AEX weet neerwaartse trend nog altijd niet te breken

De beurzen op Wall Street zijn nog altijd in de ban van Trumps importtarieven. Ondanks dat hij voor Canada en Mexico een uitzondering maakte, beginnen beleggers zich toch zorgen te maken over het feit dat deze uitzonderingspositie voor andere landen wellicht niet gaat komen. In dat geval blijft het gevaar op de loer liggen dat grote handelspartners als China en de EU met tegenmaatregelen gaan komen. Uiteindelijk sloot de S&P 500 0,1% lager. In de Nasdaq was weinig te merken van onzekerheid, de technologie index sloot 0,4% hoger en bereikte een nieuwe all-time high.

Dat het beleid van Trump nog altijd een belangrijk onderwerp is onder beleggers, is terug te zien aan onder andere de aandelen Boeing en Caterpillar. Deze bedrijven kunnen veel last gaan hebben van de stijgende staalprijzen als gevolg van importtarieven op dit product. Beide aandelen speelden gisteren rond de 2% kwijt. Deze aandelen bieden beleggers dan ook een goede indicator om te zien wat de vorderingen zijn rondom dit onderwerp.

Alhoewel de beurzen vorige maand nog wereldwijd onder druk stonden vanwege groeiende angst voor inflatie, lijkt deze angst op dit moment weer achter ons te liggen. De yield op 10-jaars Amerikaans staatspapier noteert al wekenlang binnen een extreem kleine bandbreedte, hoewel deze nog altijd kort onder het psychologische niveau van 3% noteert. De Fed Fund futures wijzen op dit moment zelfs op een kans van 86% op een renteverhoging volgende week. Dit lijkt dus een done-deal te zijn.

Azië verdeeld

De beurzen in Azië laten vanochtend een verdeeld beeld zien. De Japanse Nikkei ontspringt de dans door een verdere verzwakking van de Japanse yen. Over het hele Aziatische continent lagen de grote staalproducenten onder druk door de groeiende angst dat zij geraakt gaan worden door de maatregelen van Trump. Een aandeel als Rio Tinto sloot 2,5% in het rood.

Uiteindelijk sloot de Nikkei 225 0,7% hoger. Zoals gezegd lag de beurs in China onder druk, de Shanghai Composite index noteert 0,5% lager. De Hang Seng noteert in de middaghandel op een verlies van 0,2%.

Europa opent vlak

De beurzen in Europa gaan vanochtend een vlakke opening tegemoet. Na de zwakke handelssessie in Azië kijken beleggers de kat uit de boom. Gezien het beeld in Azië is de kans groot dat de staalbedrijven het vandaag minder goed gaan doen. In de AEX-index is hiervan het beste voorbeeld natuurlijk het aandeel ArcelorMittal.

Het is de Amsterdamse index, ondanks het herstel van de afgelopen week, nog altijd niet gelukt om de neergaande trend te verbreken. Hiervoor is een opwaartse uitbraak boven het weerstandsniveau van 541 punten namelijk voor nodig. Nadat begin vorige week een dubbele bodem werd gevormd in de AEX rondom de 517 punten, is de index met ongeveer 20 punten opgelopen. Mocht deze opwaartse uitbraak in de komende dagen plaatsvinden, dan is het eerste koersdoel de nog openstaande gap op 550 punten. Zolang deze uitbraak niet plaatsvindt, moeten beleggers nog altijd rekening blijven houden met neerwaartse koersdruk.

Financiële agenda

10:00: Italië Unemployment Rate (11,0%)

11:00: Verenigde Staten NFIB Small Business Optimism

13:30: Verenigde Staten CPI (0,2%)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27