Aandeel ING: Winst keldert door toenemende compliance kosten

Het aandeel ING is ontzettend populair. De koers blijft echter behoorlijk achter bij de prestaties van de AEX-index.

Door de lage rentestanden staat het traditionele verdienmodel van banken onder druk. Kan de koers van het aandeel ING in 2020 een inhaalslag maken?

In dit artikel bespreek ik waarom de koers van het aandeel ING zo fors gedaald is en of de Nederlandse bank inmiddels koopwaardig is.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Aandeel ING

Nieuws ING

De topman van ING Ralph Hamers gaat ING verlaten voor UBS. CEO Ralph Hamers stapt op verruilt ING na 28 jaar voor de Zwitserse bank UBS. UBS is één van ’s werelds grootste vermogensbeheerders en Ralph Hamers moet daar de opvolger worden van Sergio Ermotti. De 53 jarige Hamers leidt ING sinds 2013 en kwam onder andere in het nieuws toen ING het salaris met 50% wilde verhogen tot € 3 miljoen. In Zwitserland zal Ralph Hamers er ongetwijfeld financieel sterk op vooruitgaan zijn voorganger verdiende namelijk maar liefst € 13 miljoen. De aandacht ging vaak uit naar de schandalen, maar onderliggend is ING sinds de crisis sterk verbeterd. Met Ralph Hamers verliest ING dus een goede bestuursvoorzitter, wie hem op gaat volgen is voorlopig nog niet bekend.

Europese banken lijden onder lage rentemarges

De aandelenkoersen van Europese banken lopen al geruime tijd aanzienlijk achter bij de resultaten van de brede markt. De belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk het ongunstige renteklimaat. Banken verdienen immers geld door ervoor te zorgen dat de rente die ze vragen voor hun leningen, hoger is dan de rente die zij zelf betalen voor leningen en spaargelden. Door de lage rente zijn deze verschillen steeds kleiner geworden. Bovendien zijn ze verplicht een deel van hun spaargeld bij de Europese Centrale Bank te stallen en daarover moeten ze rente betalen. Dat kost banken dus geld, waar het jarenlang juist rendabel was om het geld daar te stallen.

Waarschijnlijk blijft de rente nog wel even laag, want int september 2019 nam Mario Draghi in stijl afscheid als voorzitter van de Europese Centrale Bank. Hij verlaagde nogmaals de rente in de Eurozone en kondigde een nieuw inkoopprogramma voor obligaties aan. De voorwaarden voor zogenaamde TLTRO’s, langlopende leningen die banken tegen het depositotarief kunnen krijgen, werden eveneens versoepeld. De nieuwe ECB-president Christine Lagarde heeft echter aangekondigd het beleid van de centrale bank te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek laten echter nog enige tijd op zich wachten.

Waarom is het aandeel ING zo hard gedaald?

De koers van ING stond aan het begin van 2018 nog ruim boven de € 16,00. In 2019 bereikte het aandeel ING een dieptepunt op € 8,20. De belangrijkste reden voor de daling van het aandeel ING is de zojuist besproken lage rentemarge. Maar er spelen er nog een aantal zaken die voor onzekerheid bij beleggers heeft gezorgd. Op 3 januari 2018 is de Europese wetgeving MiFID II in werking getreden. MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Het doel van MiFID II is beleggers beter te beschermen en de Europese financiële markten efficiënter en transparanter te maken. De herziening van MiFID I leidt tot belangrijke wijzigingen in regelgeving op het gebied van beleggersbescherming. Het controleren van nieuwe en bestaande klanten behoort tot een van de belangrijkste taken van deze nieuwe regelgeving. De compliance kosten zijn de laatste twee jaar dan ook aanzienlijk toegenomen.

Schikking met OM & problemen met IT-systemen

In 2018 trof de bank nog een schikking met het Openbaar Ministerie na een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank ging akkoord met een betaling van een boete van € 675 miljoen en een terugbetaling van € 100 miljoen die ING zou hebben verdiend met de activiteiten. Het was de duurste schikking die ooit getroffen is met de Nederlandse overheid. Het bedrag was aanzienlijk en zorgde voor een lagere winst in 2018.

Kwartaalcijfers Q4 & jaarresultaat 2019

ING heeft in 2019 een winst geboekt van € 4,78 miljard. Hiermee kwam de winst 1,7% hoger uit dan in 2018. In 2018 kreeg ING echter wel een boete voor witwassen van € 775 miljoen. Wanneer je deze niet meeneemt, daalde de winst dus met 11,3%. De jaarresultaten vallen dus eigenlijk wat tegen, en dat kwam onder andere door de zwakke resultaten in het 4e kwartaal. De winst kwam in het laatste kwartaal van 30,9% lager uit dan in Q4 2018. Onder aan de streep bleef er een winst van € 880 miljoen over.

