Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

Het aandeel ING uit de AEX-index is ontzettend populair bij Nederlandse beleggers, maar de koers staat al tijden onder druk.

De lage rentemarges zetten het traditionele verdienmodel van banken onder druk. Daarbij zorgt de economische recessie voor nog meer moeilijkheden.

In dit artikel bespreek ik waarom de koers van het aandeel ING zo fors gedaald is en of de Nederlandse bank inmiddels koopwaardig is.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Nieuws aandeel ING

Update 6 augustus 2020: Q2 – kwartaalcijfers ING

Een van de zwaargewichten uit de AEX-index heeft vanochtend de kwartaalresultaten gepubliceerd. De verwachtingen waren al niet erg hoog gespannen, maar de resultaten zijn nog slechter dan voorzien. De winst daalde met ruim 79% tot ‘slechts’ € 299 miljoen. De bank moest opnieuw enorm veel geld opzij zetten voor slechte leningen. In totaal zette ING ruim € 1,33 miljard opzij voor mogelijke kredietverliezen. Dat was ruim zesmaal zoveel als in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Er was ook positief nieuws te bespeuren tijdens de kwartaalpresentatie. Topman Steven van Rijswijk denkt dat de piek voor deze voorzieningen inmiddels is bereikt, mits de economie niet verder verslechtert. Dat zal dus grotendeels afhangen van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Ondanks alle tegenwind wist de bank wel de omzet op peil te houden, op ruim € 4,67 miljard. De rentemarge bleef vrij stabiel waardoor de rente-inkomsten maar licht (-1,2%) omlaag gingen.

De kosten liepen wel stevig op tot € 2,79 miljard, in vergelijking met €2,45 miljard vorig jaar. Voornamelijk de kosten van regelgeving (compliance) blijven stijgen. Ook moest de bank een eenmalige afboeking doen op de zogeheten goodwill van €300 miljoen. Die boekhoudkundige ingreep was noodzakelijk, omdat bepaalde bezittingen op de balans door de coronacrisis een stuk minder waard zijn geworden.

16 maart 2020: Centrale banken verlagen rentes verder door coronavirus

Het coronavirus zorgt ervoor dat fabrieken sluiten en complete steden in lockdown gaan. Uiteraard hebben deze maatregelen enorme impact op de maatschappij en ontwrichten zij de economie. De angst en paniek is goed terug te zien op de beurzen. Vrijwel alle assets dalen. De obligaties werden als veilige haven de afgelopen weken nog wel opgekocht, waardoor de rentes hard daalden.

Om de economie ‘te redden’ zien we wereldwijd dat centrale banken ook met steunmaatregelen komen. De Federal Reserve verlaagde de rente naar 0% en ook de Canadese, Engelse, Australische en Maleisische centrale banken verlaagden het rentetarief. De ECB liet de rente ongemoeid, maar kwam vorige week donderdag wel met een pakket maatregelen tegen de schadelijke gevolgen van het coronavirus voor de economie.

De lage rentes zetten het verdienmodel van de banken steeds verder onder druk. De banken kampen echter met veel meer problemen. Nu de mensen binnen moeten blijven en horecazaken de deuren moeten sluiten, zullen er ongetwijfeld faillissementen volgen. Bedrijven en personen kunnen mogelijk hun schulden niet meer afbetalen, waardoor de bank deze leningen moet gaan afschrijven.

Recessie op komst

Iedereen gaat er nu vanuit dat er een recessie zal komen. Alle grote economieën zullen krimpen nu hele bedrijfssectoren zoals het toerisme, de horeca en de luchtvaart bijna stilvallen. De Nederlandse overheid moet Air France-KLM mogelijk staatssteun geven. Verder moeten veel bedrijven met grote productie-afnames rekening moeten houden. De internationale handel is volledig ingestort. De Europese Commissie gaat nu uit van een krimp van de economie dit jaar van 0,5% tot 1%.

