Het aandeel Flow Traders als hedge tegen volatiliteit

Flow Traders is een uniek bedrijf op het Damrak. Het bedrijf treedt op als market maker en gedijt bij volatiliteit. Het aandeel Flow Traders profiteert van onrust op de beurzen, aangezien dit veelal gepaard gaat met een hogere volatiliteit.

In dit artikel bekijk ik of het aandeel Flow Traders momenteel koopwaardig is.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat doet Flow Traders?
  • Is het aandeel Flow Traders koopwaardig?
  • Technische analyse aandeel Flow Traders
  • Met een put spread inspelen op herstel

Inspelen op aandeel Flow Traders met opties

Wat doet Flow Traders?

Flow Traders is één van de redenen dat we vrijwel altijd kunnen handelen op de financiële markten. De gecomputeriseerde HFT (high-frequency traders) zorgen voor liquiditeit op de markten. De Nederlandse ‘market maker’ is opgericht in 2004 door Roger Hodenius en Jan van Kuik. Hodenius was daarvoor werkzaam bij handelshuis Optiver en Kuijk was destijds eigenaar van Newtrade.

Flow Traders market makers

Op de website van Flow Traders wordt met geen woord gerept over de term HFT. Het bedrijf vindt zichzelf dan ook geen HFT-bedrijf, maar is dat wel degelijk. Door middel van HFT computers doet het bedrijf enorm veel transacties in milliseconden op basis van algoritmes die continue door computers worden berekend. Per transactie wordt een fractie verdiend, maar bij hele grote aantallen is dit zeer lucratief. Het bedrijf heeft zich daarbij gespecialiseerd in de markt voor Exchange Traded Products (ETP’s). Dit zijn ETF’s (trackers) en ETC’s (Exchange Traded Commodity’s die de prijsbeweging van een commodity, bijvoorbeeld olie of goud, volgen).

Hoe verdient het bedrijf zijn geld?

Flow Traders is naar eigen zeggen een market maker en liquidity provider in de ETP markt. Als market maker zorgt Flow ervoor dat beleggers altijd ETP’s kunnen kopen wanneer zij dit willen. Dat wil zeggen dat ze continu bied- en laatprijzen afgeven. Als liquidity provider treedt het bedrijf op namens ETF-issuers als BlackRock, Lyxor of Think bij de uitgifte en inname van ETF’s. Flow Traders is de nummer 1 liquidity provider in Europa. Het bedrijf is de afgelopen jaren hard gegroeid in de VS en haalt een steeds groter deel van de omzet in die regio. Daarnaast is het ook actief in Azië.

Flow Traders verdient op verschillende manieren geld. Ten eerste profiteert het van de kleine prijsverschillen tussen bied- en laatkoersen, die beleggers bereid zijn om Exchange Traded Products (ETP’s) of andere financiële instrumenten te verhandelen. Ten tweede maakt het winst op de onderliggende of verwante financiële instrumenten waarop zij de resulterende blootstellingen afdekken (hedgen). Sinds dit jaar is het bedrijf zich ook gaan verdiepen in nieuwe activaklassen en gerelateerde producten, zoals forex en cryptocurrency. In de cryptomarkt zijn ze nu ook actief als market maker en arbitrageant. Het bedrijf handelt alleen voor eigen rekening en heeft naar eigen zeggen geen mening over de richting van de markten.

Is het aandeel Flow Traders koopwaardig?

Eind 2017 zette het aandeel Flow Traders (FLOW) nog een all-time low neer vlak boven de € 17 na een tegenvallend jaar door de historisch lage volatiliteit. In het eerste kwartaal van 2018 boekte Flow Traders echter het beste kwartaalresultaat ooit vanwege de grote volatiliteit op de markten in februari. Volgens sommige analisten verdiende Flow Traders in slechts enkele dagen rond de € 100 miljoen, toen de volatiliteit begin dit jaar explodeerde. Het bedrijf verwees hier destijds naar als uitzonderlijke marktomstandigheden. Het aandeel schoot omhoog tot een hoogtepunt van € 38 in april. Sindsdien is het aandeel weer flink weggezakt tot circa € 23. Vanaf dat niveau is een herstel ingezet dat, mijn inziens, nog wel even door kan gaan. Een aantal redenen daarvoor zal ik hieronder toelichten.

De handelsfirma heeft geen schulden en heeft een mooie geschatte vrije kasstroom van € 135 miljoen in 2018. Flow Traders streeft ernaar minstens 50% van haar nettowinst aan dividend uit te keren. Dus dat belooft voor volgend jaar een mooi dividend. In 2015 en 2016 boekte het bedrijf een nettowinst van respectievelijk € 98,5 en € 94 miljoen. In 2018 wordt een recordwinst van € 157 miljoen verwacht, mede dankzij de klapper in Q1. Met een huidige koers-winstverhouding van 8,32 is het bedrijf vrij goedkoop. Indien we de verwachte koers-winstverhouding voor 2019 berekenen en dan rekening houden met een nettowinst van $ 100 miljoen, dan blijft de ratio op het huidige koersniveau met 12,6 vrij laag. Indien de koers van het aandeel Flow Traders op € 36 zal staan, dan kunnen we voor 2019 een verwachte koers-winstverhouding berekenen van 16,8 wat een realistisch niveau is voor de market maker.

