandeel Ageas verhandeld rond de stijgende trendlijn.Dit kan een zeer interessant gebied zijn voor beleggers om een nieuwe positie in het aandeel in te nemen, wanneer het boven de trendlijn kan blijven. Als we de relatieve sterkte index indicator toevoegen aan de grafiek, kunnen we een positieve divergentie zien die een beetje probabiliteit kan toevoegen aan het potentiële herstel van het aandeel Ageas.

Een variabele waar beleggers echter rekening mee moeten houden is het feit dat Ageas recent onder het 200-daags moving average heeft gehandeld. Het 200-daags moving average is een zeer belangrijke indicator die door de meeste particuliere en professionele beleggers wordt gebruikt om de sterkte van de langetermijntrend van een aandeel te meten. Handelen onder dit gemiddelde is reden tot voorzichtigheid, omdat het aandeel lager zou kunnen zakken.

Aandeel Ageas: Technische analyse

Vooruitzichten aandeel Ageas

Samengevat zou Ageas, ondanks een daling van 17 procent in de afgelopen drie maanden, op uw watch list moeten staan voor een mogelijk fraai herstel. Technisch ziet het aandeel er vrij aantrekkelijk uit, dankzij een positieve samenloop van technische ontwikkelingen. De financiële resultaten waren echter teleurstellend voor veel beleggers en het effect van de overstromingen in België moet nog zichtbaar worden in de financiële resultaten van Ageas, waardoor het aandeel nog verder naar beneden zou kunnen schuiven. Op lange termijn lijkt Ageas echter klaar voor verder succes. Het nieuwe plan Impact24 zal daar zeker voor zorgen. Analisten verwachten dat het aandeel Ageas op korte termijn weer zal stijgen. Het gemiddelde koersdoel is 50 euro per aandeel. U kunt de meest recente aanbevelingen van analisten vinden op het TWS handelsplatform onder de ‘Fundamental Explorer’.

Vooruitzichten aandeel Ageas

 

Aandeel Ageas kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om te beleggen in  aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook in het aandeel Ageas. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

 

 
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart