Aandeel Flow Traders: profiteren van volatiliteit

Het aandeel Flow Traders profiteert van de toegenomen volatiliteit in 2020. De market maker gedijt bij onrust op de beurzen, aangezien dit veelal gepaard gaat met een hogere volatiliteit.

Wat maakt dit bedrijf zo uniek? En is het aandeel Flow Traders nog steeds koopwaardig?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Flow Traders market makers

Aandeel Flow Traders

Wat doet Flow Traders?

Flow Traders is een market maker uit Amsterdam. Het bedrijf verschaft liquiditeit op de financiële markten door het afgeven van bied- en laatprijzen. Het bedrijf zorgt er samen met een heleboel andere market makers voor dat we vrijwel altijd kunnen handelen op de financiële markten. Flow maakt daarbij handig gebruikt van HFT computers. HFT staat voor high-frequency trading en staat in het Nederlands ook wel bekend als flitshandel.

Op de website van Flow Traders wordt opvallend genoeg met geen woord gerept over de term HFT. Het bedrijf ziet zichzelf liever niet als flitshandelaar, maar is dat wel degelijk. Door middel van HFT computers doet het bedrijf enorm veel transacties in milliseconden op basis van algoritmes. Via zeer snelle beursverbindingen worden voortdurend aan-en verkopen gedaan met een minimale marge. Per transactie wordt slechts een fractie verdiend, maar bij hele grote aantallen is dit zeer lucratief. Flow Traders verdient geld en de markt wordt van liquiditeit voorzien. Een win-win situatie dus. Andere voorbeelden van bedrijven zijn IMC en Optiver.

Flow Traders heeft zich gespecialiseerd in de markt voor Exchange Traded Products (ETP’s). Dit zijn ETF’s (trackers) en ETC’s (Exchange Traded Commodity’s) die de prijsbewegingen van grondstoffen volgen, zoals olie of goud. In totaal geven ze quoteringen af voor circa 8900 ETP’s werelwijd.

Hoe verdient het bedrijf zijn geld?

Flow Traders is naar eigen zeggen een market maker en liquidity provider in de ETP markt. Als market maker zorgt Flow ervoor dat beleggers altijd ETP’s kunnen kopen wanneer zij dit willen. Dat wil zeggen dat ze continu bied- en laatprijzen afgeven. Als liquidity provider treedt het bedrijf op namens ETF-issuers als BlackRock, Lyxor of Think bij de uitgifte en inname van ETF’s. Flow Traders is de nummer één liquidity provider in Europa. Het bedrijf is de afgelopen jaren hard gegroeid in de VS en haalt een steeds groter deel van de omzet in die regio. Daarnaast is het ook actief in Azië.

Flow Traders verdient op verschillende manieren geld. Ten eerste profiteert het van de kleine prijsverschillen tussen bied- en laatkoersen, die beleggers bereid zijn om voor ETP’s of andere financiële instrumenten te verhandelen. Ten tweede maakt het winst op de onderliggende of verwante financiële instrumenten waarop zij de resulterende blootstellingen afdekken (hedgen). Het bedrijf handelt daarbij alleen voor eigen rekening en heeft naar eigen zeggen geen mening over de richting van de markten.

Koersontwikkeling Flow Traders

Eind 2017 zette het aandeel Flow Traders (FLOW) nog een all-time low neer vlak boven de € 17, na een tegenvallend jaar door de historisch lage volatiliteit. In het eerste kwartaal van 2018 boekte Flow Traders echter het beste kwartaalresultaat ooit vanwege de grote volatiliteit op de markten in februari. Volgens sommige analisten verdiende Flow Traders in slechts enkele dagen rond de € 100 miljoen, toen de volatiliteit begin dat jaar explodeerde. Het bedrijf verwees hier destijds naar als uitzonderlijke marktomstandigheden. Het aandeel schoot omhoog tot een hoogtepunt van € 38 in april. Daarna zakte het aandeel als gevolg van de lage volatiliteit op de beurzen hard weg tot een dieptepunt rond de € 19 aan het begin van 2020.

Is het aandeel Flow Traders koopwaardig?

Inmiddels is wel duidelijk geworden dat Flow Traders gedijt bij volatiliteit. De winst van het bedrijf vliegt de lucht in zodra het onstuimig wordt op de financiële markten. In maart crashten de markten wereldwijd en dat zorgt nu al voor een recordjaar bij het bedrijf. Er viel destijds zoveel te verdienen dat de werknemers zelfs met tentjes kampeerden op kantoor. In de eerste helft van 2020 werd € 724,8 miljoen verdiend. In de eerste helft van 2019 lagen de netto trading opbrengsten op slechts € 117 miljoen. Uiteraard gingen de personeelskosten ook omhoog. Waar het bedrijf in de eerste helft van 2019 nog € 42,9 miljoen uitgaf aan personeel, lag dat in H1 van 2020 op ruim € 228 miljoen.  De nettowinst komt uit op € 375,3 miljoen, en dat is ruim tienmaal zoveel als de € 33 miljoen die in H1-2019 werd binnen gehaald.

