Amerikaanse rente op hoogste niveau sinds 2011

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten openden gisteren direct flink in de rode cijfers en deden daarmee een stapje terug. Zowel de S&P 500 als de Nasdaq noteerden vlak na de openingsbel al ruim een procent lager. In de resterende uren bewogen de koersen zich vooral zijwaarts en was er voor beleggers maar weinig actie te zien.

De rode opening werd niet gevolgd door een overtuigende herstelbeweging en de belangrijkste indices eindigden allen met verliezen. Beleggers reageerden gisteren op de stijgende rente, die een recordniveau bereikte sinds 2011. De breed samengestelde S&P verloor uiteindelijk 0,7% en de Nasdaq 100 index eindigde ruim een procent in de min.

De dalende koers van de technologische beursgraadmeter werd onder andere geleid door verliezen van zwaargewichten als Amazon, Microsoft en Alphabet. Deze technologische reuzen verloren gisteren allemaal meer dan een procent.

Rente op hoogste niveau sinds 2011

Zoals ik hierboven al kort heb beschreven, bereikte de Amerikaanse 10-jaars rente gisteren het hoogste niveau sinds 2011. Een hogere rente leidt, zoals u misschien wel weet, doorgaans tot een drukkend effect op de aandelenmarkten en dit was gisteren dan ook goed te zien. Ook obligatiekoersen hebben flink te lijden door de stijgende rente. Beleggers blijven rekening houden met verdere maatregelen vanuit de FED en vrezen voor een eventuele vierde renteverhoging in 2018. Tot op heden ziet het ernaar uit dat de FED dit jaar drie rentestappen zal zetten.

Amerikaanse dollar op hoogste niveau dit jaar

Ook de Amerikaanse dollar liet gisteren een opwaartse beweging zien. Nadat de Amerikaanse inflatiecijfers vorige week bekend waren gemaakt, verloor de steeds sterker wordende dollar wat kracht en daalde in waarde ten opzichte van bijvoorbeeld de euro. Deze koerswijziging was echter van korte duur en inmiddels staat de dollar zelfs weer op het hoogste niveau van dit jaar.

Geopolitieke onzekerheid in Azië

In Azië was vandaag een wisselend beeld te zien. De stijgende Amerikaanse rente bleef uiteraard ook in Azië niet onopgemerkt, maar de aandacht van de Aziatische beleggers ging ook uit naar de onzekerheid omtrent Noord-Korea. Het land zou in gesprek gaan met buurland Zuid-Korea, maar gisteren werden de gesprekken plotseling afgezegd.  De gezamenlijke militaire oefeningen tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten werden benadrukt als reden voor de annulering van de gesprekken.

De Japanse Nikkei 225 index was vandaag de grootste verliezer en sloot 0,36% lager. In China eindigde de Shanghai Composite index 0,10% lager. De Hang Seng index in Hong Kong opende vandaag diep in het rood, maar wist in de uren daarna te herstellen en staat in de middaghandel op een kleine min van ongeveer 0,18%.

Lagere opening in Europa

De Europese futures wijzen vandaag uit naar een iets lagere opening. De AEX lijkt vandaag ongeveer 0,2% lager te openen en blijft daarmee in de buurt van het slot van gistermiddag. De index weet de weg naar boven goed te vinden en nadert inmiddels het hoogste niveau van de afgelopen jaren. Begin dit jaar werd dit niveau van ongeveer 572 punten al bereikt, maar vlak daarna volgen een wereldwijde correctie.

Zoals ik al eerder heb beschreven in een morning call, kan de stand van 572 punten technisch worden gezien als een weerstandsniveau.

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

– 11:00 uur:  Eurozone Final CPI (1,2% y/y)

– 11:00 uur: Eurozone Final Core CPI (0,7% y/y)

– 14:30 uur: Verenigde Staten Building Permits (1,35M)

– 15:15 uur: Verenigde Staten Capacity Utilization Rate (78,4%)

– 15:15 uur: Verenigde Staten Industrial Production (0,5% m/m)

– 16:30 uur: Verenigde Staten Crude Oil Inventories

Koersen

Ed Peerdeman

Ed Peerdeman

Business Developer

Ed Peerdeman werkt als Business Developer bij LYNX. In zijn rol is hij verantwoordelijk voor het creëren van oplossingen voor particuliere en professionele klanten bij LYNX. Daarnaast is hij actief als presentator binnen het LYNX educatieprogramma. In het verleden is Ed meerdere jaren actief geweest als beleggingsadviseur bij een zelfstandige vermogensbeheerder.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27