TA: ‘ACCOR, Je suis d’accord’

De onrust, die de ‘Gilets Jaunes’ (= ‘Gele Hesjes’) in Frankrijk afgelopen week hebben veroorzaakt, doen de Franse economie vanzelfsprekend geen goed. Tankstations werden gesloten, auto’s en gebouwen gingen in vlammen op en de mensen op straat zijn hun leven niet langer zeker.

ACCOR vanaf december 2016 + 20/120-daags gemiddelden + Relatieve Sterkte Index (RSI)

Het aandeel Accor, bekend van o.a. hotelketens, verloor afgelopen donderdag en vrijdag terrein. De media wijtte de koersdaling aan de oproer van de ‘Gele Hesjes’, die het nodig vonden om het openbare leven op een gewelddadige wijze te moeten ontwrichten. De gangbare denkrichting is dan ook menig hotel word geconfronteerd met annuleringen. Deze volstrekt logische verklaring gaat niet op voor de technische analyse met betrekking tot het verwachte koersverloop van Accor. Het aandeel bevindt zich al langere tijd in een dalende trend, dus ‘Gele Hesjes’ zijn een mager excuus. In oktober en november werd de correctiebodem uit 2017 rond € 38,50 succesvol getest, waarbij de relatieve sterkte index een hogere bodem voortbracht. De technisch analist gaat akkoord met het idee dat opleving in de beurskoers van Accor dichtbij is.

CAC-40 op uurbasis

De Franse CAC-40 index ging ondanks de grote onrust in het land deze week goedgeluimd van start met een openingskoers op 5112,58. De openingskoers lag daarmee 2% boven de slotkoers van eind vorige op 5003,92. Het heeft er alle schijn van dat er sprake is van een kortstondige ‘short-squeeze’, dat wil zeggen een overhaaste terugkoopactie van degenen die zich op een daling hadden gepositioneerd. Beleggers waren vorige week argwanend over de uitkomsten van de ontmoeting tussen Donald Trump en Xi Jinping afgelopen weekend. En daarnaast is er de traditionele instroom van nieuw institutioneel geld per de eerste van de maand. De Franse CAC-40 toont zich dankzij de dubbele bodem in oktober en november standvastig, maar gaat nog niet akkoord met een echte opleving.

AEX-index op uurbasis vanaf 3 september 2018

De AEX-index heeft in de tweede helft van november een hogere bodem gevormd en is hedenochtend ook de dalende weerstandslijn van de afgelopen twee maanden opwaarts gepasseerd. Beide waarnemingen zijn positief voor wat betreft het te verwachten koersverloop deze maand. De vraag begint langzamerhand de overhand te krijgen en dan is er nog de hoop op een traditionele kerstrally die de shorts emotioneel onder druk kunnen zetten om hun posities zekerheidshalve te sluiten. Het vizier draait nu richting AEX 534 (= horizontale weerstandslijn). Een daling onder de stijgende steunlijn zou het ontluikende optimisme weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27