Amerikaanse yield wederom op weg richting 3%

De beurzen op Wall Street kenden gisteren wederom een sessie met “choppy trading”. De beweeglijkheid bleef onverminderd hoog, waarbij de S&P 500 een eerder opgebouwde winst van ruim 1% richting het slot volledig kwijtspeelde.

Uiteindelijk sloot de breed samengestelde index zelfs weer 0,5% in het rood. De Nasdaq deed het nog slechter met een verlies van 0,9%.

Waarbij in de afgelopen jaren juist in de laatste uurtjes van de handel op Wall Street de meubelen doorgaans werden gered, zien we nu al dagen dat het sentiment juist in deze periode verzwakt. Ook gisteren weer namen de verliezen toe richting het slot. Met name de opnieuw stijgende yield op Amerikaans staatspapier zorgde voor terughoudendheid onder beleggers.

Terwijl de yields de laatste twee dagen weer afnamen aangezien beleggers vanwege de onzekerheid in Amerikaanse obligaties vluchtten, is deze paniekbeweging weer nagenoeg tenietgedaan. De Amerikaanse future op Amerikaans 10-jaars staatspapier noteert rond het laagste niveau van de afgelopen maanden, waarbij de yield weer rond het niveau van 2,85% uitkomt.

Kortom, de yield op dit staatspapier is wederom hard op weg richting het psychologische niveau van 3%.

Een mogelijke verklaring voor de oplopende yields van gisteren zijn allereerst een zwakke veiling voor Amerikaans staatspapier. De vraag naar de obligaties vielen wat tegen, wat zich vervolgens logischerwijs vertaalt in een hogere vergoeding.

Daarnaast werd bekend dat de Amerikanen een nieuwe budget-deal hebben gesloten voor de komende twee jaar. Hierdoor zullen de uitgaven weer toenemen tot een bedrag van $ 300 miljard.

Met name technologie-aandelen hadden last van het zwakke sentiment. De grote jongens als Amazon, Apple en Facebook daalden met om en nabij de 2%. Het aandeel Apple is hiermee sinds het bekend worden van de matige cijfers inmiddels flink gecorrigeerd.

In de laatste drie maanden zagen we al een flinke underperformance in het zwaarwegende aandeel. Terwijl de Nasdaq keihard opliep, bewoog de koers van Apple zich zijwaarts. Nu ook het sentiment in de Nasdaq is verzwakt, vertaalt zich dit in dalende koersen voor het aandeel Apple.

Nabeurs was het de beurt aan Elon Musk van Tesla om beleggers te overtuigen van de vooruitgang binnen het bedrijf. De omzet van het bedrijf kwam uit op $ 3,29 miljard, iets hoger dan de verwachte $ 3,28 door analisten. Ook het verlies per aandeel kwam met $ 3,04 beter uit dan de $ 3,20 waar analisten over het algemeen vanuit gingen. Wel lagen de marges met 13,8% lager dan de 14,8% verwacht.

Nadat het aandeel eerst nabeurs ruim 2% opliep, is het aandeel uiteindelijk een half procent lager gesloten.

Chinese yuan onder druk

De beurzen in Azië laten vanochtend een verdeeld beeld zien. Terwijl met name de Japanse beurs sterk presteert, ligt de Chinese hoofdgraadmeter onder druk. Dit heeft te maken met cijfers over de import en export van China. Terwijl beide cijfers hoger uitkwamen dan de gemiddelde verwachting van analisten, steeg de import met ruim 36%. Vele malen hoger dan waar men vanuit ging.

Hierom kwam het handelsoverschot van het land een stuk lager uit dan werd aangenomen, wat voor een drukkend effect op de Chinese yuan zorgt.

Uiteindelijk is de Nikkei 1,1% hoger gesloten. De Shanghai Composite index kreeg het zwaar te verduren, na de eerdere verliesbeurten deze week. De Chinese hoofdgraadmeter daalt met 1,4%. De Hang Seng weet het hoofd voorlopig boven water te houden, de beurs uit Hong Kong noteert in de middaghandel 0,3% hoger.

Europa opent in mineur

Na het mooie herstel van gisteren gaan de Europese beurzen vanochtend een lagere opening tegemoet. De schuld van de verliezen die tussen de 0,6% en 0,9% uitkomen, moet gezocht worden in het zwakke slot op Wall Street.

Ondanks de daling in de future noteert de AEX-index nog altijd boven de 530 punten, ruim 10 punten boven het dieptepunt dat maandag kort na opening op het koersbord werd gezet. Wat wel opvalt is dat ook in Europa de rentes vanochtend weer oplopen.

Op individueel niveau staat het aandeel SBM Offshore in de belangstelling. Met het bekijken van de cijfers krijg ik op het eerste gezicht gemengde gevoelens. De EBITDA over 2017 kwam immers met $ 750 miljoen een stuk lager uit dan de verwachting van $ 833 miljoen.

Ook de omzet kwam met $ 1,86 miljard iets lager uit dan de verwachte $ 1,87. Toch is er ook positief nieuws te melden. De Net Debt, een belangrijke post voor SBM aangezien al lange tijd wordt ingezeten over de schuldenlast van het bedrijf, kwam met $ 4,6 miljard een stuk lager uit dan waar analisten over het algemeen vanuit gingen, namelijk $ 5,44 miljard.

Dagelijkse advieswijzigingen

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

14:30: Verenigde Staten Initial Jobless Claims (232k)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27