Beleggers dumpen daarom massaal aandelen van banken. Een recessie zal de banken geen goed doen en men is de pijn van de kredietcrisis ook zeker nog niet vergeten. De bankensector staat nu zelfs lager gewaardeerd als tijdens de financiële crisis. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft wel al aangekondigd banken financieel te hulp te schieten om zo de crisis te weerstaan

20 februari 2020: Topman ING stapt op

De topman van ING Ralph Hamers gaat ING verlaten voor UBS. CEO Ralph Hamers stapt op verruilt ING na 28 jaar voor de Zwitserse bank UBS. UBS is één van ’s werelds grootste vermogensbeheerders en Ralph Hamers moet daar de opvolger worden van Sergio Ermotti. De 53-jarige Hamers leidt ING sinds 2013 en kwam onder andere in het nieuws toen ING het salaris met 50% wilde verhogen tot € 3 miljoen.

In Zwitserland zal Ralph Hamers er ongetwijfeld financieel sterk op vooruitgaan. Zijn voorganger verdiende namelijk maar liefst € 13 miljoen. De aandacht ging vaak uit naar de schandalen, maar onderliggend is ING sinds de crisis sterk verbeterd. Met Ralph Hamers verliest ING dus een goede bestuursvoorzitter. Wie hem op gaat volgen is voorlopig nog niet bekend.

Europese banken lijden onder lage rentemarges

De aandelenkoersen van Europese banken lopen al geruime tijd aanzienlijk achter bij de resultaten van de brede markt. De belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk het ongunstige renteklimaat. Banken verdienen immers geld door ervoor te zorgen dat de rente die ze vragen voor hun leningen, hoger is dan de rente die zij zelf betalen voor leningen en spaargelden. Door de lage rente zijn deze verschillen steeds kleiner geworden. Bovendien zijn ze verplicht een deel van hun spaargeld bij de Europese Centrale Bank te stallen en daarover moeten ze rente betalen. Dat kost banken dus geld, waar het jarenlang juist rendabel was om het geld daar te stallen.

Waarschijnlijk blijft de rente nog wel even laag, want int september 2019 nam Mario Draghi in stijl afscheid als voorzitter van de Europese Centrale Bank. Hij verlaagde nogmaals de rente in de Eurozone en kondigde een nieuw inkoopprogramma voor obligaties aan. De voorwaarden voor zogenaamde TLTRO’s (langlopende leningen die banken tegen het depositotarief kunnen krijgen) werden eveneens versoepeld. De nieuwe ECB-president Christine Lagarde heeft echter aangekondigd het beleid van de centrale bank te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek laten nog enige tijd op zich wachten.

Waarom is het aandeel ING zo hard gedaald?

De koers van ING stond aan het begin van 2018 nog ruim boven de € 16,00. In 2019 bereikte het aandeel ING een dieptepunt op € 8,20. Inmiddels is de koers van ING richting de € 4 aan het zakken. Deze koersen zagen we voor het laatst in De belangrijkste reden voor de daling van het aandeel ING is de zojuist besproken lage rentemarge. Maar er spelen er nog een aantal zaken die voor onzekerheid bij beleggers heeft gezorgd.

Op 3 januari 2018 is de Europese wetgeving MiFID II in werking getreden. MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Het doel van MiFID II is beleggers beter te beschermen en de Europese financiële markten efficiënter en transparanter te maken. De herziening van MiFID I leidt tot belangrijke wijzigingen in regelgeving op het gebied van beleggersbescherming. Het controleren van nieuwe en bestaande klanten behoort tot een van de belangrijkste taken van deze nieuwe regelgeving. De compliance kosten zijn de laatste twee jaar dan ook aanzienlijk toegenomen.

Schikking met OM & problemen met IT-systemen

In 2018 trof de bank nog een schikking met het Openbaar Ministerie na een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank ging akkoord met een betaling van een boete van € 675 miljoen en een terugbetaling van € 100 miljoen die ING zou hebben verdiend met de activiteiten. Het was de duurste schikking die ooit getroffen is met de Nederlandse overheid. Het bedrag was aanzienlijk en zorgde voor een lagere winst in 2018.

Rentemarge blijft onder druk staan

De rentemarge is in het tweede kwartaal verder gedaald tot 1,44%. De grote vraag is hoe deze marge zich de komende tijd gaat ontwikkelingen. De ECB verlaagde de rente, maar banken hebben niet veel ruimte meer. Een aantal grote banken zijn daarom al negatieve rentes gaan rekenen over spaartegoeden boven de € 1 miljoen. De vergoeding op 10-jaars Nederlands staatspapier is met -0,38% nog altijd negatief.

Bron: www.ing.com

Is het aandeel ING koopwaardig?

De koers van het aandeel ING is tijdens de coronacrash in maart enorm hard weggezakt. De afgelopen maanden volgde wat herstel en de koers lijkt nu te stabiliseren tussen de 6 en 7 euro. Tijdens mindere economische tijden zijn de banken altijd de klos. Faillissementen en hoge werkloosheid vertalen zich in niet inbare kredieten en dat is ook exact waar de bank nu hard geraakt wordt. Bovendien is het renteklimaat al jaren bar en boos. De lage rente zorgt voor aanhoudende druk op de rentemarges.

Als we puur naar de fundamentele cijfers kijken, oogt ING aantrekkelijk, maar een belegging in de bankensector brengt altijd hoge risico’s met zich mee. Zo besloot de ECB in maart dat banken voorlopig geen dividend mogen uitkeren. Mocht dat dividend (voorheen €0,69) in de toekomst terugkeren, dan kan de koper van nu wel eens spekkoper zijn geweest. Als we met de huidige beurswaarde van €25 miljard en de winst over 2019 de koers/winst-verhouding berekenen, komen we op slechts 5,7 uit. Dat lijkt erg laag, maar die winst lijkt dit jaar als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

ING koopwaardig: het vervolg van 2020

ING behaalde over de eerste 6 maanden een winst van € 969 miljoen euro. Volgens ING zijn de grootste afschrijvingen gedaan, dus kunnen we een voorzichtige schatting maken van de winst voor de rest van 2020. Als het ING lukt om een winst van €2,5 miljard te maken dan komen we uit op een verwachte K/W van 10. Zoals u ziet kan de waardering dus snel afnemen, maar dat werkt uiteraard ook de andere kant op. Bij een economisch herstel en/of betere rentemarges kan de winst weer snel toenemen. Een belegging in ING is er dus in zekere zin één met een hoge leverage op de economie.

U belegt in een robuuste bank met een vrij stabiele inkomstenbron. De bank heeft bovendien voldoende buffers en kan goed tegen een stootje. Het aandeel handelt tegen slechts 48% van zijn materiële boekwaarde die momenteel € 13,44 bedraagt. Dit is pakweg in lijn met de concurrenten, maar ING heeft een sterke winstgevende positie in de Benelux en Duitsland en bovendien enorme spaardeposito’s.

aandeel ING

Korte termijn technische analyse van het aandeel ING

De koers van ING beweegt de afgelopen maanden zijwaarts boven de steun rond € 5,90. Een doorbraak onder dit niveau levert een technisch verkoopsignaal op met als koersdoel de bodems rond de € 4,50.

Weerstand aan de bovenkant ligt rond € 6,80. Een uitbraak hierboven kan een grotere stijging richting de top van 8 juni op € 7,45 uitlokken. Vlak hieronder ligt wel het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (EMA). Deze belangrijke en veelgebruikte indicator kan voor behoorlijk veel weerstand gaan zorgen. Een doorbraak hierboven zou een technische verbetering inluiden.

Lange termijn technische analyse van het aandeel ING

Het aandeel ING zakte in maart onder de steun op € 8,30. De koers werd opgevangen door de steunzone uit 2011 rond de € 4,20. In de weken daarna veerde de koers stevig op, om vervolgens onder deze oude steun een top te vormen.  De koers staat nu exact in het midden van deze twee zones, waardoor een aankoop hier niet interessant lijkt. Voor een technische verbetering op de weekgrafiek is een doorbraak boven de top van 8 juni op € 7,45 nodig. Dan krijgt ING ruimte voor een duurzaam herstel. Een eventuele terugval richting de steunzone op € 4,20 kan ook door koopjesjagers en steun-aankopers gebruikt worden.

Het aandeel ING kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel ING. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

centrale bank politici markt

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:
ING

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker