Aandeel ING: winst vervijfvoudigd nu economie herstelt

Het aandeel ING is op een indrukwekkende wijze hersteld vanuit het dieptepunt van de coronacrisis. De coronacrisis zorgde er voor dat de koers van het aandeel ING op het laagste niveau in bijna 10 jaar belandde. Het aanhoudende lage renteklimaat en de opkomst van Fintech zetten het traditionele verdienmodel van banken onder druk.

In de update van dit artikel bespreken we de recente kwartaalcijfers en bespreken we de waardering van het aandeel ING.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen over het aandeel ING besproken:

Aandeel ING | Koers aandeel ING | Beleggen in ING

Nieuws aandeel ING

Update 6 augustus 2021: kwartaalcijfers Q2

ING maakte vanochtend bekend dat het de winstverwachtingen ruimschoots heeft overtroffen. Analisten rekenden vooraf op een winst van circa € 1,13 miljard, maar de nettowinst steeg met 388% tot bijna € 1,46 miljard. In het tweede kwartaal van 2020 bleef de winst steken op slechts € 299 miljoen. Dat had destijds voornamelijk te maken met de voorzieningen die de bank moest treffen voor slechte leningen. Vorig jaar moest ING nog ruim € 1,3 miljard opzij zetten voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald zouden worden. Ditmaal had de bank juist een vrijval van voorzieningen van € 91 miljoen.

Het tweede kwartaal van dit jaar wist ING duidelijk te profiteren van het herstel van de economie. Het ongunstige renteklimaat zet echter nog altijd de rente-inkomsten van ING onder druk. De omzet uit dit onderdeel daalde met 2,6% tot € 3,34 miljard. Deze lagere inkomsten werden net als in het eerste kwartaal meer dan goedgemaakt, door de toenemende vraag naar beleggingsproducten. De fee- en commissie-inkomsten stegen met 18,3% tot € 855 miljoen. Positief is ook het feit dat de kosten voor regelgeving met ruim 10% zijn gedaald.

De kapitaalpositie (common equity tier 1 ratio) steeg verder tot 15,7% en oogt sterk. De balans oogt hiermee solide en stelt de bank in staat om dividend uit te keren. ING maakte dan ook bekend dat het ruim € 3,6 miljard laat terugkeren naar de aandeelhouders. De ECB had de banken beperkt in het uitkeren van dividend en het inkopen van eigen aandelen vanwege de coronacrisis. In oktober zal ING eindelijk zijn aandeelhouders kunnen belonen. De bank heeft als beleid om 50% van de nettowinst uit te keren als dividend. In oktober zal ING een dividend van €0,48 per aandeel uitkeren. Ook is er nog een extra € 1,74 miljoen gereserveerd die afkomstig is uit 2019. Afhankelijk van de toezichthouders zal dit bedrag uitgekeerd worden in dividend of worden gebruikt voor een aandeleninkoopprogramma.

Bron: www.ing.com

Europese banken lijden onder lage rentemarges

De aandelenkoersen van Europese banken blijven al jaren achter bij de resultaten van de brede markt. De belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk het ongunstige renteklimaat. Banken verdienen immers geld door ervoor te zorgen dat de rente die ze vragen voor hun leningen hoger is dan de rente die zij zelf betalen voor leningen en spaargelden. Door de lage rente zijn deze verschillen steeds kleiner geworden. Bovendien zijn ze verplicht een deel van hun spaargeld bij de Europese Centrale Bank te stallen en daarover moeten ze rente betalen. Dat kost banken dus geld, waar het jarenlang juist rendabel was om het geld daar te stallen.

De rente blijft voorlopig nog laag, want het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) van € 1,85 triljoen, waarbij zowel schulden van bedrijven als overheden wordt opgekocht, blijft nog tot zeker maart 2022 van kracht. Verder maakte de ECB bekend dat het de inflatie op korte termijn tot boven de 2% wil laten oplopen om de economische groei verder aan te wakkeren.

Fintech en strengere regelgeving plagen ING

De koers van ING stond aan het begin van 2018 nog ruim boven de € 16,00 en in 2020 bereikte het aandeel ING een dieptepunt op € 4,52. De belangrijkste reden voor de daling van het aandeel ING is de zojuist besproken lage rentemarge, maar er spelen nog een aantal zaken die voor onzekerheid bij beleggers hebben gezorgd.

