Herstel AEX en overnamegeruchten

Vrijdag leek een bloedrode dag te worden op de beurzen, nadat de boodschap van de ECB donderdag niet goed was gevallen. Overal openden de beurzen in het rood en daar kwamen vrijdag ook de Amerikaanse banencijfers nog bij. Het aantal banen nam met slechts 20.000 toe, terwijl met 180.000 rekening werd gehouden. In het banenrapport zat echter ook goed nieuws, de werkloosheid daalde naar 3,8% en de lonen stegen harder dan verwacht met 3,4%.

Hier wisten de indices in de VS zich op te trekken en zij toonden dan ook een constant herstel gedurende dag om de verliezen te minimaliseren. De S&P 500 verloor uiteindelijk maar 0,21% en kwam uit op 2.743 punten. De NASDAQ verloor 0,18%, terwijl de Russell het iets beter deed met een verlies van 0,11%. Vandaag wordt een belangrijke dag om te kijken hoe deze correctie zich verder ontwikkelt. De S&P 500 future staat zelf op een winst van 0,02%, wat wellicht wat hoop geeft. Wanneer we verder naar beneden kijken zien we bovendien twee mogelijke steun niveaus liggen.

Op individueel vlak komt de geruchtenmachine weer op gang nu de indices wat hersteld zijn. Nvidia neemt mogelijk Mellonox over voor $ 7 miljard om zo beter te concurreren met Intel in de markt voor chips gericht op datacentra. Extra investeringen van Berkshire Hathaway in Delta Airlines zorgen ervoor dat ook de geruchten op dit vlak weer opsteken. Er was een groot artikel in het Amerikaanse blad Barron’s. Daarop volgde het bericht dat Berkshire Hathaway inderdaad 70,9 miljoen aandelen Delta Airlines had gekocht en daarmee een belang van meer dan 10% had verworven.

Beurzen in Azië volgen

Het sterke herstel in de VS van vrijdag helpt de beurzen met herstellen. De Shanghai Composite staat 1,23% hoger, waardoor de index weer boven de 3.000 punten uitkomt op 3.006. De Hang Seng wint 0,65%, terwijl de Japanse Nikkei 0,45% stijgt. Opvallend slecht waren de orders voor machine tools in Japan, deze daalde op jaarbasis met maar liefst 29,3%, terwijl rekening werd gehouden met 18,8%. Dit laat zien dat er duidelijk minder geïnvesteerd werd en zorgt ervoor de Japanse index wat achterblijft. Technisch lijkt de Nikkei wel op te veren van een steun. Mocht deze steun inderdaad standhouden ondanks de slechte economische cijfers dan is dit technisch een sterk signaal.

ECB versus de nationale overheden

De ECB vond het vorige week nodig om de geldkraan opnieuw weer wat open te zetten en zo de economie te stimuleren. Ze zien de economie wat afkoelen en willen een mogelijke recessie voor zijn. Dit valt slecht bij Duitse en Nederlandse economen die een goed lopende economie zien. De reden dat de ECB zich genoodzaakt ziet te stimuleren heeft echter ook veel te maken met de lage investeringen van de overheden in landen die dat zich kunnen permitteren zoals Duitsland en Nederland. De Duitse overheid richt zich wederom op een zwart begrotingsgetal, waardoor de schuld onder de 60% van het BBP zal dalen. Nederland schoot hier in 2017 al onder, richt zich op een overschot van 1% en zal hierdoor waarschijnlijk in 2019 onder de 50% zakken. Het gebrek aan investeringen door overheden staat in schril contrast met het beleid van de ECB. Toch hebben beide veel met elkaar te maken, wanneer de overheden meer uit zouden geven, zou de ECB niet hoeven te stimuleren en zou de rente eerder verhoogd kunnen worden.

Europa opent hoger

We zien het optimisme ook terug in Europa. Hier lijken de zorgen over de economie weer wat naar de achtergrond geduwd. De AEX future staat 0,41% hoger en de Amsterdamse beurs lijkt daarmee de correctie een halt toe te roepen rond de 532 punten. De NASDAQ future in de VS laat eveneens 0,15% winst zien. Uiteraard werkt het optimisme elders in de wereld ook door op de beurzen in Europa. Toch moeten we in ons achterhoofd houden dat de Brexit snel nadert. Dit weekend lijkt er wederom weinig vooruitgang te zijn en de komende weken zullen cruciaal zijn om de voortslepende Brexit-impasse te doorbreken. De Duitse industriële productie viel in januari met 0,80% terug, terwijl een stijging van 0,50% werd verwacht. Mede hierdoor blijft de Duitse DAX wat achter met een winst voorbeurs van 0,27%. Een vergelijking tussen de DAX en de AEX laat zien dat de AEX het eigenlijk vrij goed doet. Dit komt met name door de meer cyclische bedrijven in de DAX zoals autofabrikanten en chemie concerns, terwijl in de AEX meer stabiele bedrijven als Shell en Unilever de index domineren.

Alle vierde kwartaalcijfers op een rij.

Check hier wanneer uw favoriete aandelen met kwartaalcijfers komen. 

Financiële agenda

  • 08:00 DE Industriële Productie
  • 08:00 DE Handelsbalans
  • 13:30 CNY Nieuwe Leningen
  • 15:00 VS Kern Detailhandelsverkopen
  • 15:00 VS Bedrijfsvoorraad
  • Hele dag EUR Vergadering van de Eurogroep

Koersen (8:00 uur)

 

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en actuele beursonderwerpen, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27