Koers aandeel Apple beïnvloed door coronavirus

Apple was één van de best presterende aandelen van 2019. In 2020 is de Apple koers echter geraakt door het coronavirus. Apple is nu na Microsoft het meest waardevolle bedrijf ter wereld. De iPhone is het meest succesvolle product ooit, maar is de Apple koers niet te hard opgelopen?

Duurdere iPhone’s en de omzet uit diensten moeten het gat van lagere iPhone verkopen opvangen. Het vertrouwen in Apple kreeg in 2019 een enorme boost en dit zagen we terug in de koers en het aandeel Apple. De vraag is nu of dit vertrouwen ook in 2020 blijft hangen.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Koers Apple coronacrisis

 

Aandeel Apple

Nieuws Apple

Het coronavirus heeft invloed op de gehele economie en dus zeker op het aandeel Apple. Apple is namelijk zo groot dat het voor een groot deel met de economie verweven is. Op dit moment zijn de meeste Apple winkels gesloten. Enkel in China zijn de winkels wel open. Apple had daar al eerder de winkels gesloten en heeft nu besloten de winkels daar weer langzaam te openen.

Gevolgen voor het consumentengedrag zijn nog onduidelijk, maar niet onwaarschijnlijk dat grotere uitgaven uitgesteld gaan worden. Dit kan mogelijk effect hebben op de aanschaf van dure elektronische producten zoals de iPhone, Mac, iPad en iWatch. Voor een groot deel zijn dit namelijk ook luxe producten. Consumenten deden toch al lang met een smartphone en deze trend kan mogelijk versterkt worden.

Aan de andere kant zullen mensen mogelijk meer uitgeven aan elektronica om efficiënter vanuit huis te werken. Daarnaast zullen diensten zoals cloud waarschijnlijk enkel toenemen.

De productie van elektronica is ook geraakt door het coronavirus. Leveranciers van onderdelen moesten de productie staken en ook de assemblage van iPhone ’s lag even stil.

De precieze gevolgen van het coronavirus zullen duidelijker worden wanneer de resultaten van het tweede kwartaal op 30 april 2020 gepresenteerd worden.

Grafiek & Koers Apple aandeel

De Apple koers is de afgelopen twaalf maanden sterk opgelopen. De Apple grafiek laat zien dat de koers is opgelopen van een dieptepunt op $ 170,27 per aandeel Apple tot een hoogtepunt van $ 327,85. De koers is daarna hard weggezakt, maar recent is de Apple koers weer hersteld tot $ 269,15 per aandeel Apple.

Vergeleken met een jaar geleden is de koers van het aandeel Apple echter nog steeds een stuk hoger. Dit is opvallend, omdat Apple zelf al heeft aangegeven hard getroffen te zijn door het coronavirus.

Wanneer we naar de Apple koers kijken op een langer lopende grafiek zien we dat de koers sinds juli 2016 hard is opgelopen. De koers liep sindsdien van onder de $ 100 per aandeel naar de $ 269 per aandeel. Een enorme winst, zeker omdat beleggers in de tussentijd ook een groeiend dividend ontvingen.

Dit is een fantastisch rendement. Beleggen in Apple was de afgelopen jaren een succes. Een probleem is echter dat een deel van dit rendement is gerealiseerd door een hogere waardering. Beleggers maakten zich eerst meer zorgen over hoe lang de winst zou blijven. Tegenwoordig betalen beleggers echter 21,2 maal de winst over de afgelopen twaalf maanden. Dit is best stevig gezien het feit dat het aandeel waarschijnlijk getroffen wordt door het coronavirus. Dit betekent dat de kans groot is dat het rendement in de toekomst een stuk lager zal liggen.

Apple Historie

Apple werd in april 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne om de Apple I computer van Wozniak te verkopen. Wayne verkocht zijn aandelen na 12 dalen terug. In januari 1977 werd Apple een corporatie onder de naam Apple Computer Inc. De verkoop van met name de Apple II was een succes. Binnen een paar jaar hadden Jobs en Wozniak een behoorlijk aantal werknemers en in 1980 ging Apple naar de beurs.

De eerste jaren op de beurs waren een enorm succes. Nieuwe features en slimme marketing dreven de computer verkopen omhoog. Een belangrijk product in die tijd van de eerste Macintosh in 1984. In 1985 verliet Wozniak Apple, terwijl Jobs ontslag nam en NeXT oprichtte.

Daarna ging het langzaam bergafwaarts met Apple en verloor het marktaandeel aan het duopolie Microsoft en Intel PC’s. Steve Jobs kwam in 1997 terug. Toen kocht Apple NeXT Dat Steve Jobs na zijn vertrek had opgericht.

In 1998 kwam Apple met de iMac, Steve Jobs werd CEO in 2000 en in 2001 kwam Apple met zijn Apple winkels.

In 2007 kwam Apple met de iPhone en veranderde de wereld. De iPhone is het meest succesvolle product ooit en zorgde ervoor dat de koers van het Apple aandeel de jaren daarop omhoog schoot. Slachtoffers van dit succes waren onder andere Blackberry en Nokia.

In augustus 2011 nam Steve Jobs afscheid van zijn rol als CEO van Apple en werd opgevolgd door Tim Cook. Twee maanden later overleed Steve Jobs aan pancreas kanker. In 2011 was Apple ook voor de eerste keer het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

In 2016 waren voor het eerst 1 miljard Apple producten in de wereld actief.

