Anabolen voor de bullmarkt?

Na twee mindere dagen wisten de Amerikaanse beurzen er gisteren een overweldigende rally uit te persen. Binnen no-time schoot de S&P 500 zo’n 30 punten omhoog, waarna we lichtjes terugvielen vanaf de high. Uiteindelijk ging de S&P 500 0,76% hoger de dag uit op 2.355 punten, terwijl de Nasdaq 0,92% wist te stijgen. 

Reden voor de hosanna-stemming kwam vanuit de Amerikaanse politiek. De Republikeinen zouden overeenstemming hebben bereikt over de plannen voor de gezondheidszorg, die eerder nog sneuvelden in het Senaat. Met de aangepaste plannen kan de partij een nieuwe poging doen om Obamacare in te trekken en te vervangen. Daarmee krijgt men een beeld dat de partij misschien toch nog iets gedaan kan krijgen, waardoor het bruggetje naar de belastingplannen snel gemaakt is.

Gaat het veelbesproken belastingplan van Trump toch komen? Het kabinet van Trump gaf in ieder geval aan dat deze plannen erg snel gepresenteerd zullen worden. Beleggers reageren enthousiast op dit vooruitzicht.

Dit nieuws had dus duidelijke gevolgen voor de beurs, maar ook op sectorniveau waren de bewegingen interessant. Een sectorroulatie was duidelijk zichtbaar, waar vooral cyclische sectoren flink wisten te profiteren. Utilities en telecom daalden, terwijl de financiële sector en de materials het juist uitermate goed deden.

Veranderingen waarmee men weer risico in de portefeuille durft binnen te halen. Dit kan zomaar het nieuws zijn dat als anabolen fungeert voor onze flink opgepompte bullmarkt.

Ook de Amerikaanse energiesector wist gisteren 0,45% te stijgen. Toch zou ik het nog geen feest voor deze sector willen noemen. Eergisteren werd deze gekenmerkt door de oliecrash, toch was er van een echt herstel nog zeker geen sprake. Sterker nog olie ging de dag 0,4% lager uit.

Azië in de plus

De Aziatische beurzen staan in de plus deze laatste handelsdag van de week. De Japanse Nikkei weet 1,11% te stijgen naar 18.635 punten, terwijl de yen vrijwel onveranderd staat ten opzichte van de dollar.

De Chinese beurzen blijven vanochtend iets achter, wat enigszins met nieuwe aankondigde Amerikaanse plannen te maken heeft. De Amerikanen willen Chinees en ander goedkoop staal buiten de deur houden.

Gisteren schoten Amerikaanse staalbedrijven daarom al omhoog. Je kan je voorstellen dat dit nieuws de koersen van Aziatische staalbedrijven enigszins drukt.

Europa opent vlak

De Europese futures zijn redelijke vlak aan de handel begonnen. De AEX-future staat 0,22% hoger, terwijl de ESTX50 onveranderd staat. Ik ben vooral benieuwd of de Amerikaanse beurzen vandaag de stemming van gisteren kunnen voortzetten.

Mocht daar het sentiment aanhouden, dan zal dit Europa mee omhoog helpen. Op het moment staan de Amerikaanse futures 0,2% hoger, waardoor alles nog positief lijkt.

Verder komen er vandaag een hoop Flash PMI-cijfers uit in Europa en Amerika, al zorgen deze nooit voor al te veel beweging. Denkt u er verder aan om vandaag wel uw opties door te rollen? Het is immers de derde vrijdag van de maand.

Financiële agenda

– Ochtend: Europese Flash PMI-cijfers
– 15:45: Amerikaanse Flash PMI-cijfers

Kwartaalcijferoverzicht

Dagelijkse advieswijzigingen

Koersen

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Youri is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Youri’s dagelijkse Morning Calls en blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geeft hij regelmatig seminars over de talrijke functionaliteiten van het LYNX Handelsplatform.

Meer:
Beleggen bij LYNX: één platform, vele voordelen
  • Professioneel handelsplatform: snel, stabiel en betrouwbaar
  • Zeer lage tarieven
  • Beleg waar en wanneer u wilt met de LYNX Apps
  • Tips en educatie van professionele beleggingsexperts
  • Persoonlijke begeleiding van het LYNX service team
Award image
Beste Online Broker
volgens VergelijkBrokers.nl
2016 & 2017
Award image
Winnaar Gouden Stier
“Beste Online Broker”,
2013 & 2016
Award image
Beste Online Broker
volgens Beleggers Belangen
2009 t/m 2013
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27