Aandeel ING: kopen of verkopen?

Het aandeel ING behoort tot de favorieten op het Damrak. Het aandeel is in 2018 maar liefst 45% gedaald.

Bij LYNX behoort ING tot een van de meest verhandelde aandelen. In dit artikel bespreek ik waarom de koers van het aandeel ING vorig jaar zo fors gedaald is en of het aandeel inmiddels weer de weg omhoog heeft gevonden.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Beleggingsspecialisten LYNX bespreken resultaten ING
  • Waarom is het aandeel ING in 2018 zo gedaald?
  • Is het aandeel ING nu koopwaardig?
  • Technische analyse van het aandeel ING

Analyse resultaten aandeel ING

Waarom is het aandeel ING in 2018 zo gedaald?

Buiten het hiervoor besproken over de rente speelden er bij ING nog een aantal zaken de afgelopen maanden. Ik bespreek ze hieronder kort.

  • De ING bank zag zich genoodzaakt een schikking treffen met het Openbaar Ministerie in een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank ging akkoord met een betaling van een boete van € 675 miljoen en een terugbetaling van € 100 miljoen die ING zou hebben verdiend met de activiteiten. Het is de duurste schikking die ooit getroffen is met de Nederlandse overheid. De bedragen zijn aanzienlijk en gaan zeker invloed hebben op de financiële resultaten dit jaar.
  • De ECB uitte in augustus haar zorgen over de Turkse exposure van Europese banken. Europese banken kwamen hier weer extra onder druk te staan. De instabiliteit in Turkije vormt echter geen significant risico voor ING. Turkse activa vormen slechts 2,3% van de totale activa van de bank, dus de totale exposure is beheersbaar.
  • De begroting in Italië zorgde voor veel onrust op de beurzen. Italiaanse banken gingen fors onderuit en de handel werd zelfs even stilgelegd. Uiteraard hadden deze ontwikkelingen wederom een negatieve invloed op bankaandelen zoals ING.
  • ING gaf eind 2018 aan te kampen met werkachterstanden. Volgens een intern document dat uitlekte zijn de achterstanden zo groot dat de bedrijfsvoering in gevaar komt. Zo kampt de bank met problemen rond de naleving van anti-witwas-regelgeving, maar zijn er ook problemen met de IT-systemen.
  • Als laatste maar niet het onbelangrijkste, de afzwakkende yieldcurve. De markt maakt zich zorgen om de houdbaarheid van de netto rentemarge, ofwel bruto winstmarge van ING. Die rentemarge is nu zo een 1,5%. Maar als de rente gaat stijgen en de korte en lange rentes nog meer naar elkaar toe gaan bewegen, dan drukt dat op de rentemarges en dus de winstgevendheid van de bank. De afgelopen maanden zijn de Amerikaanse rentes weer behoorlijk gedaald, en ook de yieldcurve is weer wat afgenomen. 

Is het aandeel ING nu koopwaardig?

In 2018 daalde het aandeel ING met maar liefst 45% door allerlei zorgen. Deze daling heeft echter er ook voor gezorgd dat het aandeel erg goedkoop is geworden. ING heeft vandaag prima jaarresultaten gepresenteerd en vele zorgen weggenomen bij beleggers. De bank mocht 1 miljoen nieuwe klanten verwelkomen in 2018 en zag een sterke stijging van het aantal uitstaande leningen en ook de spaardeposito’s namen sterk toe. De resultaten over het 4e kwartaal waren zelfs beter dan verwacht. De winst over heel 2018 kwam uit op € 4,7 miljard, in 2017 was dit nog € 4,9 miljard. De lagere winst had echter voor een groot deel te maken met de megaschikking van € 775 miljoen, die de bank trof met het Openbaar Ministerie. Als we deze eenmalige kostenpost bij de winst optellen dan is er toch groei waarneembaar ten opzichte van 2017.

ING is momenteel zeer aantrekkelijk gewaardeerd met een koers/winst-verhouding van circa 8. Het aandeel handelt bovendien tegen 87% van zijn materiële boekwaarde die momenteel €12,62 bedraagt. Dit is pakweg in lijn met de concurrenten, maar ING heeft een sterke winstgevende positie in de Benelux en Duitsland en bovendien enorme spaardeposito’s. Het is positief te noemen dat ING met het huidige renteklimaat zo sterk weet te presteren en dat schept dan ook hoge verwachtingen voor de toekomst. Zodra de rente in de Eurozone gaat oplopen zal dat ten goede komen aan de winst. De ECB heeft echter aangegeven dat de beleidsrente niet voor het einde van het jaar zal worden verhoogd, dus dat kan wel nog even duren. Tot die tijd geniet je natuurlijk wel van een dividendrendement van ruim 6% op de huidige koers van pakweg €11.

aandeel ING

Technische analyse van het aandeel ING

Het aandeel ING is uit de dalende trend gebroken die circa een jaar lang heeft geduurd. De uitbraak heeft een technische verbetering opgeleverd en maakt ruimte vrij voor een groter herstel. De koerstop rond € 11,78, waar de top van 21 september ligt, is nu het eerstvolgende koersdoel. Bij een doorbraak daarboven zal ING zelfs kunnen oplopen richting de € 13,00, waar de volgende weerstand te vinden is. Steun voor het aandeel ING zien we rond de € 10,00.

Het aandeel ING kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel ING. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

centrale bank politici markt

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:
ING

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27