Alles draait om volatiliteit

Zoals u begrijpt, zijn de bedrijfswinsten bij Flow Traders sterk afhankelijk van de volatiliteit. De geschiedenis leert ons dat de meest volatiele maanden nog voor ons liggen (oktober-februari). Sinds de beursnotering van Flow Traders in 2015 was enkel 2017 een uitzondering op deze ‘regel’. In 2015 en 2016 steeg de koers van het aandeel Flow Traders aan het eind van het jaar samen met de toenemende volatiliteit. Met veel tumult in de wereld, handelsoorlogen, problemen in opkomende markten en zorgen omtrent Italië, kunnen we in de komende maanden weer wat meer turbulentie verwachten. Een positie in het aandeel Flow Traders kan dan mooi dienen als hedge voor een long gerichte aandelenportefeuille.

Naar mijn mening zijn de resultaten van Flow Traders erg solide en weet het bedrijf hoe het geld moet verdienen in tijden van volatiliteit. De uitbreidingsplannen en internationale groei is veelbelovend. Nu we de meer volatiele maanden van het jaar ingaan kan Flow Traders daarvan profiteren.

Technische analyse aandeel Flow Traders

Flow Traders is op korte termijn uit de correctieve fase gebroken. Met de doorbraak boven de recente koerstoppen is er ruimte vrijgekomen voor verdere koersstijgingen. Het eerste koersdoel van het aandeel Flow Traders ligt vlak boven de € 30, waar een tussenliggende koerstop ligt. Een herstel richting de toppen tussen de € 36 – € 38 van eerder dit jaar behoort ook tot de mogelijkheden. Bij een doorbraak onder de steun rond de € 23 zal het technische plaatje verzwakken.

Met een put spread inspelen op verder herstel aandeel Flow Traders

Een leuke trade om in te spelen op een verdere stijging in de komende weken is een put spread. 

In dit voorbeeld koop ik 1 NOV 16 ’18 25 PUT voor € 0,80. En tegelijkertijd schrijf (verkoop) ik 1 NOV 16 ’18 27 PUT waar ik  €1,40 voor krijg.

Met de gekochte PUT krijg ik het recht om aandelen te verkopen op € 25. Indien het aandeel Flow Traders op de dag van expiratie boven de € 25 noteert, zal ik dat recht echter niet gebruiken.

Met de geschreven (verkochte) PUT krijg ik de plicht om aandelen te kopen op €27. Indien het aandeel Flow Traders op de dag van expiratie echter boven de €27 noteert, oefent de koper zijn recht niet uit, aangezien hij de aandelen direct voor een hogere prijs op de beurs kan verkopen.

In het LYNX Handelsplatform kunt u handig gebruik maken van de Option Trader waarmee u de optiecombinatie in één keer kunt inleggen en naar de beurs kunt versturen. Dat ziet er zo uit:

Deze trade levert mij direct € 0,60 per optie op. Ik krijg dus direct € 60, aangezien opties een multiplier hebben van 100. Indien de koers van het aandeel Flow Traders op 16 november boven de huidige koers van € 27 noteert, dan realiseer ik mijn maximale winst van € 60. Zowel de gekochte als de geschreven PUT expireren dan namelijk waardeloos. Met de gekochte put beperk ik mijn maximale verlies tot € 140 (€ 200-€ 60). Mocht het aandeel Flow Traders namelijk op de dag van expiratie onder de € 25 noteren, dan moet ik 100 aandelen kopen op € 27 en kan ik ze verkopen op € 25. Ik heb echter bij het innemen van de combinatie al € 60 gekregen, waardoor mijn maximale verlies op € 140 uitkomt.

Het mooie aan deze combinatie is dat ik geld kan verdienen zonder dat ik gelijk krijg. Mijn break-even niveau ligt namelijk op € 26,40(€ 27 – € 0,60). Dit ligt 2,5% onder de huidige koers van € 27,10.

In onderstaande afbeelding ziet u de Performance Graph van het aandeel Flow Traders die ik uit het platform gehaald heb.

Opties handelen via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod van opties.

De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie, maakt LYNX dé optiebroker bij uitstek.

Lage en transparante tarieven

De LYNX garantie: transparante kosten.

LYNX optietrader

Via de ‘optietrader’ op het LYNX Handelsplatform kunt u razendsnel de risico’s analyseren en orders plaatsen. U ziet continu alle bijbehorende optiegrieken.

Het ruimste aanbod opties:

  • Europese aandelen en indexopties
  • Amerikaanse indexopties en aandelenopties
  • Amerikaanse futureopties
  • Valutaopties, opties op ETF
  • Dagopties, weekopties en maandopties
Wereldwijd beleggen in futures

Opties Flow Traders kopen of schrijven via LYNX?

Bij LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, waarmee u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs kunt versturen.

ongedekt-callopties-schrijven-1

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27