TA: ‘Arcadis en BAM op de tekentafel’

De eerste twee handelsmaanden van het beursjaar 2019 liggen achter ons. De AEX-index blijkt bijna 11% in waarde gestegen. De AMX-index presteerde met ruim 17% beter dan de AEX-index. De AMX-aandelen Arcadis en BAM staan nu ca. 40% boven eind 2018. We leggen de grafieken op de tekentafel.

ARCADIS + 20/120-daags gemiddelden

De beurskoers van het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis schoot halverwege februari plotseling fors omhoog (dankzij een flinke afboeking). Voordat dit bericht bekend werd toonde de koersgrafiek op vrijdag 8 februari en daaropvolgende twee handelsdagen een opmerkelijk bodem-patroon (een zgn. ochtendster). Dit patroon bestaat uit een grote koersdaling, gevolgd door een dag van twijfel (stilstand) om daarna rechtsomkeert een koersstijging te tonen. Het leverde op 12 februari jl. een opwaartse uitbraak op na een hogere bodem. Iedereen kan leveren van constructie-fouten (lees afboekingen) en constructies voor verbeteringen. Dit is aansprekend voorbeeld.

BAM Groep

Het aandeel BAM Groep zat afgelopen jaar in de hoek waar de klappen vielen. De koersgrafiek van BAM Groep toonde tot en met 10 december 2018 een proces van lagere toppen en lagere bodems. Op 28 december bleek dat de bodem van 10 december 2018 niet meer neerwaarts werd gepasseerd en toonde de hogere bodem in de relatieve sterkte index (RSI) een toegenomen kans op een bodemproces (lees: kansen op een dubbele bodem). Dit na de stijging boven € 2,6090 bevestigd, waarna een dalende trendlijn opwaarts werd gepasseerd. Vervolgens werden nieuwe weerstand-lijnen opwaarts doorbroken. Dit is duidelijk teken van verbetering. Nu de relatieve sterkte index (RSI) boven 80 wijst op een overwaardering is het wachten op een terugval (naar een hogere bodem).

AMX-index op maandbasis vanaf 1999 + 4/24-maandsgemiddelden + relatieve sterkte versus AEX

De Nederlandse Midkap-index presteert in de afgelopen maanden iets sterker dan de AEX-index (zie opleving in de roze relatieve sterktelijn). Maar vanaf 2011 blijft de AMX-index duidelijk achter bij de koersprestaties van de AEX-index. Een bron van zorg bij de huidige opleving is de beursnotering die gemangeld wordt tussen een 4-weeks en 24-weeks gemiddelde. De wijze waarop toont sterke overeenkomsten met het technisch herstel in de eerste helft van 2008. Ook lijkt een grote stijgende wigformatie in ontwikkeling sinds de top in 2011. Het is daarom de vraag of deze constructie een reden geeft om met stoploss-technieken te werken om opgebouwde winsten te laten instorten.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27