Wat als eerste opvalt is dat de post ‘other income’ met € 81 miljoen ruim 77% lager uitkomt dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Aangezien deze post vrij onstabiel is hoeven we hier niet te lang bij stil te staan. Belangrijker zijn de personeel- en regelgevingskosten die door compliance maatregelen stevig oplopen. De vraag is hoe snel deze kosten weer normaliseren en of deze niet nog verder op de winst gaan drukken

We zien de kosten voor compliance om witwasserij tegen te gaan flink stijgen. In het 4e kwartaal van 2019 is € 303 miljoen uitgegeven aan de zogeheten regulatory costs, voor toezicht en regelgevingen. Dat er veel CDD-specialisten zijn aangenomen blijkt ook wel uit de fors toegenomen personeelskosten. Deze stegen met 9,7% tot € 1.482 miljoen. Over heel 2019 lagen de personeelskosten 6,2% hoger dan in 2018.

Ook zette ING weer fors meer geld opzij vanwege slechte leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. In het vierde kwartaal ging het om een bedrag van € 428 miljoen euro. Ter vergelijking, hetzelfde kwartaal een jaar eerder werd er € 242 miljoen gereserveerd voor deze post. In 2019 is totaal € 1,12 miljard opzij gezet voor leningen die mogelijk niet meer terugbetaald gaan worden. Dit is ruim 70% meer dan in 2018.

Rentemarge herstelt wat

De rentemarge is in het 4e kwartaal verder opgelopen tot 1,57%. De grote vraag is hoe deze rentemarge zich het komende jaar gaat ontwikkelingen. De ECB verlaagde de rente, maar banken hebben niet veel ruimte meer. Een aantal grote banken zijn daarom al negatieve rentes gaan rekenen over spaartegoeden boven de € 1 miljoen. De 10-jaars rente waren de afgelopen maanden wat hersteld. Maar inmiddels zijn ze weer wat aan het zakken. De vergoeding op 10-jaars Nederlands staatspapier is met -0,26% nog altijd negatief.

Bron: www.ing.com

Is het aandeel ING koopwaardig?

De koers van het aandeel ING heeft in 2019 een bodem gezet in augustus. Op dat zelfde moment begonnen de rentes in de eurozone wat te herstellen. Sindsdien is de koers van ING hersteld van circa € 8,20 tot boven de € 11. De afgelopen weken zijn deze rentes weer gaan zakken en ook de koers van ING daalde weer tot onder de € 10. Het aandeel ING is dus zeer afhankelijk van het beleid van de ECB en de ontwikkelingen op de rentemarkt. Of de rentemarge op korte termijn gaat verbeteren, is lastig om te zeggen. Voor beleggers met een lange adem lijkt het aandeel wel zeer aantrekkelijk. U betaalt momenteel circa 8,5 keer de winst, wat overigens in lijn ligt met andere Europese banken.

ING verhoogt het dividend met € 0,01 en u krijgt dan ook een aantrekkelijk dividend van € 0,69 per aandeel. Bij de huidige koers van pakweg € 10,52 betekent dat dus een dividendrendement van 6,55%. Of ING het dividend met de teruglopende winsten kan blijven verhogen is nog maar de vraag.

U belegt daarmee overigens wel in een robuuste bank met een vrij stabiele inkomstenbron. De bank heeft voldoende buffers en kan dus ook goed tegen een stootje. Het aandeel handelt tegen slechts 79% van zijn materiële boekwaarde die momenteel €13,31 bedraagt. Dit is pakweg in lijn met de concurrenten, maar ING heeft een sterke winstgevende positie in de Benelux en Duitsland en bovendien enorme spaardeposito’s.

Dat de kosten niet zo stabiel zijn is het afgelopen jaar wel gebleken. Het is erg lastig om in te schatten of deze kosten niet nog verder gaan oplopen. De inkomsten zullen in ieder geval niet erg snel oplopen, daarvoor zullen de rentemarges toch echt aanzienlijk moeten verbeteren. En daarvoor bent u weer afhankelijk van het ECB beleid.

aandeel ING

Lange termijn technische analyse van het aandeel ING

De koers van het aandeel ING is afgelopen zomer opgevangen door de lange termijn steun rond € 8,30. Vanaf dit steunniveau is de koers flink opgeveerd en beleggers kunnen weer even ademhalen. Van een structurele verbetering lijkt echter nog geen sprake. Het patroon van lagere koerstoppen is nog intact. Op de grafiek heb ik deze ingetekend met de oranje lijn.

Wel heeft de koers van ING mogelijk een hogere bodem gevormd op € 9,77. Het is nu afwachten op een uitbraak boven de weerstand op € 11,26, waar de top van 9 januari 2020 ligt. Een uitbraak hierboven zal een langetermijn koopsignaal opleveren. Na een uitbraak kan ING op weg naar de top op € 12,14, waar de top ligt van 16 april 2019. Als tweede koersdoel mag de weerstand op € 13,28 genomen worden.

Indien de koers van ING onder de steun op € 9,77 zakt, verpietert het technische plaatje. Dan moeten beleggers rekening houden met koersdalingen richting de steun op € 8,30.

Het aandeel ING kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel ING. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

centrale bank politici markt

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:
ING

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker