Aandeel Mediobanca: een fundamentele analyse

Mediobanca is van oorsprong een Italiaanse zakenbank die sinds de crisis ook heeft uitgebreid. De uitbreidingen hebben plaatsgevonden in het retailsegment en in vermogensbeheer. Het bedrijf presteerde 31 juli zijn jaarresultaten, waarna de winst per aandeel steeg met 14% tot € 0,97 per aandeel. De oorzaak hiervan was een 10% stijging van de omzet en lagere risicokosten. De goede resultaten waren voor het management reden om het dividend te verhogen met 27%, van € 0,37 naar € 0,47 per aandeel en om tot 3% van de aandelen terug te kopen. Daarmee is het dividendrendement nu 5,4% en de koers-boekwaarde ratio 0,84.

De nieuwe regering in Italië is de oorzaak van veel onzekerheid in de markt. Dit is echter voornamelijk politiek, de werkloosheid neemt af en het begrotingstekort voor dit jaar is slechts 1,2%.

Door de aantrekkende economie zal de onrust mogelijk afnemen. Mediobanca kan hiervan profiteren door een hogere vraag naar kredieten en betere afbetalingen van leningen. Een hogere rente is ook positief voor Mediobanca. Wanneer de ECB de rente inderdaad in de zomer van 2019 verhoogd, zoals de geruchten doen vermoeden, kan dit een positief effect hebben op Mediobanca.

Inspelen op een stijging van het aandeel kan door het aandeel te kopen en door het in een portefeuille op te nemen, zoals ikzelf heb gedaan. Met deze positie profiteer ik van de volgende ontwikkelingen:

  • Lagere onzekerheid in Italië kan positief zijn voor het aandeel.
  • Betere economische groei kan ervoor zorgen dat Mediobanca meer leningen kan verkopen en slechte leningen tegen gunstige voorwaarden kan herstructureren.
  • Een hogere rente van de ECB kan zorgen voor een hogere netto rente marge.
  • Terwijl deze ontwikkelingen plaatsvinden, krijg ik een 5,4% dividend en betaal ik een koers-winstverhouding van 9,0.

Mochten bovenstaande punten juist verslechteren, dan kan ik (een deel van) mijn inleg verliezen.

Conclusie

Italiaanse aandelen zijn zwaar afgestraft omdat investeerders bang zijn geworden voor Italië. Deze schrik is naar mijn mening overdreven, want de operationele resultaten van Mediobanca waren uitstekend. Daarom heb ik een positie in Mediobanca om te profiteren van normalisatie van de situatie, de lage waardering en het ruime dividend.

 

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27