AEX in gevecht met oud weerstandsniveau

De Amerikaanse indices sloten gisteren overwegend lager. Met name de Dow Jones index kreeg het gisteren weer zwaar te verduren. De oudste index ter wereld verloor in de afgelopen twee dagen meer dan 200 punten. Uiteindelijk sloot de Dow 0,6% lager. De S&P 500 zakte 0,2%. De Nasdaq wist er een winst van 0,2% uit te slepen.

Net als de dag ervoor had de Dow Jones last van tegenvallende kwartaalcijfers van een zwaargewicht. Ditmaal was het IBM die ondermaats presteerde, het aandeel daalde 5%. Slechte cijfers van grote bedrijven doet het beurssentiment over het algemeen geen goed. Echter, het kwartaalcijferseizoen is nog jong en de echte blue-chips moeten nog komen. Zaak voor zwaargewichten als Apple, Facebook en Google om het sentiment in de komende weken te redden.

Naast de focus op kwartaalcijfers, keken beleggers naar de ontwikkelingen van de olieprijs. Na de rally van de afgelopen weken, zat de prijs van het zwarte goud gisteren weer in de hoek waar de klappen vielen. Tegenvallende Amerikaanse olievoorraden waren debet aan deze daling.

Het psychologische niveau werd gedurende de dag getest, maar vooralsnog niet gebroken. De olieprijs noteert nog ver boven het dieptepunt van maart op $ 47, maar de energiebedrijven hadden gisteren uiteraard last van de dalende olieprijs. De energiesector daalde 1,4%.

Azië sluit verdeeld

De Aziatische beurzen laten vanochtend wederom een verdeeld beeld zien. Het ondergeschoven kindje was de Chinese beurs. Beleggers lijken nog altijd niet gerust te zijn over de geopolitieke spanningen tussen Noord-Korea en de VS. China zit als buurland en enige bondgenoot van Noord-Korea niet te wachten op een gewapend conflict.

De Nikkei sloot uiteindelijk 0,1% in de plus. Zoals gezegd, deed de Shanghai Composite index het een stuk slechter; in de middaghandel noteerde de index 0,4% in de min. De Hang Seng weet vooralsnog een plus van 0,3% op de borden te zetten.

Europa opent lager

In navolging van een lager sluitende Wall Street, gaan de Europese beurzen een licht lagere opening tegemoet. De futures wijzen op een verlies van 0,2% voor de AEX-index, terwijl de Duitse DAX future 0,3% lager noteert. De AEX-index is nog altijd in gevecht met het oude weerstandsniveau van 510 punten, dat nu als steun fungeert.

Komende dagen moet blijken of de huidige correctie doorzet, of dat beleggers het genoeg vinden en weer op de koopknop drukken. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een correctie richting de 496 punten. Op dit niveau staat immers nog een gap open die gesloten dient te worden.

De blik van Nederlandse beleggers is vandaag gericht op het aandeel Unilever. De onderliggende omzetgroei kwam met 2,9% ver boven de verwachting van 1,9% uit. De groei is te danken aan prijsstijgingen van 3%.

De volumes daalden immers met 0,1%. Unilever spreekt van een solide start van het jaar en zegt op weg te zijn om 3-5% omzetgroei voor heel 2017 te behalen. Het dividend wordt verhoogd met 12%.

Kwartaalcijferoverzicht

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële agenda

11:00: Eurozone Construction Output

14:30: Verenigde Staten Initial Jobless Claims (240k)

16:00: Eurozone Consumer Confidence (-4,8)

16:00: Verenigde Staten Leading Index (0,2%)

Koersen

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27