TA: ‘ASML en ING favoriet?’

Op 6 december 2018 bleek uit een maandelijks onderzoek van Actiam dat de beursexperts net als de maand ervoor razend enthousiast zijn over twee aandelen: ASML en ING. Vandaag blijkt dat beide favoriete aandelen afgelopen 20 handelsdagen met een daling van -8,7% respectievelijk -7,4% slechter hebben gepresteerd dan de AEX-index (-5,09%).

ASML Holding vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Het onderwerp vandaag over de favoriete aandelenbeleggingen volgens de beursexperts is niet bedoeld als een ludieke poging om de fundamentele inzichten de loef af te steken. De bedoeling van deze technische analyse blog is hooguit bedoeld om visueel inzage te geven wat het eindresultaat is van alle koop- en verkoophandelingen in de markt. De argumenten pro en contra zijn ongetwijfeld belangrijk, echter de beurskoers is uiteindelijk de ultieme scheidsrechter. Onze winsten en verliezen worden immers bepaald door het verschil tussen aan- en verkoop. Het aandeel ASML Holding bevindt zich in een dalende trend en presteert relatief zwakker dan het beursgemiddelde. Iedereen mag zijn/haar gelijk claimen, maar de markt heeft altijd gelijk.

ING Groep vanaf 2015 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterktelijn t.o.v. AEX-index

Wat natuurlijk heel mooi zou zijn bij de beeldvorming van verwachte toekomstige rendementen is natuurlijk de combinatie tussen de fundamentele analyse en technische analyse. Wanneer er goede fundamentele gronden zijn voor een investering in een beursgenoteerde onderneming en de markt denkt er ook zo over (getuige een stijgende trend), dan is één plus één spreekwoordelijk twee. Bij het aandeel ING Groep is dat niet het geval. Beursexperts hebben positieve verwachtingen voor het het aandeel ING Groep, maar de trend is duidelijk dalend. Daarnaast presteert het aandeel ING Groep slechter dan de AEX-index. Nu de hamvraag: gelijk hebben of geld verdienen? Waaraan geeft u de voorkeur?

AEX-index op uurbasis vanaf december 2018

Er gaat nooit een bel op het dieptepunt van een dalingsfase. Nou ja, tenzij u op 25 december 2018 (= eerste kerstdag) ’s-Avonds teletekst raadpleegde en/of het NOS journaal van 20:00 uur heeft gezien. Beide mediabronnen openden het nieuws over dalende beurskoersen. Meestal komt er een eind aan een trend als het landelijk nieuws de ontwikkeling oppikt. Hoe dan ook, een bodem lijkt in de AEX-index gezet nu ook een dalend trendkanaal in de AEX-index opwaarts wordt verlaten. Actieve beleggers en traders zien nu twee hogere bodem gevolgd door een uitbraak naar een hogere top. De korte termijn trend is gedraaid van negatief naar positief. De trendlijnen zijn indicatief voor de te verwachten route in de komende tijd met weerstandsniveaus  tot ca. 500 (en voorlopig maximaal 512).

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27