Op 3 januari 2018 is de Europese wetgeving MiFID II in werking getreden. MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Het doel van MiFID II is beleggers beter te beschermen en de Europese financiële markten efficiënter en transparanter te maken. De herziening van MiFID I leidt tot belangrijke wijzigingen in regelgeving op het gebied van beleggersbescherming. Het controleren van nieuwe en bestaande klanten behoort tot een van de belangrijkste taken van deze nieuwe regelgeving. De compliance kosten zijn de laatste jaren dan ook aanzienlijk toegenomen.

Ook staat het verdienmodel van traditionele banken onder druk door de opkomst van bijvoorbeeld blockchain en andere zogeheten fintech alternatieven. Decentralized finance wint steeds meer aan populariteit en ook zijn er talloze internet-banken te vinden. Dit soort concurrentie zet de tarieven van banken eveneens onder druk.

Boetes

ING heeft ook regelmatig te maken met boetes vanwege de overtreding van de regels. In 2018 trof de bank nog een schikking met het Openbaar Ministerie na een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank ging akkoord met de betaling van een boete van € 675 miljoen en een terugbetaling van € 100 miljoen die ING zou hebben verdiend met de activiteiten. Het was de duurste schikking die ooit getroffen is met de Nederlandse overheid. Het bedrag was aanzienlijk en zorgde voor een lagere winst in 2018. Ook dit jaar kreeg ING weer een boete van € 3 miljoen van de Franse toezichthouder.

Rentemarge blijft onder druk staan

De rentemarge is in het tweede kwartaal van dit jaar verder gedaald tot 1,36%. De grote vraag blijft hoe deze marge zich de komende tijd verder gaat ontwikkelingen. Centrale banken houden de rente op nul en het verdienmodel van banken komt steeds verder onder druk te staan. Mocht de rente ooit flink stijgen, dan kan de winst van ING natuurlijk de lucht in schieten. Dit is een grote kans voor ING en interessant voor lange termijn beleggers. Om toch nog iets te verdienen hebben veel banken besloten om een negatieve rente aan klanten met vermogens boven de €100.000 te rekenen.

Bron: www.ing.com

Is het aandeel ING koopwaardig?

De centrale banken hebben eerder toegezegd de rentes voorlopig laag te houden. Maar als de inflatie hard oploopt, dan zijn zij vroeg of laat genoodzaakt de rente toch te verhogen om oververhitting van de economie te voorkomen. Voorlopig moeten beleggers tevreden zijn met wat lagere winsten als voorheen, maar ING weet gelukkig te profiteren van de toenemende vraag naar beleggen.

De bank heeft bovendien voldoende buffers en kan zelfs in het huidige renteklimaat winst maken. Veel groei zit er op korte termijn wellicht niet in, maar beleggers kunnen in ieder geval wel rekenen op een aardig dividend. Het dividend van € 0,48 betekent op de huidige koers een rendement van 4,2% en mogelijk kunnen beleggers rekenen op meer. Het dividend lag voor de coronacrisis op € 0,69 per aandeel ING. Het bedrijf heeft een sterke positie in Europa en bovendien enorme spaardeposito’s. Het klantenbestand van ING laat ook nog (beperkte) groei zien.

Een belegging in de bankensector brengt hoge risico’s met zich mee, maar de kans op een fors herstel is ook aanwezig. De opkomst van fintech en cryptocurrency vormen een risico voor bankaandelen, maar een stijging van de rente kan de winst de lucht in doen schieten.

In de eerste helft van dit jaar heeft ING een winst geboekt van circa € 2,5 miljard. Analisten verwachten dat de winst voor heel 2021 uitkomt op circa € 4,5 miljard en een winst per aandeel ING van tenminste € 1,10. De verwachte K/W van dit jaar komt daarmee uit op circa 10 en dat ligt in lijn met concurrenten.

Lange termijn technische analyse van het aandeel ING

De koers van het aandeel ING laat een sterke stijgende trend zien. De hogere toppen en bodems signaleren aanhoudende vraag onder beleggers. Er ligt duidelijk een steunniveau rond de €10,00, waar de koers van het aandeel boven moet blijven. Een doorbraak hieronder zou het technische beeld namelijk doen verzwakken.

In de weg naar boven komt het aandeel ING een aantal obstakels tegen. Op de grafiek lijkt de weerstand die in april 2020 werd gevormd op €  12,17 het belangrijkste. Na een doorbraak boven deze weerstand krijgt de koers van het aandeel ING de ruimte voor verder herstel richting de tussenliggende toppen op pakweg €13,28 en €14,50.

Het aandeel ING kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ING. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

centrale bank politici markt

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:
ING

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×