TA: ‘ASML Holding your breath’

Het is alweer meer dan drie maanden (25 juni 2018) geleden, dat in de technische analyse aandacht werd geschonken aan de ontwikkelingen in de Philadelphia Semi-Conductor index. Onder de titel semi-conductors-onderuit werd gewezen op stroomuitval in deze bedrijfstak. De gevolgen zien wij nu terug in het aandeel ASML Holding.

ASML Holding vanaf 2016

Koersgrafiek ASML

Het aandeel ASML Holding piekte op 15 juni dit jaar bij een hoogste notering op € 188,85. De terugval werd opgevangen aan de onderkant van een stijgend trendkanaal, waarna de koerstop van juni een maand later (24 juli) werd getest bij € 189,50. De bodem voorafgaand aan de rally naar de laatste top is neerwaarts gepasseerd en blijkt na een opleving bij € 165 de nieuwe weerstand te vormen. De daling in de afgelopen 24 uur betekent de nekslag voor de koersvorming in ASML Holding, omdat de contouren van een (H)oofd(S)choudertop compleet zijn afgerond. Verwacht daarom hooguit een kort herstel naar € 150. Het koersdoel onder dit niveau wordt € 110.

Nasdaq-100 index op maandbasis + RSI(14)

De maand oktober is nog lang niet afgerond, maar de grafiek op maandbasis van de Nasdaq-100 index toont wel een intrigerend toppatroon. In augustus opende de Nasdaq-100 index de handelsmaand op 7289,20 en eindigde op 7654,55. In september lagen de openings en slotkoers van de handelsmaand dicht bij elkaar (open 7629,34 versus slot 7627,65). In september werd echter een laagste notering bereikt bij 7400,99. Dit patroon staat bekend als een ‘gravestone doji’. Dit patroon moet worden bevestigd door een negatieve maandcandle deze maand. De grafiek toont nu dat oktober een hele spannende maand wordt voor aandelenbeleggers in Nasdaq-100 index.

AEX-index

Indien u de AEX-analyses in de afgelopen dagen, weken en maanden hebt gevolgd, dan weet u dat er grote scepsis bestond ten opzichte van de opwaartse uitbraakkansen dit jaar. Rond het middaguur blijkt de AEX-index hard op weg om de bodemniveaus van dit jaar te gaan testen (of doorbreken).

Er is hedenochtend bij de openingsgong van de handelsdag een koersgat ontstaan tussen AEX 528,03 (= slotkoers/laagste koers d.d. 10 oktober) en de hoogste notering nu zichtbaar in de koersgrafiek (= AEX 522,89). Dit koersgat wordt idealiter eerst nog een keer gevuld door een technische herstelbeweging. Het ‘erop of eronder’-scenario wordt daarna nog belangwekkender!

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27