April 2017 werd 40 jaar na de oprichting van Apple het nieuwe hoofdkantoor in Cupertino in gebruik genomen. Apple Park is een futuristisch kantoor met veel groen.

Feiten over Apple

  • Apple werd in 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne.
  • Microsoft investeerde in 1997 $ 150 miljoen in Apple en de koers van Apple steeg daarna zo’n 30%.
  • Apple had in 2019 506 winkels.
  • De maker van de iPod liet zijn ontwerp eerst aan Philips zien voordat Apple het een succes maakte.
  • De i in iMac staat voor internet. Apple zegt dat de i ook staat voor individualiteit en innovatie.
  • Apple betaalde tussen de $ 50 en $ 100 miljoen aan de Beatles voor het gebruik van de naam Apple en het logo.

Resultaten Apple

De resultaten van Apple waren in 2019 goed, maar de explosieve groei lijkt toch een beetje verdwenen. Het aantal verkochte iPhone ’s stagneert en Apple moet het vooral hebben van diensten en hogere verkoopprijzen. De omzet nam in 2019 toe tot $ 91,8 miljard, terwijl in 2018 een omzet van $ 84,3 miljard werd gerealiseerd.

De Apple winst was in 2019 $ 22,2 miljard en in 2018 $ 20,0 miljard een stijging van 11%. De winst per aandeel steeg door het aandelen inkoop programma zelfs sterker. Het aantal uitstaande aandelen daalde van 4,77 miljoen naar 4,45 miljoen en dit hielp de winst per aandeel van $ 4,18 naar $ 4,99 per aandeel.

De omzet van de iPhone steeg van $ 52,0 miljard naar $ 56,0 miljard. De omzet bij de Mac en iPad daalde zelfs, maar bij Wearables, Home en accessoires was er een explosieve groei van $ 7,3 miljard naar $ 10,0 miljard.

De balans van Apple blijft nog steeds ijzersterk. Het bedrijf heeft $ 207 miljard aan kasgeld en verhandelbare bezittingen en hiertegenover staat $ 129 miljard aan schulden.

De waardering van het aandeel Apple is vorig jaar wel extreem hard opgelopen. Dit maakt de waardering nu wel minder aantrekkelijk. Zeker gezien de zorgen rond het coronavirus.

Prijs Aandeel Apple

Concurrenten van Apple

Succes trekt concurrentie aan en het extreme succes van Apple heeft dan ook gezorgd voor een zwerm aan nieuwe gelukszoekers. Naast eeuwige rivaal Samsung zijn er ook een aantal Chinese concurrenten in opkomst, zoals Xiaomi en OnePlus. Zij onderscheiden zich door met veel lagere prijzen genoegen te nemen en dus met lagere marge waarmee ze prijsbewuste consumenten wegsnoepen. Toch is Apple er tot nu toe nog steeds uitstekend in geslaagd om het hoge, meest winstgevende segment van de mobiele telefoniemarkt te domineren. Apple is een sterk merk en veel consumenten zijn bereid daar extra voor te betalen. Zolang Apple niet voorbij gestreefd en haar sterke merknaam behoudt, lijkt de positie die Apple nu heeft bijna onaantastbaar.

Dividend aandeel Apple

Apple keert op dit moment elk kwartaal een dividend uit van $ 0,77 per aandeel Apple. Hierdoor komt het dividendrendement op het moment van schrijven uit op 1,17%. Apple heeft best een lange historie van dividendbetalingen. Het eerste dividend van $ 0,06 per aandeel keerde Apple uit op 16 juni 1987. Dit dividend werd elk kwartaal betaald en tot 1990 geleidelijk verhoogd tot $ 0,12 per aandeel Apple. Vanaf 1990 bleef het dividend tot 1995 toen het dividend geschrapt werd.

In 2000 en 2005 werden de uitstaande aandelen Apple gesplitst waardoor de waarde en koers van Apple aandelen halveerden.

In 2012 begon Apple weer met het betalen van een dividend. Dit dividend was $ 2,65 per kwartaal en werd in twee stappen verhoogd tot $ 3,29 in 2014. Toen werden de aandelen in 7 gesplitst. De reden hiervoor was het vergroten van de liquiditeit. Bovendien kon Apple door de lagere prijs in 2015 toegevoegd worden aan de Dow Jones Industrial Average.

Na de splitsing in 7 stukken bedroeg het dividend $ 0,47 per aandeel en dit is sindsdien jaarlijks bij de presentatie van de halfjaarresultaten verhoogd. Het dividend bedraagt daardoor nu $ 0,77 per kwartaal en waarschijnlijk wordt 30 april aangekondigd dat het dividend opnieuw verhoogd wordt.

Conclusie: Aandeel Apple kopen?

Beleggen in Apple was de afgelopen jaren een doorslaand succes. De Apple koers schoot omhoog en zelfs recent is de koers weer snel hersteld. Wanneer we naar de Apple grafiek kijken zien we vooral een opgaande lijn. Deze is echter de laatste jaren voor een groot deel veroorzaakt door een hogere waardering. Dit zorgt ervoor dat de resultaten van het aandeel Apple mogelijk in de toekomst teleur stellen. Zeker wanneer de verkopen van de iPhone een keer tegenvallen.

Zelf het aandeel Apple kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker