Aandeel ING: kopen of verkopen?

Het aandeel ING behoort tot de favorieten op het Damrak. Het aandeel is de afgelopen anderhalf jaar bijna gehalveerd.

Door de lage rentestanden hebben banken het moeilijk. Het verdienmodel staat onder druk, maar ING weet zich eigenlijk best goed staande te houden.

In dit artikel bespreek ik waarom de koers van het aandeel ING zo fors gedaald is en of het aandeel koopwaardig is.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Beleggingsspecialisten LYNX bespreken resultaten ING
  • Waarom is het aandeel ING zo hard gedaald?
  • Is het aandeel ING nu koopwaardig?
  • Technische analyse van het aandeel ING

Analyse resultaten aandeel ING

Waarom is het aandeel ING zo hard gedaald?

Aandelen van banken staan zwaar onder druk, zeker in Europa. De Europese Centrale Bank spreekt namelijk niet eens meer van renteverhogingen. In plaats daarvan gaf Mario Draghi in zijn laatste speech aan dat de ECB denkt aan ingrijpen. De ECB kondigde alvast aan met een nieuwe ronde aan bankensteun te gaan starten. De Europese banken kunnen vanaf september weer bij de ECB aankloppen voor deze goedkope leningen (LTRO”s). De bank denkt daarnaast zelfs aan een renteverlaging.

De lage rentes zetten druk op het verdienmodel van banken. Zij profiteren immers van een hogere rente, omdat de marges dan hoger liggen. ING heeft echter niet alleen last van lagere marges, het aandeel staat al langer onder druk. Hieronder zal ik de belangrijkste redenen even kort opsommen:

  • De ING bank trof in 2018 een schikking met het Openbaar Ministerie na een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank ging akkoord met een betaling van een boete van € 675 miljoen en een terugbetaling van € 100 miljoen die ING zou hebben verdiend met de activiteiten. Het is de duurste schikking die ooit getroffen is met de Nederlandse overheid. De bedragen zijn aanzienlijk en gaan zeker invloed hebben op de financiële resultaten dit jaar.
  • Politieke instabiliteit in Italie zorgt voor onrust. Italiaanse banken gaan zo nu en dan hard onderuit en trekken dan andere Europese bankaandelen mee.
  • ING gaf eind 2018 aan te kampen met werkachterstanden. Volgens een intern document dat uitlekte zijn de achterstanden zo groot dat de bedrijfsvoering in gevaar komt. Zo kampt de bank met problemen rond de naleving van anti-witwas-regelgeving, maar zijn er ook problemen met de IT-systemen.
  • De omgekeerde yieldcurve zorgt voor angst in de markt. Deze voorspelt namelijk een recessie, en bankaandelen worden doorgaans hard getroffen tijdens een crisis.
  • Beleggers maken zich zorgen om de houdbaarheid van de netto rentemarge, ofwel bruto winstmarge van ING. Die rentemarge is nu zo’n 1,52%, maar staat wel onder druk.

Is het aandeel ING nu koopwaardig?

Het aandeel ING staat momenteel ruim 48% onder de top uit 2018. Aan het begin van dat jaar stond de koers van ING namelijk nog even boven de € 16, maar inmiddels is het aandeel onder de € 9 gezakt. Het aandeel lijkt op het eerste gezicht dan ook aantrekkelijk Als we wat beter onder de motorkap kijken blijkt er ook weinig mis met de bank. Met een koers/winst-verhouding van 7 en een dividendrendement van 7,5% op de huidige koers is ING dan ook gewoon een aantrekkelijk aandeel. Het aandeel handelt bovendien tegen slechts 65% van zijn materiële boekwaarde die momenteel €13,01 bedraagt. Dit is pakweg in lijn met de concurrenten, maar ING heeft een sterke winstgevende positie in de Benelux en Duitsland en bovendien enorme spaardeposito’s.

De bank heeft zelfs zoveel spaargeld dat het overweegt een negatieve rente op spaargeld in te voeren. Extra kosten voor het regelen van bankzaken behoort ook tot de mogelijkheden. Volgens CEO Ralph Hamers is die afweging noodzakelijk omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente waarschijnlijk wil verlagen. De rentemarge van ING ligt nu op 1,52%, maar zakt mogelijk verder weg indien de ECB de rente verlaagt. Dat is dan ook het pijnpunt bij beleggers, het aandeel daalt voornamelijk op de angst dat het renteklimaat voor een langere tijd ongunstig blijft of zelfs verslechtert.

Kwartaalcijfers Q2

De winst kwam met € 1,44 miljard in het tweede kwartaal van 2019 zelfs licht hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. ING verwelkomde 300.000 nieuwe klanten in het tweede kwartaal. ING verleende meer kredieten en de provisie inkomsten blijven goed op peil. De bank laat dus prima prestaties zien ondanks het lastige renteklimaat. ING heeft haar balans de afgelopen jaren al aangesterkt, maar reserveert nu toch weer extra geld voor slechte leningen.

aandeel ING

Technische analyse van het aandeel ING

De koers van het aandeel ING is enorm hard weggezakt. Inmiddels nadert ING de bodems bij € 8,30 die werden gevormd rond de Brexit-stemming. Deze bodem is erg belangrijk voor het verdere koersverloop. Hoogstwaarschijnlijk komen koopjesjagers in actie rond deze koersen. Indien ING echter onder deze bodem zakt komt er ruimte vrij voor verdere koersdaling. Op korte termijn is het belangrijk dat ING weer boven de € 9,50 klimt, aangezien daar de voor laatste bodem ligt. Meer technische verbetering treedt pas op bij een doorbraak van de weerstand op € 10,68.

Het aandeel ING kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel ING. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

centrale bank politici markt

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:
ING

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27