AEX in de komende weken naar jaartop van 573 punten?

Afgelopen vrijdag was er weinig actie te vinden op Wall Street. De S&P500 sloot 0,17% hoger op een niveau van 2728 punten. De Nasdaq sloot met -0,16% iets lager tot een niveau van 6952,50 punten.

De handel was in eerste instantie dun op de markten. Volatiliteit pakte echter later op, toen Trump plannen presenteerde om de prijzen van medicijnen mogelijk te verlagen. De Amerikaanse president wil met een vernieuwd systeem komen, waardoor er een eerlijkere competitie op de markt is. Het rapport kent nog niet veel details, maar beleggers reageerden positief op het voorstel en de healthsector steeg ruim 1,5% en de biotech sector zelfs 2,68%.

Met de sessie van afgelopen week blijft de Nasdaq momenteel een head-and-shoulders patroon vormen. Dit is een patroon die bestaat uit drie toppen, waarbij de linker- en rechtertop ongeveer dezelfde hoogte kennen en waarbij de de middelste top, het hoofd van het patroon, de hoogste betreft. Tot slot is er de neckline, in dit geval rond de 6300 punten. Als deze neerwaarts gebroken wordt, is dit technisch gezien een zwak teken. Of u er waarde aan dient te hechten, laat ik aan u. Echter, het is wel interessant om de verdere ontwikkeling van dit patroon in de gaten te houden.

Nvidia doet toch weer een stap terug

Beleggers in het techaandeel Nvidia zagen afgelopen vrijdag een opvallende beweging. De koers steeg naar een nieuwe all-time high doordat het de $250 grens wist te doorbreken. Dit niveau was eerder dit jaar al meerdere malen het keerpunt, maar werd nu zonder al teveel moeite gebroken. Toch draaide het sentiment afgelopen vrijdag en daalde de koers ruim 2%. Hiermee is het weer een voorbeeld van een aandeel dat beleggers van de hand doen na goede kwartaalresultaten. Als u een trouwe lezer van de LYNX Morning Calls bent dan heeft u de afgelopen weken al vaker een vergelijkbare situatie gezien.

Het aandeel is de afgelopen tijd een goudmijn voor beleggers geweest. Om u in een beeld te geven: de koers van Nvidia stond 2 jaar geleden nog onder de $40. Momenteel staat het aandeel een kleine 600% hoger rond het niveau van $255.

Uit de kwartaalcijfers van donderdag kwam naar voren dat de omzet ten opzichte van vorig jaar ruim 66% gestegen is. Hiermee komt het uit op een bedrag van $3,21 miljard. Het waren met name de gaming gerelateerde producten, die zorgde voor de stijging. Tot slot steeg de omzet van de chipmaker met dank aan de verhoogde vraag naar servers, die speciaal zijn ingericht voor het minen van cryptomunten.

Positieve handelsdag in Azië

De beurzen in Azië starten de nieuwe handelsdag met een positieve ondertoon. Zo is de Japanse Nikkei is ongeveer o,5% hoger gesloten. In China is de Shangai Compesite een kleine 0,24% gestegen en de Hang Seng is wederom de duidelijke outperformer. De index uit Hong Kong staat in de huidige middaghandel 1,1% hoger.

Licht hogere opening in Europa

De futures in Europa wijzen op een lichtelijk hogere opening. Zo staan de ESTX50 en de DAX voorbeurs tussen de 0,10% en 0,20% in de plus. De AEX presteert vergelijkbaar met een plus van ongeveer 0,11%. Hiermee blijven beleggers in de AEX een prachtig koersverloop beleven.

Waarbij eerder de jaartop van 2017 zonder al teveel moeite werd doorbroken, zijn de ogen momenteel al gericht op de top van 573 punten die eerder dit jaar werd gezet. De index hoeft maar een kleine 2% te stijgen om dit niveau te bereiken. Echter, de meeste AEX bedrijven hebben hun kwartaalcijfers gepresenteerd en de positiviteit zal dus uit een andere hoek moeten komen.

De ABN Amro Groep heeft zojuist haar kwartaalcijfers gepresenteerd. Het bedrijf maakte afgelopen kwartaal een winst van 595 miljoen euro, wat 3% lager is ten opzichte van vorig jaar. De teruglopende winst is met name te verklaren doordat de bank meer geld opzij moest zetten voor slechte leningen. Met name de leningen in de offshoresector en de scheepvaart blijven kwetsbaar. Het aandeel staat momenteel ruim 3% lager.

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

– 08:00 uur:Duitsland Prelim GDP

– 11:00 uur: Eurozone Flash GDP

– 11:00 uur: Duitsland ZEW Economic Sentiment

– 11:00 uur: Eurozone Industrial Production

– 14:30 uur: Verenigde Staten Core Retail Sales

– 14:30 uur: Verenigde Staten Retail Sales

– 14:30 uur: Empire State Manufactoring Index

Koersen

Tom Straver

Tom Straver

Manager Professional Services

Tom Straver is manager van LYNX Professional Services, waardoor hij in nauw contact staat met Nederlandse vermogensbeheerders en hedgefunds. Tom is tevens het aanspreekpunt voor partnerships en business development. Naast deze werkzaamheden, schrijft hij ook artikelen en geeft hij regelmatig seminars en masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX.an LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27