TA: ‘AEX maakt beleggers paranoïde’

Op 20 maart werden in de aandelen Facebook en Alphabet schokkende koerspatronen ontmaskerd en ontgoocheld. Facebook noteerde op dat moment $ 167,95 en Alphabet $ 1097,94. Beide aandelen presteren dit jaar beduidend slechter dan de S&P 500 index.

Facebook Inc. (FB) vanaf december 2017

Koersgrafiek Facebook

Het (H)oofd(S)chouderpatroon is het meest beruchte en betrouwbare trendomkeerpatroon.

Nog voordat Facebook tot ‘paria’ in de social media werd veroordeeld, gaf de beurskoers via de trendbreuk een zichtbare hint richting een trendomslag aan. Met hoge omzetten is Facebook weggezakt naar een voorlopig dieptepunt op $ 149,02. Het aandeel wordt nog altijd ruim verhandeld. Echter, tijdens de recente herstelpogingen zien we de handelsvolumes teruglopen. Dit wijst op desinteresse en meer gezichtsverlies de komende tijd.

Alphabet Inc. vanaf 2015

Koersgrafiek Alphabet

Begin februari werd de koersdaling in het aandeel Alphabet Inc. nog opgevangen door een meerjarige stijgende steunlijn. Sinds eind maart werpen de trendbreuk en de dubbele top in dit internet-aandeel donkere schaduwen in de grafiek (zie cluster van beurskoersen onder de stijgende steunlijn).

Vorige week donderdag 5 april faalde een technisch herstelpoging al bij een notering op $ 1.042,79 en de slotkoersen eindigden op 5, 6 en 9 april telkens onder de openingskoers.

Op 2 maart werd bij $ 1.048,11 intraday een bodem gevormd en dat betekent feitelijk dat de koersrisico’s worden becijferd op ca. $ 180 per aandeel (= afstand top – bodem dit jaar), terwijl de kansen bij de huidige koers rond $ 1.020 hooguit $ 30 per aandeel bedraagt. Wat zou u doen bij een risico-ratio van 5/6 of een kans op succes bij een factor één-op-zes?

AEX-index ‘suckers rally’

Koersgrafiek AEX 'sucker-rally'

Met de koersuitbraak van de AEX-index (544,32) boven de drie koerstoppen uit februari, maart en begin deze maand rond AEX 540 ontstaat er op basis van het omklappen van de tradingrange van de laatste weken een koerspotentieel van bijna 25 indexpunten. Het is dus niet vreemd om een indexstand rond AEX 565 te verwachten.

Toch lijkt het op dit moment nog niet verstandig om daar vol op in te zetten. De gap op AEX 529,39 die tijdens de trading range is ontstaan, hoort vroeg of laat te worden opgevuld met een beursnotering. Zodra de gap bij AEX 549,95 is gesloten, ontstaat er dus een koersrisico van circa 20 indexpunten.

Doe er uw voordeel mee!

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27