Amerika fors lager na switch richting protectionisme

De beurzen op Wall Street kenden gisteren een volatiele handelssessie. Na een positief begin van de handelsdag werden de winsten gedurende de dag omgebogen in verliezen, nadat een rapport naar buiten kwam dat Trumps adviseur Cohn opstapt als Trump de importtarieven door gaat voeren. Richting het slot wisten de belangrijkste indices het hoofd toch nog net boven water te houden. Uiteindelijk sloot de S&P 500 0,3% hoger. De Nasdaq deed het nog beter met een winst van 0,6%.

Terwijl het gisteren gedurende de handelssessie nog bij een gerucht bleef, ging het nabeurs snel. Kort na het slot van Wall Street werd bekend dat Gary Cohn opstapt als economisch adviseur. De oud bankier van Goldman Sachs wordt gezien als het brein achter het omvangrijke belastinghervormingsplan van Trump. Dat hij opstapt is een teken dat Trump zijn protectionistische plannen kracht bij wil geven, aangezien Cohn hier fel tegenstander van is. Cohn werd gezien als een stabiele adviseur met een goede economische achtergrond.

Zeker nu Peter Navarro veelvuldig wordt genoemd als opvolger, lijken de importtarieven van Trump steeds dichterbij te komen, aangezien hij wel meer een voorstander is van protectionistische maatregelen. Hij houdt er dan ook een geheel andere kijk op na wat betreft handel, importtarieven en andere protectionistische maatregelen.

Wall Street reageert dan ook negatief op het besluit van Cohn om op te stappen en het feit dat hij wellicht wordt vervangen door Navarro. De S&P 500 future noteert op dit moment op een verlies van 1,1%, terwijl de aandelenmarkten pas vanmiddag om 15:30 openen. Ook de Amerikaanse dollar krijgt na het bericht een tik omlaag. De dollar index breekt hiermee weer onder het niveau van eind februari, terwijl de greenback begin maart juist nog flink wist te winnen.

Azië in het rood

Ook beleggers in Azië reageren geschrokken op het plotselinge vertrek van topadviseur Cohn. Terwijl Trump gisteren in een toespraak nog liet weten dat iedereen binnen het Witte Huis voor hem wil blijven werken, vertrok Cohn twee uur daarna uit het presidentiële huis. De Japanse index had last van een dalende dollar ten opzichte van de Japanse yen, die in roerige tijden als vluchthaven wordt gebruikt door beleggers. Ook het feit dat de importtarieven wellicht echt worden doorgevoerd, is logischerwijs slecht nieuws voor de Aziatische export.

Uiteindelijk sloot de Nikkei 225 0,8% lager. Het verlies in China was vergelijkbaar, de Shanghai Composite index sloot 0,6% in het rood. Alhoewel de beurs in Hong Kong nog niet gesloten is, noteerde de Hang Seng Index toch bijna 1% lager in de middaghandel.

Europa reageert negatief

Zoals verwacht, reageren ook de Europese beleggers negatief op de perikelen in het Witte Huis. Alhoewel de EU al heeft aangekondigd dat ook zij met tegenmaatregelen gaan komen als Trump zijn invoerheffingen doorzet, zit niemand te wachten op het uitbreken van een handelsoorlog. IMF-baas Lagarde liet gisteren nog weten dat een dergelijke handelsoorlog alleen verliezers kent en niemand hier op vooruit gaat. Terwijl de AEX-index gisteren nog kortstondig boven het niveau van 530 punten uitkwam, lijkt een opening op 525 punten nu aanstaande.

De komende dagen moeten gaan uitwijzen of het herstel van de afgelopen twee dagen gaat leiden tot de vorming van een lagere top in de grafiek. Technisch gezien is dit uiteraard een zwak teken. Als je het mij vraagt, gaat dat overigens volledig afhangen van of Trump zijn maatregelen gaat doorzetten of niet. Mocht dit gebeuren, dan sluit ik een daling richting het steunniveau van 505 punten absoluut niet uit. Daarnaast is het banencijfer van aankomende vrijdag nog een belangrijk event voor deze week. Vanmiddag krijgen we alvast een voorproefje op dit cijfer met de bekendmaking van de ADP Employment Change.

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële agenda

11:00: Eurozone GDP (0,6%)

13:00: Verenigde Staten MBA Mortgage Applications

14:15: Verenigde Staten ADP Employment Change (200k)

16:30: Verenigde Staten DOE Crude Oil Inventories (3000k)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27