TA: ‘Altice voor traders of beleggers?’

Niet alleen de ambities van de investeerders in kabel- en telecombedrijf Altice zorgen onder fundamenteel georiënteerde analisten voor gemengde gevoelens, maar ook de beurskoers van het aandeel Altice zelf maakt het nodige los op het gebied van technische analyse.

Altice vanaf 20 november 18 + 20/120-daags gemiddelden

De vandaag afgebeelde koersgrafiek van Altice gaat niet zover terug als vanaf het begin van 2014. Investeerders van het eerste uur konden in anderhalf jaar tijd ruim 360% koerswinst bijschrijven in de zomer van 2015. Daarna begon de markt te twijfelen aan de realiteitszin van de grootse ambities van Altice.

Ongeveer een jaar geleden was alle koerswinst als sneeuw voor de zon verdwenen sinds de beursgang en eerste koersnotering rond € 1,30. De dubbele bodem rond € 1,23 in de afgelopen 12 maanden komt in rap tempo in zicht. Beleggers met een lange adem weten nu nog even geduld op te brengen om binnenkort wellicht onder € 1,30 te anticiperen op de mooie beloftes van Altice.

Traders zien nu dat er een ‘gap’ (= koersgat) bijna is opgevuld met een intraday notering. Voor hen ligt er al speculatieve steun bij € 1,70.

CBOE Volatility Index (VIX) in 2018 + 20/120-daags gemiddelden

De toepassing van het 20-daags (blauwe) gemiddelde in combinatie met het 120-daags (rode) gemiddelde toont momenteel een technische conditie die eerder dit jaar ook werd waargenomen. Het betreft een opwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde, waarbij het recente dieptepunt in de VIX-barometer op 7 november dezelfde boodschap uitstraalt als op 9 maart 2018. De actuele VIX-notering bevindt zich boven het 20-daags gemiddelde. Dit betekent dat de onrust in Wall Street nog niet over is en rekening gehouden moet worden met een hertest van een VIX-waardering rond 26.

AEX-index

Voor de dagelijkse lezer van de technische analyse blog moet onderhand wel duidelijk zijn hoe praktisch de toepassing van twee gemiddelden (met parameterinstellingen 20 respectievelijk 120) kan werken. Zolang de AEX-index onder het 120-uurs gemiddelde noteert is de trend trend. In de afgelopen twee maanden hebben we gezien hoe een gebroken steunniveau naderhand nieuw aanbod uitlokt bij de terugtest. Een herstelbeweging naar 520 doet momenteel niets af aan de dalende tendens.

Degenen die anticiperen op dalingen kunnen dat idealiter het beste doen bij een indexstand rond 520. Dan bedraagt de afstand naar het 120-uurs gemiddelde circa drie indexpunten hetgeen als stoplossmarge kan worden gehanteerd. Het dalingspotentieel bedraagt in dat geval 10 indexpunten en dat is een factor die drie keer zo groot is. De beurs hoeft geen casino te zijn.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27