De handelsfirma heeft geen schulden en streeft ernaar minstens 50% van haar nettowinst aan dividend uit te keren. Vanwege de mooie winsten is besloten een interim-dividend van €4 per aandeel uit te keren. Het dividend van 12,5% werd op 18 augustus uitgekeerd en er ging dan ook € 4 van de koers af (ex-dividend). Deze koersdaling werd echter binnen enkele weken weer goedgemaakt en het dividend-inhaaleffect deed dan ook goed zijn werk. Mocht de hogere volatiliteit in de tweede helft van het jaar hoog blijven, dan kunnen aandeelhouders op een mooi slot-dividend rekenen.

Het bedrijf is momenteel € 1,6 miljard waard, en met de winst van vorig jaar van € 53 miljoen kan een koers/winst-verhouding van 28 worden berekend. De winst in de eerste helft van dit jaar ligt echter al op € 375 miljoen. Als we die lijn doortrekken en met een geschatte winst van € 550 miljoen gaan rekenen, dan ligt de verwachte K/W op slechts 3. Dit is natuurlijk absurd laag, maar de winst van dit jaar is waarschijnlijk ook eenmalig hoog. Als de rust weer terugkeert op de markten, zal de winst van Flow Traders fors kelderen.

Outlook tweede helft van 2020

Hoewel juli en augustus relatief rustig leken, was er nog genoeg volatiliteit te beleven. Dat kunnen we aflezen aan de VIX-index die gedurende het hele jaar op bovengemiddelde niveaus noteerde. September is overigens erg volatiel van start gegaan, dus de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn goed. Het aandeel is dan ook uiterst geschikt als hedge van een long portefeuille. Maar ook voor de iets speculatievere belegger die met een long positie in Flow Traders wil inspelen op een daling van de aandelenmarkten, of in ieder geval ervan uitgaat dat de volatiliteit wat hoger dan gemiddeld blijft. En dat zou zomaar eens zo kunnen zijn met de Amerikaanse presidentverkiezingen voor de deur. Ook over het coronavirus is natuurlijk nog niet het laatste woord gezegd.

Alles draait om volatiliteit

Zoals u begrijpt, zijn de bedrijfswinsten bij Flow Traders sterk afhankelijk van de volatiliteit. De geschiedenis leert ons dat de meest volatiele maanden nog voor ons liggen (oktober-februari). Met veel tumult in de wereld, het coronavirus, presidentsverkiezingen en handelsoorlogen, kunnen we in de komende maanden mogelijk weer wat meer turbulentie verwachten. Een positie in het aandeel Flow Traders kan dan mooi dienen als gedeeltelijke hedge voor een long gerichte aandelenportefeuille.

Naar mijn mening zijn de resultaten van Flow Traders erg solide en weet het bedrijf hoe het geld moet verdienen in tijden van volatiliteit.

Alternatieven

Andere aandelen die profiteren van volatiliteit zijn onder andere:

  1. Euronext (ENX): Uitbater van Euronext beurzen.
  2. NASAQ Inc. (NDAQ): Eigenaar van onder andere de NASDAQ en enkele Europese effectenbeurzen
  3. The Charles Schwab Corporation (SCHW): Amerikaanse broker

Technische analyse aandeel Flow Traders

Ook op technisch gebied ziet Flow Traders er veelbelovend uit. De onderstaande grafiek van de afgelopen vijf jaar toont een aantal technische verbeteringen. Zo werd de dalende toppenlijn doorbroken en onlangs werd deze met succes teruggetest. Daarbij werd een mogelijke hogere bodem gevormd boven voormalige koerstoppen. De bodem rond € 30 ziet er sterk uit en nu is het zaak dat Flow Traders boven de toppen rond € 35 breekt. Een doorbraak zal een nieuwe impuls geven aan de stijgende trend. Een stijging richting de weerstand op € 38 ligt dan voor de hand. Indien de koers hierboven breekt, dan ligt de weg vrij voor een aanval op de all-time high uit 2016, die rond € 51 ligt.

Het aandeel Flow Traders kopen via LYNX?

Bij LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, waarmee u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs kunt versturen.

ongedekt-callopties-schrijven-1

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker